RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sex, løgn og videotape

I dag starter straffesaken mot Kjell Inge Røkke og de fire andre tiltalte i båtsertifikatsaken. Igjennom mediestøy og forsvarertaktikk bør en ting holdes klart: Det er en meget alvorlig tiltale tingretten skal ta stilling til.

Straffelovens paragraf om falsk forklaring har en strafferamme på inntil to års fengsel.

Det er grunnlaget når Kjell Inge Røkke og de andre tiltalte skal forklare hvordan de skaffet seg fem båtsertifkater i en fei for 100.000 kroner.

Hvis Røkke finnes skyldig, har han bestukket en offentlig tjenestemann, forklart seg falskt og kjørt en 17,5 meter lang båt uten sertifikat.

Derfor er det lite treffende når investor Jan Eiler Fleischer, sjef i Gambak, er «opprørt over hvordan Røkke blir herset med av mediene og rettsvesenet».

- Min oppfatning er at det er en sak som bare er støy og ingen realiteter, sa han til Dagens Næringsliv.

- Det får være grenser for hersing med en av Norges mest dynamiske, fremgangsrike og strålende entrepenører. Han er en gründer av Guds nåde, som Norge trenger flere av.

Uttalelsen vekker nok gjenklang i en del miljøer, men likefullt er det oppsiktsvekkende at en mann som Fleischer ikke har større respekt for lov og rett. Som sjef for Gambak forvalter han sparepengene til tusenvis av norske privatpersoner. Han lever av tillit, og skulle vite bedre enn å uttale seg så flåsete om en pågående straffesak.

Hverken Røkke eller de andre tiltalte er dømt, og det er et langt skritt fra å bevise at båtførersertifikatene ble kjøpt og betalt - til å føre sannhetsbevis for at Røkke var bevisst hva som skjedde. Det er her pengestrømmen og vitnenes forklaring av hva som ble sagt, blir viktig.

For å vri på den gamle filmtittelen, så er det lite sex, men atskillig løgn og tape.

I en slik materie skal man aldri utelukke at saken ender med full frifinnelse for en eller flere av det tiltalte.

Men likevel:

  • Det er hevet over tvil at mange - Dagens Næringslivs journalist inkludert - fikk kjøpe båtførersertifikat uten kurs eller eksamen.
  • Tiltalen for de fem som nå sitter i tingretten inneholder flere alvorlige paragrafer i straffeloven. Det er ikke uten grunn at falsk forklaring kan straffes med opptil to års fengsel.

Vi gjør følgelig klokt i å vurdere anklagene som svært alvorlige, men samtidig ta høyde for at ingen er dømt før dom er falt. Hverken forhåndsdømming eller bagatellisering er særlig klokt.

Er det ressurssløsing å bruke seks uker i retten på denne saken, eller er det en alvorlig sak Kjell Inge Røkke og de andre er tiltalt for? Diskuter på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere