Sian-aktivist Marius Fugelseth Rasmussen er i Oslo tingrett mandag dømt til 120 dagers ubetinget fengsel.

19. desember i fjor satte Sian-demonstranter fyr på fire koraner på Fridtjof Nansens plass, rett nedenfor trappene som går opp til rådhusets inngang fra borggården.

To ansatte fra Rådhusets forvaltningstjeneste, som står for sikkerheten på rådhuset, forsøkte å slukke de brennende bøkene med vann i bøtter, viste en video lagt ut på sosiale medier av Sian.

Vaktene ble kalt «svin» og «muslim», og ble filmet nærgående av demonstrantene. En av demonstrantene stilte seg også foran den ene vakten for å hindre at han kom til. Vakten ga demonstranten et puff i ryggen, hvorpå demonstranten snudde seg og sprayet vakten med en rød spray i ansiktet fra svært nært hold.

Sian sto for bevisene

Nå har Sian-aktivist Rasmussen blitt dømt til 120 dagers ubetinget fengsel for grov kroppskrenkelse. Han må også betale 25.000 kroner i oppreisning til en av de fornærmede i saken, ifølge dommen fra Oslo tingrett. Det var Filter Nyheter som omtalte dommen først.

Ifølge dommen var videoer som Sian selv la ut i sosiale medier et av de viktigste bevisene i retten.

«Det er fremvist ulike videofilmer for retten, både fra overvåkningskameraer samt SIANs egne opptak, som gir et godt bilde av hendelsesforløpet», står det i dommen.

Les også: Gir seg selv 76.000 i lønnsøkning. Nå tar de mer enn tre måneders ferie: –⁠ Til å bli flau over

Der står det også at vakten ble påført en netthinneskade som har medført smerter og lyssensitivitet. Han må jevnlig smøre øyet, og «skal muligens gjennomføre en laseroperasjon for at det skal bli helt bra», heter det i dommen.

I tillegg til situasjonen utenfor Rådhuset er aktivisten dømt for en hendelse som skjedde 4. mars i år, da han sammen med Sian-leder Lars Thorsen oppsøkte moskeer på Tøyen i Oslo i bil for å provosere muslimer med brennende koraner, skriver Filter Nyheter. Her ble det brukt spray mot en tilfeldig forbipasserende som forsøkte å stanse koranbrenningen, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

Gunnar Stavrum: Bensinprisen eksploderer: Dette kan bli det neste opprøret mot Støre

Retten har i straffeutmålingen lagt vekt på at Sian-aktivisten, under Tøyen-situasjonen, visste at han allerede var under etterforskning for sprayingen ved Rådhuset.

– Nødverge

Aktivistens forsvarer har i retten anført at Sian-aktivistens handlinger utenfor Rådhuset er «straffri som følge av at den ble foretatt for å avverge et ulovlig angrep», men retten har kommet frem til at vakten «verken opptrådte forsettlig eller grovt uaktsomt. I alle tilfelle er det klart at den anførte "forsvarshandlingen" gikk langt lenger enn nødvendig. Handlingen er derfor ikke straffri på grunn av nødverge.», slår dommen fast.

Les også: Rente på 115 prosent: –⁠ Jeg har ikke sett noe liknende på år og dag

Den dømte aktivisten vurdere å anke dommen:

– Det ligger an til at dommen vil bli anket. Ett av flere spørsmål i den anledning er rettens vurderinger når det gjelder inngripen i lovlige markeringer og det vern slike markeringer har, skriver forsvareren i saken, advokat Håkon Juell Hassel ved advokatfirmaet Elden, i en tekstmelding til Filter Nyheter.