Nettavisen deler ut prisen Årets navn til «den som som har påvirket Norge mest i året som gikk, og som kan komme til å påvirke landet vårt varig». Seks verdige kandidater er nominert, og Nettavisens lesere inviteres herved til å si sin mening om hvem de mener bør få utmerkelsen, og får således en stemme i juryen som består av Nettavisens redaksjon.
Gi din stemme nederst i saken.
Her er de nominerte
Kandidat 1: Maren Lundby (27)
Onsdag 3. mars 2021 var det klart for et historisk hopprenn i tyske Oberstdorf. For første gang skulle kvinner få lov til å konkurrere i stor bakke i VM.
Maren Lundby hadde på ingen måte hatt noen optimal sesong før VM, men 27-åringen var best da det gjaldt som mest og sikret et historisk VM-gull.
Noen måneder senere ble hun en viktig stemme i vektdebatten i idretten da hun valgte å åpne opp om egne utfordringer.
I lang tid har det vært nærmest tabu å snakke om vekt i idretten. Noen kilo fra eller til kan være forskjellen på gull og en fjerdeplass. Mange vet det, men de færreste vil snakke om det.
Derfor var det befriende da Lundby fortalte åpent om at hun ikke reiser til OL fordi hun ikke ville fått vekten ned uten snarveier.Lundby understreket også at vekt ikke skal være et tema for yngre utøvere og var klar på at det skal være et klart skille mellom toppidrett og barne- og ungdomsidrett.
I tillegg har Lundby sjarmert mange norske TV-seere for sin innsats i TV 2-programmet «Skal vi danse».
Nettavisen nominerer Maren Lundby til årets navn 2021 for hennes åpenhet knyttet til et krevende tema og for sin historiske bragd i hoppbakken.
Kandidat 2: Abid Raja (46)
Tidligere kultur- og likestillingsminister Abid Raja har lenge vært en markant skikkelse i norsk samfunnsliv, både som stortingsrepresentant og som nestleder i Venstre.
I år har han gjort seg særlig bemerket med selvbiografien «Min skyld. En historie om frigjøring» hvor han blant annet beskriver en oppvekst med mobbing og omsorgssvikt.
Se Abid Raja som gjest i podkasten Stavrum & Eikeland:
Særlig inntrykk gjør hans modige beskrivelser av en sjelden og tabubelagt sykdom som blant annet innebar å være født med lukket endetarm.
Abid Raja utmerket seg allerede da han tok juridisk embetseksamen, og som den første studenten med innvandrerbakgrunn ble han tildelt det norske Oxford-stipendet for videre studier der.
Abid Raja er nominert fordi han er et forbilde og strålende eksempel på hvilken positiv ressurs innvandrerungdommer kan være i det norske samfunnet.
Kandidat 3: Camilla Stoltenberg (63)
Folkehelseinstituttets direktør er nominert for andre år på rad som vinner av Nettavisens pris Årets navn. Og begrunnelsen er i år veldig lik det den var i fjor:
Åpenhet i vanskelige tider er viktig, men kan ikke tas for gitt. Der har spesielt Camilla Stoltenberg skilt seg ut, selv om det har gått på tvers av regjeringens egne anbefalinger.
FHI-direktøren har ikke vært redd for å kalle en spade for en spade, som da hun allerede 13. mars i fjor uttalte at vi ikke hadde «kontroll på smittespredningen» som foregikk i samfunnet. Det var bakgrunnen for at regjeringen iverksatte de mest inngripende tiltakene i fredstid.
26. september i år var en festdag for mange da samfunnet endelig kunne åpne igjen etter halvannet år med nedstenging, permitteringer og sosial distansering. Vi fikk kjenne på normale tilstander igjen. Uten råd og info fra Stoltenberg og FHI hadde det ikke vært mulig å få til.
På slutten av året og med omikronvariantens raske spredning har det igjen blitt innført strenge tiltak. Her og gjennom hele året har Stoltenberg stått rakrygget og vært en ærlig stemme på hvordan vi kan takle viruset på best mulig måte.
