FROGNER: At sommeren 2014 skulle bli en slik opptur i en ellers ganske tøff innkjøringstid for butikken som åpnet i 2012, kom veldig overraskende på innehaver Juve. Og alt takket være en japansk kvinne hun underviste i norsk for 15 år siden, ifølge Juve selv.
Språklærer
– Det er underlig hvilke tilfeldigheter som kan gjøre store utslag. For rundt 15 år siden hadde jeg et intensivkurs i norsk for en japansk kvinne. Hun hadde bestemt seg for å bo i Norge etter å ha sett Holmenkollrennet på tv i Japan, tro det eller ei.
Jenny smiler. I dag er japanerinnen vel etablert i Norge, hun er også blitt en god venninne.
Det hører også med til historien at Jenny Juve livnærer seg som norsklærer på Den franske skolen. Fløyel & Kanari drives på fritiden og er et utslag av hennes fokus på miljø og pasjon for gammel kvalitet og patina.
Kimono-boom
– Kort fortalt satte min japanske venninne meg i kontakt med japanske leverandører av ekte, brukte kimonoer og haorier, den korte varianten. Det skal jeg love deg at folk ville ha i sommervarmen! Mange hadde nok sett Jenny Skavlan i plagget, og da er det gjort. Det er for øvrig viktig at typer som henne fronter gjenbruk og omsøm.
Kimonoene gjorde at flere oppdaget butikken, og fristende kjolestativer på fortauet trakk også folk inn, selv i sommervarmen.
Gjenbruk helt nødvendig
– Det er også stadig flere unge innom, og det gleder meg veldig! Vi er nødt til å kvitte oss med kjøp-og-kast-mentaliteten, kloden tåler ikke mere av den vanvittige produksjonsmengden av nytt. Himmelen over Beijing er gul! Jeg blir ekstra glad når unge jenter kommer innom og tydelig har sans for gammel kvalitet og gjenbruk.
Jenny ser seg om i den smekkfulle butikken. Stativ og hyller bugner av brukte klær, sko, smykker, vesker og alskens tilbehør. Mulberry, Burberry, Chanel, Celine, og ...
- Armani! Det er og blir min favoritt. Se på denne skinnjakken, er den ikke fantastisk!
Jenny Juve finner, underlig nok, raskt frem en tøff, liten Armani skinnjakke på et bortgjemt stativ. Det er et under at hun vet hvor det aller meste befinner seg.
– Jeg har kontroll, altså, selv om det ser litt kaotisk ut her, sier hun og flirer.
Så blir hun plutselig litt morsk.
– Det jeg ikke finner er dessverre stjålet. Det er den triste og forsmedelige siden ved å drive butikk.
Les mer om Fløyel & Kanari her
Langfingrede fruer
Jenny forteller om et røft tyveri av en Mac – hun endte med blødende hånd – og om et innbrudd der inngangsdøren ble knust og klær for titusenvis av kroner forsvant.
– Men de verste er dessverre fine vestkantfruer med dyre smykker og store bagger. Helt uforståelig, det gjør meg virkelig forbannet. Men jeg har selvsagt tatt mine forholdsregler når det gjelder både min egen og varenes sikkerhet.
Hun rister litt på hodet, men smiler snart igjen.
– Drivkraften min er først og fremst gjenbruk. Vi har kjøpt og kjøpt og kastet og kastet siden 2. verdenskrig. Det går ikke lenger, det må vi alle snarest mulig ta inn over oss og forholde oss til. I tillegg elsker jeg gamle kvalitetsklær like mye som jeg elsker å kle opp folk. To bruder har hittil blitt kledd opp her, og en hel del gatsbydamer, blant annet. Nå skal snart herreavdelingen innerst i butikken også få litt mer oppmerksomhet, det blir bra.
Fløyel & Kanari ligger i Frederik Stangs gate 35, er åpen ukedager fra 17.00 – 20.00, lørdag 11.00 – 18.00.