Statens legemiddelverk lover å finne ut om det er en sammenheng mellom narkolepsi hos barn og vaksinen mot svineinfluensa. Mandag kunngjorde de at Pandemrix settes på overvåkingslista. Dermed intensiveres jakten på mulige bivirkningssymptomer.

Ber legene følge ekstra nøye med
- Vi gjør dette fordi vi ønsker å få rapportert inn alle tilfeller av narkolepsi som tidsmessig kan knytte dem til bruk av vaksinen Pandemrix. Å sette en medisin på overvåkingslista betyr at vi ber legene følge ekstra nøye med når det gjelder de symptomene vi her snakker om, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Nettavisen.

Søvnsykdommen narkolepsi kan arte seg som alt fra økt søvnighet til plutselige anfall der også muskelstyrken forsvinner.

Tar tid å finne svaret
Madsen understreker at han fortsatt mener Pandemrix er en trygg vaksine og at anbefalingen om massevaksinering i vinter var godt fundert. Men meldingene om en mulig kobling mellom narkolepsi og Pandemrix skal tas på alvor, sier Madsen og sier en pågående gransking skal komme til bunns i dette.

- Det vil ta noen måneder før vi har den endelige konklusjonen. Det kan hende at årets influensasesong er over før vi kjenner svaret, men kanskje vil vi kunne trekke en foreløpig konklusjon før, sier han.

Også Celvapan er på overvåkingslisten, siden denne vaksinen også ble benyttet i Norge. Cepvapan var den som ble benyttet som alternativ for de med alvorlig eggallergi.

Nye vaksineråd i oktober
Det er Folkehelseinstituttet som er ansvarlig for vaksinerådene til det norske folk, og de vil senere i høst komme med nye anbefalinger basert på det de nå har av kunnskap om svineinfluensa og Pandemrix.

Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier til Nettavisen at det trolig vil drøye til oktober før de kommer med nye vaksineråd. I øyeblikket er det i praksis full stopp med Pandemrix-vaksinering, og slik har det vært siden april i år. Skal du reise utenlands til områder med svineinfluensa er det heller ikke gitt at du blir anbefalt å ta vaksinen. Når det gjelder årets vaksine mot sesonginfluensa, er den snart på vei ut til kommunene og folk i risikogrupper som ønsker den. Den gir også beskyttelse mot A(H1N1)-viruset og inneholder en bit virus - slik som Pandemrix.

Kjenner til fire tilfeller
Fredag fortalte Statens legemiddelverk om fire tilfeller av narkolepsi hos personer som tidligere har fått Pandemrix. De siste tilfellene gjaldt en jente på 11 år og en mann på 35 år. Det har så langt ikke kommet flere tilfeller til, men med økt oppmeksomhet om disse symptomene regner Steinar Madsen med at antallet kjente tilfeller snart vil øke.

- Kanskje kan dette også bidra til å belyse mulige årsaker til narkolepsi, som ikke er kjent. En teori er at det er personer med visse vevstyper som er utsatt, sier han.

Det europeiske legemiddelverket (EMA) kunngjorde fredag at de innleder en datainnsamling fra flere europeiske land som har gjennomført pandemivaksinasjon og at de vil granske en mulig sammenheng mellom vaksinen og narkolepsi.

17 tilfeller i Finland
Det var i august de første meldingene om en mulig sammenheng mellom Pandemrix og narkolepsi kom fra Sverige.

I Finland kunngjorde helsemyndighetene før helgen at de nå anbefaler stans i alle bruk av Pandemrix inntil det er brakt på det rene om det er en sammenheng. Onsdag var det snakk om fem innrapporterte tilfeller i Finland.

- Nå kjenner vi til 17 tilfeller, sier seniorrådgiver Tulija Leino i det finske helsedirektoratet (THL) til Nettavisen mandag. Hun understreker at dette også omfatter voksne.

- Vi går i gang med å granske denne mulige sammenhengen, men regner med å bruke måneder før vi har svaret, sier Leino.