Byrådet i Oslo setter av 100 millioner kroner de neste to årene som et siste nådestøt mot de gjenværende private kommersielle sykehjemmene i byen.

- Nå setter vi et punktum for at de kommersielle aktørene skal drive sykehjem i Oslo, uttalte eldrebyråd Robert Steen (Ap) da Oslo-budsjettet ble lagt fram i forrige uke.

Det er nå to kommersielle sykehjem igjen i Oslo, og disse vil kommunen ta tilbake driften fra innen 2023.

Les også: Kollektivprisene øker i Oslo neste år: - Skuffende lave ambisjoner

- Venstresidens ideologi

Som Nettavisen skrev tidligere i september, tar byrådet over driften av det private sykehjemmet Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter i juni neste år.

Men i 2022 og 2023 vil ytterligere sju sykehjem bli tilbakeført til kommunal drift eller bli konkurranseutsatt til en ideell aktør, ifølge en pressemelding fra byrådet. Dette er sykehjem som i dag er drevet av enten private kommersielle eller ideelle aktører, der kontrakten med kommunen går ut.

- Nå setter byrådet virkelig den siste spikeren i kista for kommersielle sykehjem i Oslo. Venstresidens ideologi er straks i full sving, raser lederen av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen (Frp) overfor Nettavisen.

Fra nyttår av legges også Ammerudhjemmet ned, til store protester: Legger ned sykehjem - og tvangsflytter 83 eldre

Stenersen reagerer kraftig på byrådets kamp mot de private helseaktørene.

- Vi mener at det er helt unødvendig at kommunen skal ta over velfungerende og flotte sykehjem. Vi vil at private aktører skal kunne tilby tjenester på lik linje med kommunene. Dette vil totalt sett heve kvaliteten på tjenestene, og sette fokus på beboerne på sykehjemmene, sier hun.

- Heller bedre mat

Frp-politikeren mener det er mye annet byrådet heller burde brukt pengene på.

- Mange eldre og pårørende er redde for å klage på tilbudene, og jeg skulle ønske at byrådet la ned en brøkdel av innsatsen de legger ned for å fjerne aktører fra eldreomsorgen, til å bedre tjenestene og øke kvaliteten på maten, sier Stenersen.

Hun ville heller prioritert å innføre mer brukerstyring og valgfrihet i eldreomsorgen - samt å redusere unødvendig medisinforbruk i eldreomsorgen.

Det andre kommersielle sykehjemmet byrådet tar tilbake driften fra, er Oppsalhjemmet på Stovner.

Les også: Støre med kraftig advarsel mot svenske tilstander i eldreomsorgen

- Setter et punktum

Siden byrådet overtok makten i Oslo i 2015, har de tatt fire kommersielle sykehjem tilbake til kommunen, og har inngått avtaler med ideelle driftere på åtte sykehjem.

- Nå setter vi et punktum for at de kommersielle aktørene skal drive sykehjem i Oslo. For byrådet er det viktig at beboerne har det godt når de er på sykehjem, at det er gode lønns- og pensjonsordninger for de ansatte, og at kommunen har hånda på rattet, sa Steen i forrige uke.

Han viste til at de har planlagt å erstatte mange av dagens bygg, som har for dårlig teknisk standard, med nye sykehjem med en helt annen standard. I tillegg til at han lovet mer lønn til de sykehjemsansatte når kommunen nå overtar:

- Helsefagarbeidere har i snitt gått opp mer enn 70.000 kroner i året i lønn, og sikres en anstendig pensjon. Det er jeg veldig stolt over at byrådet har fått til, sa Steen.