RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Shoppingpause i mai

Sist oppdatert:
Ola og Kari Nordmann roet forbruket i mai. Økonom tror ikke kjøpefesten er over for det.
Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk ned med 0,2 prosent fra april til mai i år.

Det viser volumindeksen for detaljhandel justert for sesongvariasjoner fra SSB.

Uten justering for sesongvariasjoner omsatte detaljhandelsbutikkene for 5,9 prosent mer i mai i år enn i mai i fjor, målt i volum.

Avblåser ikke kjøpefesten

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets sier tallene er svakere enn ventet. Han ventet på forhånd en vekst i detaljhandelen på 0,6 prosent. Han tror imidlertid ikke det er grunnlag for å si at kjøpefesten har roet seg.

- De underliggende tendensen er fortsatt kraftige. Vi ser store varisjoner fra måned til måned, og vi har sett tidligere at en svak mai har blitt etterfulgt av sterke juni-tall. Dermed er det for tidlig å konstatere at kjøpefesten har avtatt, sier Aamdal til NA24.

Klær og sko

Butikkhandel med andre nye varer, slik som klær, sko, elektriske varer, møbler og byggevarer, hadde en volumvekst på 8,0 prosent. Salget av nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger hadde en økning i volum på 6,4 prosent i mai i år sammenlignet med mai i fjor. Volumindeksen for butikker med salg av apotekvarer, sykepleieartikler, kosmetikk og toalettartikler hadde derimot en nedgang på 1,6 prosent i samme periode.

Vanskelig måned

I en undersøkelse utført av Reuters på forhånd var det ventet en vekst på 0,5 prosent i mai.

- Mars og april tallene er alltid preget av den vanskelige korrigeringen for påsken, og det gjør det også vanskelig å spå for mai, skriver Handelsbanken i et notat fredag morgen.

Sterk elektro-vekst

Butikker med salg av elektriske husholdningsapparater, radio og fjernsyn og møbler økte omsetningen i verdi (ikke justert for prisendringer) med henholdsvis 13,9 og 10,6 prosent i mai 2007 sammenlignet med mai 2006.

Omsetningen i verdi for butikker med salg av nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger hadde en vekst på 9,1 prosent. Butikkhandel med skotøy og apotekvarer hadde derimot en nedgang på henholdsvis 7,1 og 0,2 prosent i samme periode. Totalt økte detaljhandelsbutikkene i Norge omsetningen i verdi med 6,6 prosent i mai år sammenlignet med mai i fjor.

Detaljomsetningsindeksen - Norge

Indeksen publiseres av Statistisk sentralbyrå og kommer mot slutten av månedene etter den som måles. Den viser utviklingen i detaljomsetningen, unntatt motorkjøretøyer og bensin. Statistikken er basert på tall samlet inn fra butikker.

Det oppgis både tall i volum og i verdi, og med og uten sesongjustering. Det er også tall for ulike typer butikker.

Hovedfokus er på månedsvis endring i sesongjustert volumindeks.

Indeksen følges nøye som et mål på aktiviteten til husholdningene, og en kraftig vekst kan indikere kommende rentehevning - og motsatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere