Gå til sidens hovedinnhold

Sharia strider mot menneskerettighetene

Sharia bagatelliseres og forkles dessverre som harmløse hygiene- og livsstilsregler.

Sharia er ikke bare Hudud-lover, som å hugge av hender og piske mennesker slik straffelovgivningen både i i Iran og Saudi-Arabia praktiseres. (Saudi-Arabia avskaffet forresten pisking som straffemetode sist måned).

Det finnes en rekke sharia-lover som gjelder hygiene og livsstil, ifølge Ervin Kohn, nestleder i Antirasistisk senter. Jeg har vært heldig nok til å vokse opp i en troende, men moderne, muslimsk familie. Min far var jurist og drev med juss lenge før sharia ble implementert i Irans straffelover.

Rene mensen-hender før man rører Koranen

Hygienelovene i sharia er noe jeg kjenner godt til. Et godt eksempel på en slik bestemmelse er at kvinner etter bestemte ritualer skal vaske seg etter mensen før man berører Koranen, be eller kan ha samleie.

Les også: «Rebelske» kvinner i Iran løsner på hijab-snippen og tyr til sminke

Dette fordi kvinner som har mensen er urene, ifølge sharia. Som kvinneaktivist har jeg respekt for menneskeverd og likestilling. Å betrakte en kvinne som uren er noe jeg ikke har respekt for.

Generasjoner av muslimske kvinner har blitt innprentet at en naturlig, biologisk, kroppslig prosess gjør dem urene og syndige. Dette er noe som imamene forkynner, og som folk som meg kjemper imot.

Imamene har definisjonsmakten

Bakgrunnen for sharia er Figh. Det betyr kunsten å utlede regler om livsstil og straffelover fra religiøse tekster. Det er imamene som har oppgaven å komme med slike skrifttolkninger, og som derfor har definisjonsmakten for folks levesett.

Det er beklagelig og tragisk at imamer gis en slik makt og kontroll over myndige menneskers levesett. Et godt eksempel er saker i Norge der imamer ikke gir muslimske kvinner rett til å skille seg fra mennene sine. En av dem har faktisk vært i medias søkelys i Norge. Kvinnene blir på denne måte fanget i dysfunksjonelle ekteskap med fysisk og psykisk press på ubestemt tid. Slik fungerer sharia.

Les også: Propaganda som det eneste ekte er livsfarlig

Imamer er verken opptatt av menneskerettigheter eller kvinnerettigheter. Derfor får slik praksis ofte katastrofale konsekvenser for menneskene som rammes, noe som nå skjer i mitt land, Iran.

Forfordeling av kvinner

Sharia legger for eksempel føringer om at kvinner kun får arve halvparten av det menn arver, eller at kvinner kun kan få utbetalt halvparten av de forsikringspengene som menn ellers ville fått. For et par år siden var det en skolebrann i bygda Shin Abad i Iran. Jenter som ble skadet i brannen fikk bare utbetalt halvparten av forsikringssummen som det mennene fikk. Det var stygt.

Her kan du lese flere innlegg av Mina Bai.

Min egen mormor gikk i 1963 kledd i Chador, altså superkonservative svarte kvinneklær. Hun skrev i testamentet sitt at hun ville ha arven etter seg likt fordelt på hennes sønn og datter, altså stikk i strid med det som var dagens rådende sharia-lover.

Høyre fot først ut fra do trosser djevelen

Til tross for sine konservative klær, og sin mangel på skolegang, var min mormor en progressiv kvinne. Millioner av muslimer i den muslimske verden bryr seg ikke om de forlater toalettet med høyre fot eller venstre fot. Sharia definerer regler om at man skal gå ut med høyre fot, for å trosse djevelen.

Gud i sentrum

Mens vi i Vesten setter mennesker i sentrum, setter sharia Gud i sentrum. For å vite hva Gud vil, må man henvende seg til imamer. Om imamer hadde lovprist sharia, så reagerer jeg normalt ikke nevneverdig på det. Mer kan en liksom ikke vente seg fra den kanten. Men når en representant fra Antirasistisk senter forventer økt forståelse for sharia når han skriver i avisen, så er det trist.

Les også: Hijab og kvinnekamp

Sharia innebærer grove brudd på menneskerettigheter, både gjennom til dels bestialske straffemetoder, men også gjennom en systematisk undertrykking av folk, og aller mest av kvinner.

Sharia skal bekjempes

Moderne menneskerettigheter og likestillingsidealer har ingen plass der sharia praktiseres.

Derfor skal sharia ikke forstås, men bekjempes. Ikke minst omtales akkurat slik den er.

Kommentarer til denne saken