RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Shoppingløft i desember

Julehandelen var sterkere enn ventet.

I desember i fjor steg omsetningsvolumet i detaljhandelen med 1,1 prosent fra november. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette er en kraftigere økning enn det økonomene hadde sett for seg.

De ventet en oppgang på 0,7 prosent i desember etter den kraftige nedgangen på 1,2 prosent prosent i november.

- Detaljomsetningstallene og vareforbruksindikatoren til Statistisk Sentralbyrå er volatile indikatorer. I november var det et kraftig fall i begge, og vi venter en sterk rekyl opp i desemberindeksene. Norges Bank har et høyt anslag på forbruksveksten i 2010. Et høyt tall i dag, tilsvarende vårt anslag eller høyere, vil nok ikke påvirke rentebeslutningen neste uke, men kan sammen med eventuelle andre sterkere tall enn forutsatt fremover gjøre at Norges Bank hever renten i mars selv om kronen da fortsatt skulle være betydelig sterkere enn forutsatt, skriver Nordea Markets i en rapport.

De mener derfor at et sterkt tall i dag kan gi både renteutslag og sterkere kroner.

SSB skriver i rapporten at butikker med salg av bøker, sportsutstyr, spill og leker bidro sterkt til veksten, med 3,6 prosent økning fra november til desember i fjor. Også bensinstasjonene bidro til veksten, og holder vi disse utenfor økte sesongjustert volum med 0,8 prosent. Uten justering for sesongvariasjoner og målt i volum omsatte detaljhandelsbedriftene for 3,5 prosent mer i desember 2009 enn i desember 2008. Eksklusiv bensinstasjonene var økningen på 3,9 prosent. Bensinstasjonene hadde 1,9 prosent lavere omsetningsvolum i desember 2009 enn i samme måned året før.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere