*Nettavisen* Nyheter.

Sharon setter journalister under lupen

Den israelske sikkerhetstjenesten skal heretter avgjøre hvem som får arbeide som journalist i Israel. Ariel Sharon og hans regjering håper med det å redusere antallet pressefolk drastisk.

20.06.08 11:02

Mens den israelske regjeringens pressekontor for tre år siden utstyrte 15.000 lokale og utenlandske journalister med pressekort, er tallet i dag nede i 8.000.

Får den israelske regjeringen som det vil, kan antallet om få år bevege seg ned mot tresiffret.

Blant de hardest rammede er palestinske journalister og fotografer som har arbeidet for utenlandske medier. Mange har i praksis fått yrkesforbud, ettersom slike pressekort nærmest er en forutsetning for å kunne passere israelske veisperringer, skriver NTB.

De skjerpede reglene har også gjort det vanskeligere for utenlandske journalister å arbeide i Israel og de palestinske områdene, ettersom Sharon-regjeringens pressekontor nå stiller strenge krav til den enkeltes arbeidsgiver.

Stadig færre

Mens det for to år siden var 4.000 utenlandske journalister i området, er det nå bare utstedt 2.000. Færre blir det om israelske myndigheter får det som de vil, skriver den israelske avisen Haaretz.

Sjefen for Sharons pressekontor, Danny Seaman, har tatt mål av seg til å redusere det totale antallet pressekort fra dagens 8.000 til 1.000 og vil heretter overlate til sikkerhetstjenesten Shin Bet å gå den enkelte søker etter i sømmene.

Selve søkeprosessen skal også bli mer omfattende, og pressekortene vil heretter også koste penger.

Skjerpingen har fått både israelske og internasjonale presse til å reagere.

–Det er uakseptabelt at man heretter blir avhengig av Shin Bets velsignelse for å få pressekort, sier Moshe Vardi som er redaktør i Israels største avis Yediot Ahronot.

–Ved første øyekast synes de nye reglene drakoniske og unødvendige, sier Tami Allen-Frost som er nestleder i Foreign Press Association i Israel ifølge NTB..

–De understreker bare regjeringens mistro til et yrke som nyter full tillit i resten av den demokratiske verden, sier Allen-Frost til Haaretz.

Ariel Sharon har siden det palestinske opprøret mot okkupasjon brøt ut for tre år siden, hatt et anstrengt forhold til mediene. Korrupsjonssaken han og sønnene etterforskes for, har ikke gjort dette bedre.

Fjernsynskanaler som BBC og CNN har lenge blitt anklaget for å være for vennlig innstilt overfor palestinerne og har måttet tåle straffereaksjoner fra israelsk side.

Sharons vrede

BBC ble utsatt for Sharons vrede etter å ha vist et avslørende dokumentarprogram om israelske anlegg for produksjon av masseødeleggelsesvåpen tidligere i år og er siden blitt møtt av en kald skulder når de har bedt om intervjuer, skriver NTB.

Senest i forrige uke klaget Sharon også på den statlige israelske radioen, etter at de hadde sendt et intervju med et medlem av den palestinske sikkerhetsstyrken i Gaza.

– Hvordan kunne de sende et intervju med en terrorist som har blod på hendene, ville Sharon vite.

Selv om intervjuobjektet ikke var ettersøkt, fikk journalisten bak intervjuet en kraftig irettesettelse av radioens ledelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.