*Nettavisen* Nyheter.

Sex-sjokk på Festspillene

Calixto Bieitos versjon av Mozarts «Bortførelsen fra Serailet» viser grove sex-scener.

Kontroversiell regissør slår til igjen.

05.10.06 15:23

Ville voldtekter og grove voldscener blir temaet når Calixto Bieitos versjon av Mozarts «Bortførelsen fra Serailet» vises på Festspillene i Bergen.

Den kontroversielle regissøren skal nok en gang blåse hodet av bergenserne med sin mildt sagt radikale tolkning av Mozart-operaen «Bortførelsen fra Serailet». Tidligere i år sjokkerte han med sin versjon av Peer Gynt på Festspillene. Suksessen fikk Festspill-ledelsen til å invitere Bieto tilbake neste år.

Buing og tumulter
- Ved å overføre handlingen i Bortførelsen til dagens kyniske sexindustri, får Bieito fram brutaliteten og kraften i Mozarts musikk, sier Festspilldirektør Per Boye Hansen i en pressemelding.

Oppsetningen skapte sterke reaksjoner med sine volds- og sexscener da den første gang ble vist på Komische Oper i Berlin for to år siden. Publikum ropte, og det var tilløp til tumulter i salen under forestillingen. Reaksjonene var både buing og bravorop.

Internasjonal presse fattet interesse for oppsetningen og ble referert stort sett over hele verden. Kontroversene spisset seg ytterligere til da en av operaens sponsorer, en representant fra Daimler Benz, uttalte bestyrtet til RTL at han ville oppfordre konsernledelsen til å trekke tilbake støtten de ga til Komische Oper.

Suksess
Det førte til sterke protester, og mannen ble irettesatt av daværende kulturminister i Tyskland, Christina Weiss. Konsernledelsen dementerte påstandene og sa at de på ingen måte ville trekke støtten og garanterte ledelsen full kunstnerisk frihet, heter det i pressemeldingen.

Til tross for, eller kanskje på grunn av, kontroversene ble forestillingen en stor suksess.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag