*Nettavisen* Nyheter.

Sexsiktet ordfører: - Jeg kollapset

Foto: Foto (Arbeiderpartiet)

Vågå-ordføreren falt i koma etter de grove beskyldningene.

05.11.11 11:31

En uke etter valget banket politiet på døren hos Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap).

Han ble pågrepet på stedet, siktet for «seksuell omgang med en jente under 16 år» - og sluppet fri.

- Anklagene er så nedrige
- Jeg visste ingenting om dette før politiet sto inne på kontoret mitt. Anklagene er så nedrige, så ekle og brutale at det har slått meg helt ut. Jeg har aldri gjort noe slikt, det er ikke meg. Det er det jeg tenker hver dag: Dette er ikke meg. Det er uvirkelig, sier Øygard til VG.

Like etter kollapset Øygard. Han ble fløyet til sykehuset i Ålesund i bevisstløs tilstand:

- Han var helt borte. Han falt inn i koma, det var livstruende. Jeg var så redd, sier kona Reidun, som tror fullt og fast på ektemannens versjon.

Delte hotellrom
Det viste seg at Øygard var rammet av gallestein, som han må opereres for senere.

Om forholdet til fornærmede i saken, sier han følgende:

- Hun var veldig mye hos oss i ferier og i helger, og hun deltok på noen få reiser. Vi behandlet henne som en av oss, hun fikk ta del i våre liv, våre venner og våre møter. Det var helt naturlig at hun fikk møte Stoltenberg, sier Øygard - med henvisning tll en lunsj med statsministeren i august i fjor.

Anklagene fra den unge jenta i nabokommunen går tilbake til 2009. Politiet har bekreftet at Øygard har delt hotellrom med jenta.

Vil tilbake
Øygard er sykmeldt, men innstilt på å komme tilbake som ordfører så fort det lar seg gjøre - selv om Arbeiderpartiet både sentralt og på fylkesnivå, samt jentas bistandsadvokat, har anbefalt ham å ta permisjon mens saken er under etterforskning.

- Jeg er delvis sykemeldt og da er det uaktuelt å ta permisjon. Når den er over, vil jeg tilbake som ordfører. Jeg har ikke gjort noe galt, sier Øygard til VG.

Les også: Pressemeldingen fra Vågå kommune 28.10

- Svært krenkende
Fornærmedes bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal, reagerer kraftig på oppslaget:

- Det å bruke media på denne måten, synes jeg er helt håpløst. Min klient opplever dette som svært krenkende, sier Braathen Hjortdal til Nettavisen.

Bistandsadvokaten er opptatt av at mistankene rettet mot ordføreren er like sterke som før.

- Han er like mistenkt som før
- De er overhodet ikke redusert i sin styrke. Han er ikke noe mindre mistenkt eller siktet i saken. Den eneste grunnen til at siktelsen ikke er utvidet, er at vi venter på at Kripos skal avslutte sitt arbeid, sier hun.

Nina Emilie Braathen Hjortdal refser også VG i saken.

- Jeg synes det er dårlig journalistikk å ta inn det jeg mener er et «partsinnlegg» i en så alvorlig sak. Ordføreren velger nå å uttale seg i media, samtidig som han har vært tilbakeholden overfor politiet, mener hun.

Det er ventet at saken er ferdig etterforsket i desember eller januar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.