Gå til sidens hovedinnhold

Sian-medlemmet Dan-Eivind Lid funnet død: - PST koblet inn i etterforskningen

Politiet etterforsker et mulig drap etter at det sentrale Sian-medlemmet lørdag ble funnet død.

- Det er med stor sorg vi bekrefter at Dan-Eivind Lid har blitt revet fra oss. Vi kommer tilbake med mer informasjon senere. Våre tanker og medfølelse går nå til familien i denne tunge tiden.

Det skriver Sian i en Twitter-melding søndag.

Politiet holdt samme dag pressekonferanse om dødsfallet i Kristiansand. De har foreløpig ikke bekreftet avdødes identitet.

- En av hypotesene er at personen er utsatt for en alvorlig straffbar handling, og som følge av det avgått med døden, sier politiadvokat Henrik Bjugan Hegdahl under en pressekonferanse søndag kveld.

Les mer: Mann i 40-årene funnet død i Kristiansand – politiet etterforsker dødsfallet som mistenkelig

PST koblet inn

Han ble funnet død i leiligheten sin i Suldalen i Kristiansand. Politiet fikk melding ved 13-tiden.

Det var både omstendigheter og observasjoner rundt funnet som ble oppgitt som grunner til at etterforskningen ble startet etter funnet av den døde.

Politiet har flere spor i saken, men Hegdahl ønsker søndag ikke å være mer konkret. Ingen er siktet eller pågrepet i saken.

- Politiet er fremdeles i en innledende fase av etterforskningen. I det ligger at politiet jobber bredt og utifra flere hypoteser, sier han.

PST og Kripos er koblet inn i etterforskningen, skriver NRK.

- PST ble varslet om hendelsen lørdag og vi bistår lokalt politi dersom de finner behov for det, sier seniorrådgiver i PST Martin Bernsen til Nettavisen.

Sian-aktivist

Under pressekonferansen sier Hegdahl de ikke vil offentliggjøre hvem avdøde er, men at de har en klar formening om identitet.

Leder i den islamfiendtlige gruppa Sian, Lars Thorsen, bekrefter tidligere søndag overfor Nettavisen at avdøde er Sian-medlem. Han sier han fikk vite om dødsfallet lørdag.

- Han har vært aktiv i Sian i mange år, så vi hadde et nært forhold, sier Thorsen til Nettavisen.

Det var VG som først meldte at den avdøde er en sentral skikkelse i Sian.

Thorsen sier til Nettavisen at han, basert på sin kjennskap til avdøde, ikke kan se andre synlige motiver enn et politisk motiv.

Han beskriver avdøde som vennlig og høflig.

- Det er ikke noe ved hans vesen som kan forklare at han skulle rote seg opp i en situasjon der noen skulle finne det for godt å ta livet av ham, sier Thorsen.

- Ikke konkrete holdepunkter

Til Dagbladet sier Hegdahl i politiet at det ikke er konkrete holdepunkter for at det er snakk om en alvorlig kriminell handling der det har vært et politisk motiv.

- Det er ingen konkrete holdepunkter for at dødsfallet er politisk motivert, sier Hegdahl til Dagbladet.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sier de ble rutinemessig orientert om saken lørdag.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken