RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: - (Afp)

Shalit håper på fredsavtale

Sist oppdatert:
Gilad Shalit (25) er løslatt etter fem år i palestinsk fangenskap.

Den israelske soldaten Gilad Shalit (25) ble tirsdag løslatt av Hamas på Gazastripen, hvor han har sittet i fangenskap i fem år. Dermed er den omfattende palestinsk-israelske fangeutvekslingen i gang. Det israelske forsvaret (IDF) bekrefter overfor Nettavisen at Shalit er på israelsk jord.

- Gilad Shalit har kommet hjem til Israel. Palestinske fanger er løslatt i henhold til avtalen, bekrefter talsmann for det israelske forsvaret (IDF), Bjørn Hermann, til Nettavisen tirsdag formiddag.

Det er forhandler i Shalit-saken og tidligere Mossad-topp David Meidan som formelt har identifisere Shalit i Egypt.

- Tvunget til å møte pressen
Shalit ble vist noen sekunder på egyptisk TV tirsdag formiddag før han ble transportert videre til Israel. Dette skal ikke ha vært en del av planen.

- Det går rykter om at han ble tvunget til å holde en pressekonferanse i Egypt. Vi vet ikke hvem som angivelig tvang ham, men det kan være grunnen til forsinkelsen, sier Hermann.

Shalit sa på pressekonferansen at han har savnet familie og venner. Videre sa 25-åringen at han håpet at alle palestinske fanger i Israel vil bli løslatt, slik at de kan reise hjem til sine familier.

- Jeg håper at denne avtalen (fangeutvekslingen) vil bidra til en fredsavtale mellom israelere og palestinere og et styrket samarbeid, sa Shalit.

Shalit sier han har blitt behandlet godt av Hamas, og at han fikk vite om den planlagte løslatelsen for en uke siden.

Shalit framstår som blek og tynn i TV-intervjuet, men virker ellers å være i god behold.

Shalit ble løslatt i bytte mot i første omgang 477 palestinske fanger. Når avtalen er gjennomført skal i alt 1027 palestinske fanger være satt fri.

- Dro av hetten til Shalit
Ved 07-tiden norsk tid ble Shalit transportert fra Gazastripen til Egypt i en bil. Samtidig ble palestinske fanger fraktet i busser fra Israel inn i Egypt på vei til Gaza. Den palestinske statsministeren Ismail Haniya befinner seg på grenseovergangen Rafah mellom Gazastripen og Egypt for å ta imot de palestinske fangene.

Ifølge ubekreftede meldinger skal Hamas-soldater, som fraktet Shalit over til Egypt i en bil, ha fjernet hetten til israeleren idet de krysset grensen til Egypt for å bevise at det var ham.

Shalit ble først fraktet til en israelsk kontrollpost ved grenseovergangen Karem Abu Salem. Deretter ble han transportert videre til den israelske militærflybasen Tal Nuf. Her blir han møtt av familie og den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak.

- Frykter ikke at han er hjernevasket
Shalit ble tatt til fange i ung alder og har sittet i palestinsk fangenskap i fem år. Israelske myndigheter frykter for hans mentale og fysiske helse, men har ikke noe frykt for at Shalit skal ha blitt hjernevasket i palestinsk fangenskap.

- Vi frykter ikke indoktrinering, men vi frykter hvordan den mentale helsen er. Det som er viktig for oss er at han er frisk, både fysisk og mentalt, sier Hermann.

Forsinkelser
Fangeutvekslingen skal angivelig ha blitt forsinket ettersom en palestinsk kvinnelig fange nektet å dra til Gazastripen. Kvinnen, som lurte en israelsk tenåring med seg til Ramallah hvor han ble skutt og drept av Fatah-terrorister, ble dømt til livstid i fengsel, melder Haaretz. Nå frykter angivelig kvinnen represalier fra Gaza-familier etter at hun skal ha mishandlet andre palestinske fanger i israelsk fengsel. Det israelske forsvaret bekrefter ved 10.00-tiden at problemet ble løst.

Dette har skjedd tirsdag:
04.36: Høyesterett avviser begjæring om å stanse fangeutvekslingen.
05.13: 147 fanger har forlatt Ktziot-fengselet.
05.58: 96 fanger har ankommet militærfengselet Ofer.
06.11: Hamas-representanter på plass i Hafa.
06.18: 477 palestinske fanger er tatt ut av fengslene for løslatelse.
06.35: Bussen med fanger har ankommet grenseovergangen Kerem Shalom.
06.48: Palestinske fanger blir ført fram av Røde Kors og israelske myndigheter ved grenseovergangen Kerem Shalom mellom Israel og Egypt, melder NRG.
06.50: Channel 2 melder at Shalits familie har reist fra Mitzpe Hila på vei til en helikopterbase for å fraktes til flybasen Tel Nof.
07.30: Palestinske myndigheter i Gaza sier Shalit nå er flyttet fra Gaza til Egypt, melder nyhetsbyrået Associated Press.
08.23: Shalit ankommer en israelsk kontrollpost ved grenseovergangen Karem Abu Salem.
09.30: Shalit får snakke med familien på telefon. Dette er ikke bekreftet.
09.35: To palestinske kvinnelige fanger (senere rettet til én fange) nekter å bli sendt over til Gazastripen, noe som forsinker hele prosessen.
10.10: Det israelske forsvaret bekrefter at de har løst problemet med den palestinske, kvinnelige fangen som angivelig nektet å reise tilbake til Gazastripen.
10.19: Israelske medier melder at Shalit er formelt overlevert til israelske myndigheter.
10.27: Det israelske forsvaret bekrefter at Hamas har overlevert Shalit til egyptiske myndigheter.
10.25: De første bildene av Gilad Shalit vises på israelsk fjernsyn.
10.34: Israelske myndigheter sier Gilad Shalits fysiske tilstand er god.
10.36: Øyenvitne forteller om palestinske fanger på vei over til Gazastripen.
11.04: Shalit er i Israel.

Israelsk høyesterett avviste natt til tirsdag en begjæring om å stoppe den avtalte fangeutvekslingen, og dermed var det siste formelle hinderet fjernet.

- Saken reiser vanskelige dilemmaer, men hovedanliggende må være soldatens sikre tilbakeføring, konkluderte retten ifølge Ynet.

Gilad Shalit ble tatt til fange av militante palestinere i juni 2006. De førte ham til Gazastripen via en av tunnelene som er gravd inn i Israel. Siden har han blitt holdt fanget i den Hamas-kontrollerte Gazastripen.

Det er egyptiske meklere som har sørget for at Israel og Hamas er blitt enige om fangeutvekslingsavtalen. Detaljene i avtalen ble diskutert i Kairo så sent som lørdag.

Se video med de første bildene av Gilad Shalits løslatelse under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere