*Nettavisen* Nyheter.

Side2 tester kakao

GODT I KULDA: De kalde måndene er over oss for fullt - hva er vel bedre enn kakao for å varme seg? Her er Side2s journalist Linn Sollied Madsen klar for kakaotest! Foto: Camilla Flaatten (Side2)

Rosa kakao?! Med chili, bringebær eller 100 % sjokolade. Ja, vi har testet dem alle.

14.11.09 09:37

(SIDE2): Skiturer, bålkos og appelsin - det er det nordmenn kanskje først og fremst tenker når en tenker på den varmende drikken kakao. Snerk, grøtlukt og brent tunge er kanskje mindre hyggelige ting man assosierer med verdens eldste drikk. Ingenting er vel som en kopp kakao, eller?

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Bredt utvalg
Men i Oslo har det i over ett år eksistert en kakaobar som gjør sitt til at kakao er blitt en trenddrikk. Cocoa on the go go har hele 22 varianter av drikken på menyen - og det måtte selvsagt testes ut!

På menyen står prinsessekakao (ja, den er knallrosa!), helt ren kakao, kakao med smak av blant annet chili, mint, appelsin, bringebær, banan - med ulike toppinger, ekte krem og marshmallows å friste med.

For innehaver Monica Undli var målet med kafeen at det skulle være et sted for alle i alle aldre, og med ulike smaksbehov og kakaofavoritter.

- Småjentene liker gjerne prinsessevarianten, mens det er den meksikanske varianten med chili og kanel som er mest populær, sier Monica Undli til Side2.

Ok, da prøver vi!
Panelet består av en tromsøværing som fortrekker kakao framfor kaffe, en lite sjokoladeglad trønder, en søtmoms fra Groruddalen og en sjokoladeelsker fra Porsgrunn. Samtlige tenker på særlig påske og ski når det gjelder kakao.

100% kakao:
Elin: Denne smakte veldig bitter, men det er vel bare å forvente når den er så ren. Den er litt død i smaken, og ettersmaken er lang – den sitter liksom fast i munnen.

Camilla: Lite lukt, og veldig bitter ettersmak. Den er rett og slett ikke søt i det hele tatt. Men det er den sunneste varianten, og passer til diabetikere for eksempel. Den mikses gjerne med chili, kanel eller honning for å få en litt søtere ettersmak. Konklusjon - et godt valg hvis man vil ha en varm og sterk drikk uten å bli småkvalm av det søte.

Jorunn: Kakaoen lukter godt, men som så mørk sjokolade tross alt er, smaker den veldig bittert. Jeg hadde ikke klart å drikke et helt glass av dette, bare noen slurker. Men hvis jeg hadde hatt noe søtt å spise ved siden av, ville det kanskje blitt en fin kombinasjon?

Linn: Veldig tydelig at her er det høy kakaoprosent. Litt for mye for min smak. Dette blir nemlig hakket for bittert. Ikke noe jeg ville bestilt, men du får nøyaktig det du ber om med denne.

Prinsessekakaoen med hvit sjokolade og røde bærsmak:
Jorunn: Det lukter drops. Den er veldig søt, men smaker godt. Passer nok best for barn. Det er en god bærsmak, men merker ikke noe til sjokoladen.

Linn: Oioioi, her har du noe for sukkerhungrige barn. Denne er både rosa og supersøt. Kakaosmaken forsvinner nesten, og det smaker litt som flytende tutti frutti. Men absolutt drikkbar hvis du liker det søtt.

Elin: Denne lukter tyggis, og smaker som en tyggegummidrøm....eller mareritt. Det smaker rett og slett varm tyggis. Jeg kjente ikke noe kakaosmak i det hele tatt, og passer nok best for dem som liker søte ting.

Camilla: Denne ser jo virkelig ut som en sukkerbombe - rosa som den er med krem og tutti frutti på toppen. Den lukter som forventet, men jeg er overrasket over at den ikke er søtere i smak. Men for litt mindre prinsesser enn oss må dette være en vinner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Camilla Flaatten

Meksikansk kakao med chili og kanel:
Det høres et kollektivt mmmmm rundt bordet.

Camilla: Det lukter mer av chili enn den faktisk smaker av det sterke krydderet. Kanelen melder seg først, så det bitre, deretter chilismak.

Linns favoritt: Denne var nyyyydelig. Luksuskakao med mye kryddersmak. Det er ikke så veldig mye chili i denne, så den blir ikke spesielt sterk. Men liker du litt mer futt kan du bare be om mer chili. Denne kan jeg lett drikke en hel, stor kopp av. Min favoritt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Camilla Flaatten

Elins favoritt: Denne lukter jul, og gir en liten chilieksplosjon som svir litt på leppen. Dette er absolutt en av dem som smaker best, men det er fortsatt søtt. Det kunne gjerne vært litt mer chili i denne. Kakaoen er annerledes, men samtidig tradisjonell. Et trygt valg.

Jorunn: Den har en spesiell lukt, men smaken er veldig god! Akkurat passe søt, så det er ikke noe problem å drikke en stor kopp med dette. Godt krydret, men er ikke sterk. Det er også en god ettersmak.

Bringebærkakao:
Linn: God bringebærsmak her uten at kakaosmaken forsvinner. Den smaker faktisk litt som flytende konfekt. Kakao med en fruktig vri.

Jorunn: Lukter veldig søtt! Men smaken er ikke altfor søt, selv om jeg ikke hadde orket så mye av denne heller. I små mengder vil den være veldig passende. Men jeg kunne gjerne kjent mer kakaosmak.

Camilla: Den luktet veldig bringebær, men ettersmaken var litt syntetisk godteri.

Elin: Denne lukter litt tyggis denne også, men er langt ifra så søt som prinsesse-kakaoen. Kakaosmaken kommer tydeligere fram i denne, og den er søt uten noe from for syrlighet. Litt tam og kjedelig, men allikevel smakfull.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Linn Sollied Madsen

Marshmallowskakao:
Elin: Denne har en nøytral lukt og smaker som god, gammeldags kakao. Tankene vandrer tilbake til tidlig 80-tallet, skiturer og bakglatte ski.

Linn: Dette er god gammeldags kakao, perfekt etter en skitur. Classic!

Jorunn: Dette er en klassisk kakao som smaker kjempegodt! Den er søt og god, sånn man tenker at kakao skal være.

Camilla: Helt klart en klassiker som aldri svikter - dette er en favoritt for alle i alle aldre. Akkurat passe søt, den lukter slik mor lagde den da jeg var liten og med minimarshmallows... Vel, det trengs ingen nærmere vurdering! Yum!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Camilla Flaatten

Kokoskakao med et hint av kaffe:
Jorunn: Jeg syns ikke det var så mye kokossmak, kunne gjerne vært enda mer. Men det er en god, litt spesiell smak. Det er morsomt at det er små kokosbiter i kakaoen.

Camilla: Jeg elsker kokos! Både i sjokolade og is er frukten utrolig deilig. I kakao gir nærmest det nesten litt eksotisk preg. Det lukter kokos, og ettersmaken har en deilig, og ikke altfor søt kokossmak. Jeg begynner plutselig å tenke på Johnny Depp nå! (I filmen «Chocolat»....).

Linn: Denne likte jeg ikke så godt. Kakaoen blir ganske intetsigende og kokosen blir litt for kvalmende. Nå skal det også sies at dette er den sjette kakaoen vi smaker på.

Elin: Denne lukter absolutt kokos, og smaker absolutt kokos. Den er litt kvalmende, men et pluss at det er kokosflak i den.

Hvit kakao:
Elin: Denne lukter ingenting, men den er god og ikke så søt som jeg hadde forventet. Den er rund og fin i smaken, men mye av denne sorten kan bli litt kvalmende.

Jorunn: Jeg er ikke så glad i hvit sjokolade, så denne kakaoen falt ikke helt i smak. Den ble for søt og litt kjedelig.

Camilla: Lukter veldig søtt, og er altfor søt. Jeg foretrekker mørk sjokolade i min kakao.

Linn: Denne er søt og god og litt annerledes. Du smaker definitivt at det er hvit sjokolade med i bildet, så liker du det, liker du sikkert denne.

Mintkakao:
Jorunn: Mmmmm, denne lukter godt! Første slurk er spesiell, men så tar den seg veldig opp. Den har mye smak, og er ikke for søt. Det er fint at det er mørk sjokolade.

Elin: Denne har en sterk mintsmak og det iser litt på tungen når man drikker den. Den fyller munnen med en variasjon av smaker som kommer lagvis og overraskende.

Linn: Her var det mange lag med smaker som kommer etter hvert. En komplisert og elegant kakao som smaker kjempegodt. Dette er den jeg likte nest best av alle.

Camilla: Denne dufter nydelig av mint, og serves gjerne med en god, gammeldags After Eight. Den har mange lag med smak og er overraskende lite søt. Men heller bitter, men et snev av mint ettersmak. En kakao for voksne ganer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Camilla Flaatten

Italiensk kakao - tyktflytende med krem på toppen:
Linn: Selv om den helt klart er tykk, er den merkelig luftig på samme tid. Selve sjokoladen er litt for lys for min smak, men denne er nok perfekt for folk som virkelig elsker sjokolade. Den er ganske heavy så jeg tror ikke jeg hadde klart et helt krus.

Jorunn: Denne er perfekt en kald dag! Den er har mye smak og er akkurat passe søt. Den er veldig mettende, så man orker ikke så mye av den. Den tykke konsistensen gjør den ekstra deilig.

Elin: Denne er svært kremaktig, og med en sterk sjokoladesmak som fyller munnen. Den er som en dessert. Litt bitterhet, men søt og god.

Camillas favoritt: Dette minner meg om kakaoen de drikker i Spania og Italia, tykkere og mørkere. Luftig, fyldig og ganske enkelt nydelig!

Les mer her: Den sunneste sjokoladen

Kakaokonklusjon: Kakao er blitt drikken man skal drikke. Det er verden eldste, til og med eldre enn te, og ble drukket i litervis av de rikeste i verden i århundrer før den ble en drikk for menigmann. Kakao laget på mørk sjokolade er også godt for helsa - antioksydantene er langt høyere i kakao enn i for eksempel rødvin. Det er også et afrodisiakum, og for flere tusen år siden drakk inkahøvdingen Montezuma hele 50 kopper kakao om dagen for å klare å hamle opp med sitt harem...

Les også:Gir dette økt sexlyst?

hjemmesiden til Norges første kakaobar «Cocoa» på Grünerløkka i hovedstaden kan du finne oppskrifter på kakao!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Camilla Flaatten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.