*Nettavisen* Nyheter.

Shoppet klær for 500.000

Angelina og Børge tjener 22.000 i måneden, men svir gjerne av 20.000 på en tur på byen. Les om parets utrolige forbruk.

22.05.12 14:36

(SIDE2): - Alle de kjolene som henger i skapet og alle de skoene som er der, de må jeg bare ha, forteller Angelina i TV3s nye serie «Luksusfellen». Programmet bygger på et svensk konsept, som har vært en kjempesuksess med over en million seere.

I klesskapet er det klær og sko til over 500.000 kr, sammen med kjæresten Børge har hun nettopp kjøpt en ny TV til 28.000 og pusset opp leiligheten for flere hundre tusen. I og for seg er jo ikke dette ekstreme summer, men hvis man legger til at Børge skylder en kvart million i inkassokrav på toppen av et aksjelån på 600.000, og at Angelina nettopp har sluttet i jobben for å begynne å studere uten studielån, så ser man kanskje hvor dette bærer.

- Hvis dere ikke gjør noen seriøse grep nå, så vil Børge ende som personlig konkurs, og Angelina må gi opp studiene, er dommen fra «Luksusfellens» to økonomieksperter Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen.

Flaut å ikke kjøpe
Det høres kanskje ut som en dramatisk spådom, men paret har også et dramatisk forbruk.

- Jeg synes det er vanskelig å gå i butikker og bare se. Det synes jeg er pinlig, sier Angelina. Sammen med Børge bruker hun circa tusen kroner daglig på «småting». Etter at hun begynte å studere er Børges lønn på 22.000 i måneden deres eneste inntekt, men paret kan gjerne bruke opptil 20.000 bare på en kveld på byen.

- Går vi ut på byen blir det i hvert fall en eller to champagneflasker. Du tenker ikke på prisen når du er ute på byen, man tar sorgene dagen derpå, forklarer Børge i programmet.

Se Angelina kvitte seg med skoene sine

(artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED

Et av Børge og Angelinas hovedproblem er at de har atskilt økonomi og lite åpenhet rundt hverandres økonomiske situasjon.

- Det er en norsk folkesport, mener Kvadsheim. Sammen med makker Gundersen skal han prøve å hjelpe paret opp av hengemyra.

- Dårlig kommunikasjon er et nøkkelord, det ser vi gang på gang, sier Gundersen til Side2.

- Man snakker ikke om økonomiske problemer hjemme, det er liksom tabu. Man snakker heller om fine, koselige ting som årets sommerferie. Mange ektepar eller samboere har ingen oversikt over partnerens økonomi, og hvis man sliter økonomisk holder man det ofte skjult. Det er klart disse tingene sliter på forholdet. Jeg tror økonomiske problemer er en av de store grunnene til at folk går fra hverandre.

Ligger i tiden
Gundersen tror også at unge folk i dag har altfor høye forventninger til sin egen levestandard, men tror ikke nødvendigvis det er deres egen skyld.

- Det ligger nok litt i samfunnet. Vi blir proppet ørene fulle med hvor bra det går i norsk økonomi med høye lønninger og høy levestandard. Vi er et av verdens rikeste land, det er en forventning om at man skal ha alt på en gang.

- Når man flytter sammen skal man ha nye hvitevarer men en gang. Man skal ikke bare ha en TV, man skal ha flatskjerm, man skal ikke bare ha musikkanlegg, man skal ha designanlegg og man skal ikke bare ha leilighet, man skal ha en strøken nyoppusset leilighet i et pent strøk. Men blir litt revet med, forklarer Gundersen, som mener unge i dag er et produkt av det samfunnet de har vokst opp i.

Les mer: Shopping kan ruinere livet ditt

Noe Angelina og Børge sliter med er å justere forbruket i forhold til inntekten, et problem som ikke er uvanlig i dagens Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Åpenhet er viktig
På slutten av 80-tallet, etter mange år med eventyrlig økonomisk framgang i Norge, kom børskrakket og jappetiden var definitivt over. Selv om de økonomiske realitetene nå er forskjellige på det store plan, er det nok mange som personlig finner seg selv i samme økonomiske situasjon som man opplevde da.

- En del går i luksusfella og kjøper ting før de har råd til det. Man lever over evne og tar opp forbrukslån for å finansiere livsstilen. Etter hvert klarer men ikke å betale avdragene, man får betalingsanmerkninger, og dermed får man ikke ta flere lån. Strafferenter og gebyr gjør at gjelda hoper seg opp og man befinner seg i en hengemyr. Til slutt, som vi ser i dette programmet, lar man bare være å åpne regningene. De går rett i søpla, sier Gundersen som har to råd til de som føler at de begynner å miste kontrollen.

- Ha full åpenhet i forholdet om den økonomiske situasjonen, det er det viktigste. Og tips nummer to er at når det går galt så må man åpne øynene og ta fatt i problemet. Det nytter ikke å feie regningene under teppet å håpe at de forsvinner av seg selv.

«Luksusfellen» har allerede fått en Facebook-gruppe der man kan se klipp og stille økonomiekspertene spørsmål.

Se «Luksusfellen» på TV3 onsdag klokken 20.30.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag