RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sex i søvne - det går an

Sist oppdatert:
Så er det fastslått. Det er ikke bare mulig å ha sex uten å våkne opp. Det er folk som gjør det.

Det er i den siste utgaven av bladet Sleep at det kommer frem. Fenomenet kalles sovesex eller sexsomnia og er en del av de såkalte parasomnias - merkelig adferd i søvne.

Det er en klar sammenheng mellom unormal oppførsel i søvne . De som går i søvne, de som lager mat i søvne og de som har sex i søvne. Det finnes svært lite det ikke er mulig å gjøre i søvne skal vi tro Dr. Charles Cantor, ved Penn Sleep Center ved Pennsylvania universitetet.

- De kan forlate huset. Kjøre bil, stå opp og lage mat selv om maten ofte er totalt uspiselig.

- Når det gjelder dem som tyr til seksuell utfoldelse så er det store forskjeller. Det kan gå fra de som kun stønner litt til dem som prøver og til og med gjennomfører selve akten, hevder Cantor.

Kvinne hadde seg med fremmede

I Australia var det en kvinne som gikk ut om natten og hadde seg med fremmede uten å huske det etterpå. Også i en norsk overgrepssak har det blitt brukt som forsvar at gjerningsmannen "gikk i søvne". Han ble først frikjent og senere dømt i ankesaken.

Vet ikke hvorfor

Vi vet ikke hvorfor noen er så ekstremt aktive i søvne, men vi vet at det ligger til enkelte familier. De fleste forskere kobler det til den såkalte delta-søvnen. En kan også lure på hvorfor en hører så lite om det når det blir anslått at mellom 7-11 prosent av amerikanerene har en eller annen form for parasomnia. Forklaringen på det, mener forskerne, er skam, at dette er noe en ikke går til søvnterapi for.

Ettersom en heller ikke husker noe etter slike episoder vil det først og fremst være opp til dem som den unormale oppmerksomheten går ut over, å rapportere det. Men i flere tilfeller har det vist seg at de har likt det som skjer.

Dr. Carlos H. Schenck, psykiatriprofessor fra Minnesota kan rapportere om kvinner som mener partneren er langt mer amorøs og følsom når han sover.

Andre igjen misliker sterkt å bli vekket og forsøkt dradd med på noe en ikke ønsker. Det finnes også en mørkere side. Ved flere anledninger har sexsomnia blitt brukt som forklaring i en overgrepssak mot mindreårige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere