*Nettavisen* Nyheter.

Side2 har testet julens vin på boks

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

11.12.12 13:19

(SIDE2): Det er liten tvil om at salget av trelitere med rødvin stiger når det nærmer seg høytiden. Både jul og påske er store høytider da innekos på varme hytter står i høysete for mange, og en treliter er gjerne med på lasset.

Tall fra Vinmonopolet viser at vi til nå i år har brukt over 21 millioner kroner på trelitere per oktober. De siste to årene har det ved utgangen av året vist at tallene er på drøye 25 millioner kroner. Rødvin på boks er populært, og Norge er et av landene i verden hvor disse hendige boksene har falt mest i smak.

Side2 har testet et stort utvalg av årets Bag-in-box-rødviner. En hel del finnes i polets hyller, men noen er også bestillingsutvalg. Bestiller man på sitt lokale pol skal det bare ta noen få par dager før man har varen. Testen, foretatt av et lite utvalgt smakspanel, viser flere av de norske storfavorittene på listen ikke har nådd helt opp til par. Men det er mange gode alternativer til det kjente og kjære!

Se vår dom under:

Doppio Passo Salento Primitivo 2010, Italia
(#46659, kr 399,90. Basisutvalg)

Middels dyp rubinrød. Dufter søtt av bringebærdrops og kjærlighet på pinne, og søte kirsebær. Denne vinen er en bestselger på polet, men den smaker rett og slett saft.

Lite tannin, lav syre og liten lengde og veldig lettdrikkelig.

Ville ikke valgt til mat, men en perfekt vin til folk som ikke liker vin så godt.

Laget på 100% Primitivo.

Cuvée Christer Berens, San Marsiano Primitivo, Puglia, Italia
(#20135, kr 366. Basisutvalg)

Dyp rubinrød. Lyse røde bær i duften, men lite aromabilde.

Fatdominerende smak, lite personlighet, hul og litt umoden. Noe urter og lette røde bær i slutten, men ellers ganske tam.

Nei, Christer, dette var ikke noe særlig.

Laget på 85% Primitivo, 10% Malvasia Nera og 5% Negroamaro.

Briccotondo Barbera 2011, Piemonte, Italia
(#98838, kr 379,90. Bestillingsutvalg)

Dyp rubinrød. Dufter av mye røde bær, litt søt lakris og lett eikepreg. Kirsebær og moreller er det første mange kjenner i smaken.

Spriker litt da den stikker noe i munnen, med mye fatpreg i slutten. Men litt endimensjonal, dessverre.

Laget på 100% Barbera.

Da Luca Primitivo Merlot, Puglia, Italia
(#42672, kr 369,90. Basisutvalg)

Rubinrød på farge. Aroma preget av mørke røde bær og krydder.

Litt som å tygge på en planke, pregløs i smak. Sparker litt i drøvelen - altfor het ettersmak.

Nei takk.

Laget på Primitivo og merlot.

Masi Modello delle Venezie 2011, Italia
(#45836, kr 365. Basisutvalg)

Medium rubinrød. Søt frukt på nesen, dropsaktig aroma.

Denne er helt uten karakter, uten verken noen stor kropp eller frukt i smaken. Lite av alt, og litt for overmoden frukt.

Nei, dette var ikke godt. Og vi må si dessverre, siden Masi er en stor klassiker blant nordmenn.

Laget på 70% Refosco, 15% Raboso Veronese og andre lokale varianter.

Les Rives d'Alcion 2009, Frankrike
(#50778, kr 369,90. Basisutvalg)

Dyp blålilla på farge. Medium intensitet på duft. Dufter av solmodne bær, litt krydder og urter med et hint av fat.

Medium syre, medium tannin, god fyldighet, men den mangler litt personlighet.

En helt ok slappe-av-vin.

Laget på 70% Grenache, 20% Carignan og 10% Merlot.

Villa Veneto 2011, Italia
(#97475, kr 300. Basisutvalg)

Lys rubinrød. Lyse røde bær, grønne urter og lyst krydder i duften.

Frisk på smak, men med litt stikkende syre og lite karakter. Liten kropp med liten fylde og tyngde. Noe saftige bær i slutten.

Helt ok drikkevin.

Laget på Corvina, Rondinella og Merlot.

Fromont Côtes du Rhône 2011, Frankrike
(#98780, kr 374,40. Basisutvalg)

Klar, medium rubinrød med litt blåtoner i farge. Friske røde bær i aromabildet, litt pepper og krydder. Litt dropsaktig.

Tørr, medium syre, myke tanniner - medium fylde, friske røde bær, kirsebær og litt krydder.

Veldig mild, snill og søt (men ikke en søt vin altså!)

Laget av Syrah, Grenache og Mourverde.

Mezzomondo Negroamaro, Puglia, Italia
(#45228, kr 355. Basisutvalg)

Dyp oransjerød. God aroma av krydder, lakris, masse røde bær og mineraler. Noe røyk i slutten.

Kraftig smak med mye tannin, syre og masse mørke bær. Frisk i ettersmaken.

Denne bør velges til mat - noe kraftige kjøttretter vil smake til eller til noen kraftige oster.

Laget på 90% Negroamaro og 10% Primitivo.

Colori d'Italia, Veneto, Italia
(#52788, kr 359,90. Basisutvalg)

Lys rubinrød. Søtlig duft, mye lyse bær og mørke bær som kirsebær og et litt vanilje.

Veldig liten i kroppen, litt bæraromaer i slutten, men lite tannin, litt syre og kort i lengden. Ingen dårlig vin, men litt lite spennende.

Laget på 100% Corvina.

Cocoon Zinfandel Grand Reserve, California, USA
(#95033, kr 399,90. Testutvalg)

Dyp rubinrød. Kraftig aroma av urter, solbær, plommer og florale toner.

Fersk og fruktig vin med godt av røde bær og søt lakris i finishen. En glad og godteriaktig rødvin - som frir hemningsløst til kvinner. Bløt og sødmefull med saftig og søtlig ettersmak.

Den amerikanske Zinfandel-druen en interessant drue med mye personlighet. Dette er en super gave til den tørste tanta - en helt fin kosevin.

Laget på 100 % Zinfandel.

Lupi Reali Montepulciano d'Abruzzo, Italia
(#94684, kr 349,70. Testutvalg)

Dyp rubinrød. Litt kjølig aroma av mye solmodne mørke røde bær og litt urter.

Overraskende lett i smaksbildet, ganske fersk og fruktig i ettersmaken med preg av mørke bærfrukt og litt kjøtt.

Tenker at den er helt ok til peiskosen.

Laget på 100% Montepulciano.

Chapoutier Côtes du Rhône Belleruche 2010, Frankrike
(#93487, kr 399,90. Bestillingsutvalg)

Klar, medium dyp rubinrød.

Masse røde bær i duft, ung i aromabildet med litt florale toner.

Tørr, med mye rød frukt i en relativt lang ettersmak, medium syre, milde tanniner og medium fylde. Fin intensitet.

Vil smake til vilt og lam, men er også fin bare til kosen.

Laget på 70% Grenache og 30% Syrah.

Allegrini Valpolicella 2011, Veneto, Italia
(#90395, kr 429,90. Basisutvalg)

Dyp rubinrød i fargen. Kirsebær på duften, men lett i nesen. Tanninrik og god syre - med fin ettersmak av røde bær, grønne urter og krydder. Litt mandel i en relativt lang, varm ettersmak.

Velg til hvitt kjøtt og pizza.

Laget på 70% Corvina, 25% Rondinella og fem prosent Olaszrizling.

Appassimento Orginale Rosso Veneto, Italia
(#99309, kr 389,70. Bestillingsutvalg)

Dyp rubinrød. Tørket frukt, kirsebær og moreller i duften.

Medium syre, medium tannin, god sødmefylt frukt i slutten.

Dette er en kraftig vin som vi ville valgt til mat hvis man ikke liker en skikkelig kraftfull vin for seg. En god vin med en del personlighet, en skikkelig kraftig, saftig snopevin.

Laget på 60% Corvina og 40% Merlot.

Feudi di San Marzano Negro Amaro, Puglia, Italia
(#44530, kr 339. Basisutvalg)

Dyp blårød. Litt krydder, blomster og røde bær i duften.

Medium syre, myke tanniner og fruktig og lett krydret ettersmak. Velbalansert, rund og lettdrikkelig vin, helt fin til hyttekosen.

Laget på 100% Negroamaro.

Avent Old Vines, Castilla y León, Spania
(#56166, kr 355. Basisutvalg)

Dyp rubinrød. Sterk aroma preget av parfyme og fat, lite frukt i nesen.

En veldig god vin for Spania-fansen fordi den han den tydelige eikebruken. Mye krydder, fat og kirsebær i en lang ettersmak.

Passer til både lyse og mørke kjøttretter.

Laget på 100% Tempranillo.

Les Hauts de Janeil Syrah-Grenache, François Lurton, Côtes-du-Rhône, Frankrike
(#96848, kr 389,90. Bestillingsutvalg)

Dyp rødlilla i farge. Aromabildet preget av vaniljetoner, røde bær - kirsebær og litt krydder.

Gode tanniner, medium syre, relativt lang ettersmak med masse mørke bær og litt urter. En god kosevin å slappe av med foran peisen.

Laget på 80% Syrah og 20% Grenache.

Rosso dei Barbi Toscana, Italia
(#1855, kr 399,90. Bestillingsutvalg)

Lys rubinrød. Masse røde bær - bringebær, kirsebær og urter og litt fat i slutten.

Lett i kroppen, men med mye kraftig smak av krydder, en overraskende smak etter en ung duft. Medium syre, medium tannin og god fylde. Litt ung, men lettdrikkelig.

Ville valgt til gode italienske retter eller hvitt kjøtt.

Laget på 100% Sangiovese.

Soul of Syrah, Frankrike
(#52995, kr 379,90. Bestillingsutvalg)

Dyp rubinrød. Medium pluss intensitet på duft, aroma av lyse rød bær og mandelkjernepudding, og med et hint av pepper. Fint fatpreg.

Medium tannin, slank i kroppen, medium alkohol, medium syre. Perfekt til lammegryten - både i og til. Kos dere med denne godbiten til fjells.

Mye krydder, litt røde bær, kirsebær og pepper i en middels lang ettersmak.

Laget på 100% Syrah.

MD'A Rosso Terre di Chieti Cuvée Christer Berens, Italia
(#45622, kr 319,90. Basisutvalg)

Dyp rødblå. Litt friske røde bær i duften. God fruktdreven i smak, lettdrikkelig og lett på tannin og syre.

Fin og moden frukt i finishen.

En god sofavin - denne likte vi, Christer!

Laget på 85% Montepulciano og 15% Sangiovese.

Tommassi Graticcio Appassiamento 2010, Piemonte, Italia
(#1106, kr 379,90. Bestillingsutvalg)

Dyp rubinrød. Dufter av litt fat, mørke røde bær og moreller.

God syre, fin lengde og god fylde. Mye bær i slutten.

En veldig god boksevin, velg denne til mat (gjerne noe kraftig, mørkt kjøtt) - så tåles syren godt.

Laget på Corvina, Molinara og Rondinella.

La Prua Corvina Veneto Appasiamento, Rosso Veneto, Italia
(#95034, kr 406,90. Bestillingsutvalg)

Medium rubinrød. Søtlig duft med preg av både lyse og mørke røde bær, kirsebær og litt sjokolade.

Tørr og gode vin med fin syre og ok lengde med krydder, røde bær og lett fat i ettersmaken. En litt tyngre vin enn Colori d'Italia over, selv om det er lik drue.

Ville valgt både til mat og til kos.

Laget på 100% Corvina.

Alberto Fenocchio, Barbera d'Alba, Italia
(#5664, kr 299,90. Bestillingsutvalg)

Dyp blålilla. God aroma av kirsebær, vanilje og moreller.

Denne har høy syre, bløte tanniner, fin balanse i vinen med et friskt bærpreg i en relativt lang ettersmak.

Ville valgt til gode, fyldige kjøttretter.

Laget på 100% Barbera.

Mazzei Belgvardo Maremma 2011, Toscana, Italia
(#91398, kr 389,90. Testutvalg)

Medium rubinrød i fargen.

Mye solbær i en sødmefylt duft. Medium tannin, medium alkohol og medium syre, søt frukt i en mild bæraktig ettersmak.

En ganske kraftig vin som vil passe til pastaretter eller kraftige kjøttretter. Men også super til en koselig skravlekveld med jentene.

Laget på 45% Cabernet Sauvignon, 25% Syrah, 20% Sangiovese og 10% Cabernet Franc.

Tommasi Poggio al Tufo Rompicollo, Toscana, Italia
(#96547, kr 389,90. Bestillingsutvalg)

Lys rubinrød. Friske røde bær på duft med noe fatpreg i slutten.

God balansert mellom frisk frukt uten å bli søtladen, gode tanniner og syre som gir ryggrad og struktur uten at det blir for beskt i munnen.

Både til mat og kosen.

Laget på 60% Sangiovese og 40% Cabernet Sauvignon.

Cantina Rossa, Abruzzo, Italia
(#48973, kr 364,90. Basisutvalg)

Mørk fiolettrød i farge. God aroma preget av tørket frukt, og krydder.

Bløt i smaken med ok fylde og lengde. Denne er ikke like god som vinen på flaske - selv om de ser helt like ut, så er det altså ikke samme vinen. Lettdrikkelig og god allikevel, denne ville vi valgt til en god pizza eller svin.

Laget på 100% Montepulciano.

Piccini Memoro, Chianti, Italia
(#98963, kr 359,90. Testutvalg)

Dyp rubinrød. Friske røde bær, sjokolade og litt urter i duften. Kraftig munnfølelse med preg av krydder, røde mørke bær og litt lakris.

Lang og frisk ettersmak med velbalansert syre. Bløtt og godt anslag. Hurra for en veldig god boksevin.

Ville valgt til deilig pasta med kraftige saus til.

Laget på 40% Primitivo, 30% Montepulciano, 20% Nero d'Avola 10% og Merlot.

C. F. N. Côtes du Rhône Syrah 2011, Frankrike
(#99268, kr 370. Bestillingsutvalg)

Dyp rubinrød på farge. God aroma på mørke kirsebær, solbær, pepper og litt vaniljesukker.

Frisk og god med medium syrlighet, medium tanniner vel balansert. Kjenner en god og frisk ettersmak av pepper, mørke bær. God intensitet i denne vinen.

Nydelig å kose seg med foran peisen, men kan også passer godt til kjøttretter i romjulen.

Laget på 85% Syrah og 15% Grenache.

Amore di Boeri Barbera 2009, Piemonte, Italia
(#92324, kr 399,90. Bestillingsutvalg) Terningkast: 5

Dyp blålilla. Masse mørke bær som bjørnebær, moreller og toasty en fatpreg i en tiltalende duft.

En umiddelbar god munnfølelse, men den er litt lett i kroppen. Mye mørke bær som moreller og lett krydder og litt vanilje. Medium på tannin og medium syre.

En veldig saftig og frisk rødvin som vil være til avslapning og hygge foran peisen med en god bok eller et spill.

Laget på 100% Barbera.

Ravenswood Zinfandel, California, USA
(#52787, kr 389,90. Bestillingsutvalg)

Rubinrød i fargen. Mye mørke røde bær som moreller, solbær, blåbær og lakris.

Krydret og fruktig ettersmak. Elegant med god syre og fine tanniner - denne sparker litt mer enn den forrige Zinfandelen. Bløt med fin sødme i en relativt lang ettersmak. Denne kan være fin til viltmiddagen eller andre mørke kjøttretter.

Nam!

Laget på 100 % Zinfandel.

Paxis Tinto, Lisboa, Portugal
(#1269, kr 349,90. Testutvalg)

Dyp rubinrød. Kraftig, men behagelig tiltalende aroma av jord, modent preg av bærfrukt og stein.

Mye sødme i smaksbildet, veldig saftig med styrken av bløte tanniner med god syrlighet. Denne har nok tannin til å passe til både mat og kos.

Det er rett og slett veldig mye personlighet på en boksevin - en storfavoritt hos panelet.

Portugal har mye personlighet i mange av sine viner fordi de har så mange egne druer, og hegner om dem med stor profesjon - bare se miksen under:

laget på 30% Caladoc, 30% Castelão, 20% Touriga Nacional og 20% Alicante Bouschet.

Armador, Odfjell, Central Valley, Chile
(#52470, kr 249,90. Bestillingsutvalg)

Dyp rubinrød. Kraftig aroma av solbær, mineraliteter og høstløv. Godt med krydder på tungen, solbær og sigarboks - en maskulin vin som har anstrøk av Chesterfield-stoler.

God tanninstruktur, god med syre, slank kropp og fin lengde i en varm ettersmak preget av mørke bær og litt mint.

En vin med skikkelig pondus - ville valgt til fyldige kjøttrike retter.

Laget på 90 % Cabernet Sauvignon og 10 % Carmenere.

Tenute Silvio Nardi Rosso Toscana, Italia
(#99998, kr 389,90. Bestillingsutvalg)

Lys rubinrød. Kirsebær og friske røde bær i duften. Høy sykelighet, medium på tanninrik, men lett i kroppen. Dette er ikke vinen som slår deg ut før yndlingsprogrammet i helgen.

Kos deg med denne!

Perfekt til pastaretter med tomatbaserte sauer, og som kosevin.

Laget på 40% Sangiovese, 40% Merlot og 20% Petit Verdot.

Cafaggio Toscana 2010, Italia
(#96540, kr 399,90. Bestillingsutvalg)

Middels dyp rubinrød med en hint av blått. Kirsebær og mandler på duften.

Saftig og leskende i munnen, har en god kropp. Medium tannin og syre, god og frisk lengde med mye friske røde bær i slutten og litt bitre mandler i slutten. En overraskende god boksevin med et lite ekstra glimt i øyet.

En veldig vellaget vin.

Laget på 40% Sangiovese, 30% Syrah, 20% Alicante Bouschet og 10% Merlot.

Sebastian Bredal, Collection Valpolicella Superiore Ripasso, Italia
(#15714, kr 499,90. Bestillingsutvalg)

Medium kobberrød. Masse røde kirsebær, tørket frukt, lakris og krydder i et svært tiltalende aromabildet. Mye tørket frukt og krydder i smaksbildet, litt vaniljefatpreg og romrosin kan man ane i slutten. En meget god boksevin, veldig god sødme i frukten, men denne er tørr.

En godt laget vin, hvis man skal unne deg en skikkelig boksevin til jul.

Dette virkelig er snop for voksne. Denne kan man kose seg med og lett ta med seg på hytta til jul. En storfavoritt!

Laget på 75% Corvina, 20% Rondinella og 5% Molinara.

Alta Corte 2009, Lisboa, Portugal
(#45540, kr 350. Bestillingsutvalg)

Helt dyp rubinrød. Krydret aromabildet med preg av mørke røde bær som solbær, krydder, og godt av fat og mineraler. Ungdommelig friskhet i duften som lover mye.

Fersk og fruktig munnfølelse, sødmefylt, lette tanniner, fin syre med en relativt lang ettersmak. Masse solbær og krydder i smaken. Kan være god til for eksempel pinnekjøttet.

Prøv deg på denne portugiseren - rett og slett en spennende BIB.

Laget på Caladoc og Tinta Roriz.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.