Tirsdag formiddag kunngjorde NRK at de avlyser den planlagte hijab-debatten.

– Vi har fått så mange tilbakemeldinger om at det ikke er relevant eller greit å debattere hijab i lys av Iran-demonstrasjonene, at vi ikke går videre med planleggingen fram mot kveldens Debatten, skrev programleder Fredrik Solvang Instagram.

Senere opplyste Solvangs sjef, Gunnhild Viken, at avlysningen skyldes en rekke forhold, blant annet at de ikke fikk tak i kildene de ville ha til panelet.

Begrunnelsen har skapt sterke reaksjoner. Nettavisen-skribent Sarah Gaulin reagerer på det hun mener er et tegn på berøringsangst.

Les også: Har vi kanselleringskultur? Ja! Har vi berøringsangst? Ja!

«Dette vil selvfølgelig bare fyre opp hijabdebatten. Og debatten omkring medienes berøringsangst. Er det slik at statskanalen ikke lenger tør å ha debatten om ømtålige emner som blir debattert alle andre steder? Er det aktivister som skal bestemme innholdet på NRKs sendeflater?», skrev samfunnsdebattant og Nettavisen-skribent Kjetil Rolness på sin Facebook-side.

Arrangerer

Nå har avisa Subjekt tatt saken i egne hender. Onsdag arrangerer de sin egen debatt om temaet på Litteraturhuset i Oslo.

– Subjekt stiller gjerne opp der NRK ikke tør, klarer eller vil, skriver avisas redaktør Danby Choi på Facebook.

Les også: Å kvele hijab-debatten er en dolk i ryggen til iranske kvinner

I arrangementet på Facebook utdyper avisa ytterligere:

– NRK avlyste nylig sin planlagte debatt om hijab i lys av Iran-demonstrasjonene. Begrunnelse: For mange sterke reaksjoner. Subjekt tar ikke til takke med begrunnelsen, og plukker opp debatten der NRK legger den fra seg. For når skal vi diskutere hijab, om ikke nå? Om ikke pressen skal stille de ubehagelige spørsmålene, hvem skal gjøre det da?

På deltakerlisten er blant annet Nettavisen-spaltist Sarah Gaulin, som også var invitert til Nrks debatt.

– NRK avlyste debatten. Nok en gang er det berøringsangst og kanselleringskultur som setter dagsorden, skrev hun i en kommentar hos Nettavisen.

Les også: NRK avlyser hijab-debatt: Her er forklaringen

– Ikke berøringsangst

Til Nettavisen sier Gunnhild Viken at NRK ikke lider av berøringsangst.

– Det er en del av en sånn debatt om Iran hva som er hijabens rolle. Jeg skjønner at noen kan tenke at vi har fått berøringsangst, og at posten til Fredrik kan ha blitt oppfattet sånn, men det har vi overhodet ikke og vi kommer gjerne tilbake til dette temaet. Samtidig kan jeg ikke si nå akkurat når det blir, fordi det plutselig skjer noe i nyhetsbildet som gjør at vi må snu om på planene.