RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Shoppingen ryker først

Sist oppdatert:
Flere nordmenn må endre livsstilen dersom renten går opp.
Det første som må kuttes er utgifter til shopping hvis rentebeltet strammes inn. Likevel velger nesten ingen fastrente på boliglånet.

Annerledeslandet

Norge er annerledeslandet når det kommer til rentebinding. Nye tall fra Storebrand Bank viser at kun to prosent av bankens kunder har bundet renten på boliglånet. I Sverige og Danmark har omtrent halvparten av låntagerne fastrentelån.

– Andelen nye fastrentekunder har vært forsvinnende liten de siste to årene, og er i liten grad blitt påvirket av renteoppgangen det siste halvannet året, sier forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand i en pressemelding.

Han er imidlertid bekymret for at de mest belånte husstandene vil slite når renten fortsetter oppover mot et mer normalt rentenivå.

Få SMS om hva som skjer med renten og andre næringslivsnyheter. Send NA24toppsak til 1984.

Må stramme inn

13. desember er det nytt rentemøte i Norges Bank, og mange eksperter spår at renteskruen strammes enda et hakk. Sentralbankens prognoser indikerer at boliglånsrenta vil stige fra dagens nivå på rundt 4 prosent til i overkant av 6 prosent om to år.

Ifølge Spare- og forsikringsundersøkelsen til Storebrand og Synovate MMI svarer 14 prosent av respondentene at de må kutte ned på forbruket dersom renten skulle stige med to prosentpoeng. I fjor var denne andelen kun 11 prosent. Skulle renten stige med tre prosentpoeng, må en av tre nordmenn med lån stramme inn livremmen.

Shopping ryker først

Ifølge Spare- og forsikringsundersøkelsen er shopping det første som kuttes dersom renteutgiftene øker. Over tre av ti med lån svarer at det kan bli aktuelt å redusere sitt personlige forbruk. Det neste som ryker er oppussing og fornyelse av boligen dersom renten stiger, mens stadig færre svarer at det blir aktuelt å kutte i utgifter til ferie og fornøyelse.

Det er overraskende små forskjeller i rentesårbarheten i de forskjellige inntektsgruppene.

– De fleste som kjøper bolig i dagens hete boligmarked tøyer gjerne strikken. Det ser ut til å gjelde både for høyt- og lavtlønnsgrupper, sier Dyre Haug.

Forutsigbarhet

Han mener at boligeiere med stram økonomi definitivt bør vurdere rentebinding nå.

– Å binde renten på mellom fem og seks prosent i 3, 5 eller 10 år synes som en grei avtale, sier forbrukerøkonomen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere