Gå til sidens hovedinnhold

- Si nei til tidenes laveste studielånsrente

Det er enormt fristende å slå til på Lånekassens rekordlave fastrentetilbud. Men bør du? En av landets fremste renteeksperter gir klart svar.

Frem til 10. april har du mulighet til å binde studielånsrenta på 3,5 prosent for tre og fire prosent for fem år. Dette er et historisk bra tilbud. Aldri tidligere har Lånekassens fastrente vært lavere.

Men bør du slå til?

Renteekspert Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets mener at nivåene er gode nå, men at det kan lønne seg å vente til juli med å binde for tre og fem år. Men skal du binde for ti år kan du like godt gjøre det nå.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Skal enda lavere
Snittrenten på treårige statsobligasjoner i februar – som er grunnlaget for Lånekassens fastrente på 3 år - var 2,52 prosent. I begynnelsen av april har denne renten sunket til 2,28 prosentpoeng.

- Vi mener det er grunn til å tro at dette rentenivået skal holde seg en god stund til, eller sågar falle enda mer. Dermed blir snittrenten i mai lavere enn i februar. Det betyr at det blir gunstigere å slå til på fastrentebinding i juli enn nå. Det betyr at Lånekassens treårige fastrentetilbud fra juli kan bli 3,25 prosent eller lavere, sier seniorøkonom og renteekspert Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets til Nettavisen.

Vent til juli
Ifølge Orskaug tilsier internasjonale faktorer og også forhold hjemme i Norge at renten på statsobligasjoner skal holde seg lave og muligens falle enda lavere i de nærmeste månedene. Tror du på dette, bør du altså vente til juli med å binde studielånsrenta.

- Hva ville du gjort?

- Fordi rentene har falt de siste ukene er det fristende å vente tre måneder til. På den annen side så ligger det en risiko i å vente. Vi kan ikke være sikre på at rentene ikke plutselig skal begynne å stige igjen. Jeg tror allikevel jeg ville ventet. Sannsynligheten for at tilbudet i juli på treårs rentebinding skal være særlig dårligere enn dagens tilbud på 3,5 prosent er ikke stor, sier Orskaug.

- Hva med å binde studielånsrenta for fem år?

- Her er jeg mer usikker. Renten på femårige statsobligasjoner har i det siste falt litt, men ikke like mye som treårige renter.

- Hvor mye har de falt?

- I februar var snittrenten på femårige statsobligasjoner 3,07 prosent og dannet grunnlaget for Lånekassens nåværende tilbud på fire prosent. Nå ligger renten på 2.94 prosent. Ikke like mye ned altså, men dersom nivået holder seg, som vi altså tror det er gode grunner til å tro, kan du kunne tjene 0,1-0,2 prosentpoeng på å vente til juli med å binde for fem år, sier Orskaug.

Bind nå
- Lånekassen tilbyr 4,7 prosent hvis jeg binder for ti år. Bør jeg si ja, eller skal jeg vente til juli?

- Her kan du vurdere å slå til allerede nå. Snittrenten for tiårige statsobligasjoner var 3,75 prosentpoeng i februar, som er det samme nivået som nå. Altså gir ikke rentemarkedet signaler om at det kan lønne seg å vente til juli. Vi tror likevel det er en god mulighet til å tjene noen rentepunkter på å vente til juli for ti års binding. Men som sagt er nivåene gode og i et ti års perspektiv bør ikke noen relativt få rentepunkter telle altfor mye for privatøkonomien, sier Orskaug.

- Så fasiten er at folk bør vente til juli med å binde for tre og fem år, og slå til nå dersom man velger å binde for ti år?

- Ja, grovt fortalt. Men husk for all del at dagens tre fastrentetilbud fra Lånekassen er historisk gode tilbud. Jeg tror ikke folk vil komme til å angre på å binde for både tre, fem og ti år i dag, sier Orskaug og minner om at du tar en viss risiko i å vente til juli.

---------------------------

Søknadsfristen for å binde renten nå er 10. april. Neste mulighet for å binde renten blir fra 1. juli og søknadsfristen er 10. juli.

Fastrentetilbudet med søknadsfrist 10. april er:

  • 3 års bindingstid: 3,5 prosent
  • 5 års bindingstid: 4,0 prosent
  • 10 års bindingstid: 4,7 prosent

Mer informasjon finner du på Lånekassen.no

Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering

Kommentarer til denne saken