*Nettavisen* Nyheter.

Sexstreik og Chopin

Delta som levende spillbrikke på Ekperimentariet i København. Foto: (Flemming Leitorp)

Se hva som skjer på kulturfronten i mars.

23.02.10 11:34

New York
Kunstutstilling – 20. mars–6. september
MoMA i New York kan Picasso-elskere denne våren og sommeren glede seg over utstillingen Themes and Variations. Gjennom hundre arbeider følger vi Picassos progresjon fra naturalistisk maler til kubist. Fantastiske malerier, litografier og linoleumsnitt viser kunstnerens utvikling.

Zagreb
Filmfestival – 28. februar–7. mars
Dokumentarfilmfestivalen ZagrebDox arrangeres årlig i månedsskiftet februar/mars, og har som mål å inspirere til, lære bort og diskutere dokumentarsjangeren. Festivalen er et populært møtested og kreativt utgangspunkt for nye prosjekter.

Salzburg
Musikkfestival – 27. februar–5. april
Hver vår drar Berlinerfilharmonien sydover for å delta i Salzburgs påskefestival. På årets program står blant «Matteuspasjonen» av Bach dirigert av Sir Simon Rattle og «Symphonie fantastique» av Berlioz dirigert av Mariss Janson.

Helsinki
Utstilling – 26. mars 2010–20. februar 2011
For ellevte år på rad arrangerer Helsingfors’ Museum for moderne kunst Kiasma samlingsutstilling. Vignetten for årets utstilling er "Evenemangskonst" og evenementer i kunsten betraktes ut ifra fire emner – kunst som engasjerer, tid og utstrekning, forestilling og scenografi samt performance.

Liker du bedre å være aktiv? FÅ SIXPACK I FERIEN

London
Musikkfestival – 22. februar–1. mars
Frédéric Chopin ble født 1. mars 1810 og 200-årsjubileet feires blant annet med en rekke pianokonserter i Southbank Centre i London. 22. februar spiller den store, polske pianisten Krystian Zimmerman og på selve bursdagen er det den fremragende, italienske Chopin-tolkeren Maurizio Pollini som står for tur.

Stockholm
Teaterpremiere – 25. mars
Stadsteatern i Stockholm viser det nervepirrende stykket «The Birthday Party» av Harold Pinter. Meg og Petey er et eldre par som driver et lite pensjonat ved kysten med en eneste gjest, Stanley. En dag dukker det opp to menn som insisterer på å feire Stanleys bursdag og helvete bryter løs.

Slik får du FERIEN TIL HALV PRIS

Dublin
Festival – 10.–17. mars
17. mars er Saint Patrick's Day, Irlands nasjonaldag, til ære for landets skytshelgen med samme navn. Dagen feires med pomp og prakt over hele landet og gjerne en uke til ende. Det er tradisjon å kle seg i grønt og dagen markeres ellers med musikk, øldrikking og opptog. I Dublin er St. Patrick’s Day-paraden et absolutt høydepunkt.

København
Spill – 2. april–6. juni
På Danmarks vitenskapssenter Eksprimentariet deltar du selv som en levende spillbrikke når dørene åpnes for det splitter nye 250 kvadratmeter store brettspillet «En verden på spill». Spillet tar utgangspunkt i FNs mål for 2015, som skal sikre hele verdens befolkning et verdig og bæredyktig liv. Spillet gir et levende innblikk i den tredje verden, og setter spillernes rettferdighetssans på prøve.

Berlin
Opera – 26. februar–6. juli
Når Komische Oper Berlin setter opp «Orlando», er det to nordmenn som står for henholdsvis regi og scenografi; Alexander Mørk-Eidem og Erlend Birkeland. Det er duket for kjærlighet, musikk og dramatikk når Orlando blir hjelpeløst forelsket i dronning Angelica, som på sin side elsker Medoro.

Hva skjer i Norge?

Kristiansand
Kunstutstilling – 13. februar–2. mai
Sørlandet Kunstmuseum viser arbeidene til den kjente og omdiskuterte kunstneren Morten Viskum. Størstedelen av arbeidene som presenteres er installasjoner, og med Viskums uvanlige bruk av materialer og teknikker er det duket for kunstopplevelser utenom det vanlige.

Oslo
Musikkfestival – 15.–14. mars
Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival byr på et imponerende mangfold. På programmet står himmelske strofer fra middelalderen og frem til i dag. Festivalen trekker publikum og utøvere fra hele landet, og er den klassiske musikkfestivalen som er best besøkt i Oslo.

Ålesund
Teaterfestival – 6.–10. mars
I år arrangeres Ålesund Teaterfestival for 17. gang under parolen «Individet og samfunnet». Her finnes noe for enhver smak – fra klassisk dramatikk og dans, til opera og stand up. Årets tema er ivaretatt av blant andre rebellen Pippi Langstrømpe og Anne Kat Hærland.

Trondheim
Filmfestival – 5.–9. mars
Minimalen Kortfilmfestival i Trondheim tar pulsen på det kreative kortfilmmiljøet i Norden, og inviterer til konkurranse i to kategorier, nemlig beste norske og beste nordiske kortfilm. Til sammen deltar cirka 60 filmer i konkurransene. Gå og se!

Skjekk ut NORGES HERLIGSTE MUSEER

Oslo
Teater – Premiere 6. mars
Klassikeren «Fluenes herre» av William Golding settes for første gang opp på en norsk scene, og det på selveste Nationaltheatret. Sivilisasjonen må etter hvert vike for rå maktkamp på liv og død i dette besettende stykke om en gruppe skolegutter som overlates til seg selv på en øde øy.

Alta
Litteraturfestival – 9.–12. mars
I år finner Finnmarks internasjonale litteraturfestival for første gang sted i Alta. Gjennomgangstema er natur, og de store spørsmålene i tilværelsen undersøkes i møtet mellom forfattere, litteraturarbeidere og publikum. Blant forfatterne som deltar i år er Kjartan Fløgstad, Johan Harstad, Hanne Ørstavik og Einar Már Gudmundsson.

Tromsø
Teater – premiere 18. februar
Denne våren kan du oppleve den greske komedien «Lysistrata» på Hålogaland teater. Historien om kvinnene som sexstreiker for at mennene skal slutte å krige er en av de kostligste klassikerne fra antikkens teater.

Røros
Festspill – 11.–14. mars
Årets Vinterfestspill på Røros har latt seg inspirere av «lyden av Middelhavet». På programmet står flotte britiske og franske artister, samt Herborg Kråkevik og Hot Club de Norvege. Publikum kan også glede seg over det svenske folkemusikkbandet Väsen, fiolinist Viktor Stenhjelm, Rachel Roberts på bratsj og andre musikalske godbiter.

Narvik
Festival – 12.–21. mars
Vinterfestuka i Narvik er den best besøkte festivalen i denne delen av landet, med over 56 000 publikummere. Gå ikke glipp av dette unike kulturarrangementet med hovedvekt på konserter og musikalske forestillinger. I år kan du blant annet oppleve The Nightingales, Absolutt Opera og Spirit of the Dance.

Voss
Jazzfestival – 26.–28. mars
Årets Vossajazz har som vanlig mange, sterke og kjente navn på plakaten. Det bys på et bredt og spennende program med blant andre Karin Krogh og John Surman, Mari Boine, Noora Noor, Herborg Kråkevik og Anne Grethe Preus, Andy Sheppard.

Har du noen gode TIPS?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.