*Nettavisen* Nyheter.

Sex med kompisen

Foto: Jupiterimages (Getty Images/Pixland)

Opplegg med pulekompis ødelegger vennskapet - eller gjør det?

26.08.11 21:11

(SIDE2): Pulekompis - de fleste av oss har hatt et slikt opplegg en eller flere ganger.

Det er i hvert fall ingen grunn til å ikke tro at amerikanske tall stort sett er overførbare til norske gutter og jenter. En undersøkelse fra i år fra Michigan State University viser at 60 prosent av studentene har hatt minst en pulekompis, skriver cosmopoiltan.com.

Lite romantikk
For tiden virker det som om Hollywood har lagt sin elsk på nettopp pulekompis-fenomenet. Filmer som Friends With Benefits, med Mila Kunis og Justin Timberlake, og No Strings Attached, med Natalie Portman og Ashton Kutcher, er eksempler på romantiske komedier der venner som ender til sengs, er tema.

Men i motsetning til det hvite lerretets romantisering, der slike forhold stort sett ender i at han og hun ender opp lykkelig alle dager, viser den samme Michigan-undersøkelsen at slik er det ikke i virkeligheten.

Neppe er sjokk dog, at kun 10 prosent av PK-forhold ender i kjæresteforhold, altså at følelser er involvert.

Risiko?
Men selv om det altså sjelden kommer noe mer ut av slike forhold (faren for kjønnssykdommer holder vi på en armlengdes avstand), så viser undersøkelsen også en annen ting, som kanskje overrasker mer.

For stort sett har den gjengse pike og gutt oppfattelsen av at slike pule-forhold er en risikosport - det ødelegger vennskap og skaper drama i gjengen.

Men nei.

Kun 26 prosent av pulekompiser ender som uvenner - det vil si at 74 prosent, eller tre av fire vennskap, holder stand når sexen kjølner.

- De fleste som går inn i seksuelle relasjoner med venner, er ikke ute etter et forhold, men de har behov for sex. Mange konkluderer med at det er tryggere å ha sex med en venn enn en fremmed, sier en av studiens medforfattere, professor i kommunikasjon, Timothy Levine.

Lidenskapsløst
For de færreste har forhåpninger om mer, når de går inn i et seksuelt forhold til en kompis. Ifølge Levine er nivået på lidenskap svært lavt i slike forhold, med tanke på at det er seksuelt. Årsaken er at man ikke har sex fordi man ikke klarer å holde henda unna, men fordi det ikke er noen andre man har (mer) lyst på for øyeblikket.

Så regelen er - er du egentlig interessert, ikke innlat deg på et PK-opplegg, det er store sjanser for å bli skuffet. Men vennskapet består, stort sett.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.