Camilla Stoltenberg er nominert til årets navn for ærligheten, åpenheten og for å være en trygg stemme om de ulike mutasjonene som har florert det siste året.
Erik Stephansen: Slik vil Camilla Stoltenberg overbevise de siste vaksinemotstanderne
Kandidat 4: Mustafa Hasan (19)
Det er en god test for all politikk og alle teoretiske prinsipper at de tåler møtet med virkelige mennesker i det virkelige livet. Mustafa Hasans kamp for bli værende i Norge er en slik realitetstest.
Gunnar Stavrum: Hvilket sivilisert land kaster ut en 18-åring som straff for morens løgner for 13 år siden?
Mustafa kom til Norge som seksåring, og har ikke gjort noe galt. Det er godt mulig at moren løy om hans opprinnelse. Men sønnen er et individ med egne rettigheter. Han har bodd i Norge i store deler av livet, klart seg bra og fullført videregående skole. Likevel besluttet Utlendingsnemnda (Une) at han skulle kastes ut av Norge.
Ved å kjempe for å få bli og ved å stå frem i mediene med sin sak har Mustafa belyst sider ved norsk politikk som mange nordmenn mener ikke hører hjemme i et sivilisert land, og at utlendingsbyråkratiet har latt behovet for å statuere et eksempel for å avskrekke andre veie tyngre enn hensynet til 18-åringens beste.
Mustafa Hasan er opptatt av at denne saken ikke bare handler om ham.
– Nå skal jeg kjempe for alle andre som er i samme situasjon som meg, uttalte han etter vedtaket om utkastelse ble kjent ugyldig i Oslo tingrett i sommer. Status i saken desember 2021 er at Une vurderer saken på nytt.
Nettavisen nominerer Mustafa Hasan fordi det å lufte ut og slå på lyset i korridorer som trenger det, er i takt også med journalistikkens formål, en oppgave Hasan fremover ønsker å jobbe for i Norge.
Kandidat 5: Linn-Jeanethe Kyed (40)
Seersuksessen om rånemiljøet i Bø i Telemark gikk på TV-skjermene tidlig på året i 2021.
I den andre sesongen av «Rådebank» har manusforfatter og serieskaper Linn-Jeanethe Kyed lagt fokus på selvmord og psykisk helse blant gutter.
Et godt manus og gode skuespillere har sørget for en troverdig og sterk formidling av et viktig tema, som av mange oppfattes som et tabu å snakke om. Kyed har tidligere fortalt at manuset er det mest utleverende hun har skrevet.
Da hun var 16 år opplevde hun at faren hennes tok sitt eget liv.
– Jeg la selv lokk på følelsene mine, som var voldsomme og vonde, da jeg var 16 år. Pappas selvmord har preget meg sterkt, sa hun i et intervju med Sandefjords Blad i sommer.
Derfor ønsket Kyed å fortelle unge menn noe viktig om åpenhet.
Nettavisen nominerer Linn-Jeanethe Kyed til årets navn 2021 fordi hun har vist motet til å løfte frem et sårt og viktig tema som mange vegrer seg for å snakke om.
Kandidat 6: Jonas Gahr Støre (61)
Jonas Gahr Støre er rikmannssønnen som dedikerte sitt politiske liv til arbeiderbevegelsen og Arbeiderpartiet.
Han gjorde seg først bemerket som «koffertbærer» for tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, og med bakgrunn fra det prestisjetunge universitet Sciences Po i Frankrike gled han med største selvfølgelighet inn i rollen som utenriksminister i Jens Stoltenbergs første regjering.
Som opposisjonspolitiker var han mindre tydelig, såpass at han ved flere anledninger ble beskyldt for å være både vinglete og uklar.
Men tålmodighet er en dyd, og til tross for en humpete start med både stortingsskandaler og smitteutbrudd, ser det ut som om han virkelig har funnet formen som statsminister.
Jonas Gahr Støre blir nominert fordi fordi han i svært stor grad har vært med på å påvirke våre liv i året som er gått.
Her er statsministeren gjest i podkasten Stavrum & Eikeland.