*Nettavisen* Nyheter.

Side2 trener med Mesternes mester

Foto: Paul Weaver (Side2)

Få Dag Otto Lauritzens beste treningstips her.

30.11.09 07:44

(SIDE2): Dag Otto Lauritzen (53) har gitt ut trenings- og inspirasjonsboken «Kom i form med Mesternes mester» i høst.

I den anledning tok Side2 en liten treningsrunde med den tidligere proffsyklisten, «Skal vi danse»-deltageren og vinner av NRK-serien «Mesternes mester» i Slottsparken en flott novemberformiddag.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Kom deg ut!
Hans budskap til det norske folk å komme seg ut i naturen og bruke kroppen. Få energien tilbake og tenk på helsa.

Han synes det er en skremmende utvikling at gymtimene reduseres, kravene for å komme inn på Politiskolen senkes hvert år og at folkehelsa generelt er på nedadgående.

- Jeg er helt sikker på at over halvparten av landets befolkning ikke trener i det hele tatt, og at formen til gjennomsnittsnordmannen har gått ned. Selv om vi skal være født med ski på beina og er omringet av vakker natur, men det er færre enn vi tror som faktisk benytter seg av det, mener Dag Otto Lauritzen.

Men det er vanskelig å starte med trening, særlig i disse mørke månedene. Hvordan komme i gang og holde treningsiveren oppe?

- Den største feilen folk flest gjør er å gå for hardt ut. Mange tror at man må være helt utslitt etter trening ellers har man ikke trent. Det er helt feil, sier den allsidige 53-åringen.

Begynn å gå
Hans aller beste tips er å starte rolig og ta en tur ut, gjerne sammen med en venn, kjæresten eller hunden - og begynne å gå.

Det skal være kos og man skal kunne prate på turen, det sosiale kan være like viktig som treningen i seg selv.

- Den beste treningen er å holde det variert. Etter en økt kan man gjerne føle at en runde til hadde gått fint, men da er det lurt å stoppe. Jeg ser for eksempel på spinningentusiaster som kjører på fire til fem ganger i uka med hardkjør fordi det er gøy, men det er ikkeden beste treningen. En får mer igjen for å kjøre en hardtrening i uka og heller variere med styrke og en gåtur.

- Kom deg ut! Det er sunt for både kropp og sjel, sier han.

Tips til sofagrisen i første omgang er:

Dag 1: Lese boka
Dag 2: Gå en tur - rolig tempo i 30 minutter
Dag 3: Nyt gleden over å komme i gang
Dag 4: Gå en tur - moderat tempo i 45 minutter
Dag 5: Fotball eller film på TV?
Dag 6/7: Gå/sykle/svømme/ski/kajakk - rolig tempo i 45 minutter til én time

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Januartrening
Den fleste har trening, gå ned i vekt og komme i form som nyttårsforsett - men for veldig mange blir det bare med det årlige forsettet.

- Et godt treningsgrunnlag før jul, eller at man iallfall har startet litt med gåturer før julen setter inn er nok det lureste for å klare å holde treningsambisjonene på nyåret. Jeg er stor tilhenger av at man skal kose seg med skikkelig god mat og god drikke, og ville aldri bedt folk la være å nyte høytiden på den måten, sier han.

Mange feirer jul eller noen av juledagene på hytter i fjellet eller marka, og en tur på ski eller en gåtur daglig kan være det som skal til for å holde formen ved like.

- Det er sosialt og koselig, jeg har hatt noen av mine beste treningstur på vidda og i fjellet. Det beste jeg vet er å stå opp tidlig om morgenen og ta en tur mens sola går opp for eksempel, smiler han.

Selv innrømmer Dag Otto glatt at det bor en treningsnarkoman i ham. Hvis han ikke får trent eller gått tur på noen dager, så blir han rastløs og humørsyk.

- Men det skal så lite til, en liten halvtimes tur er nok.

Hans motivasjonstips er følgende:
- Ha det gøy på trening!
- Tren sammen med andre
- Tren variert og sett deg et mål
- Minst 60 til 70 prosent rolig kondisjonstrening
- Husk mental trening - finn din indre motivasjon og unngå dårlig samvittighet.

Tips, trening og turer
Noen av turene hans både på sykkelsetet, på ski og løpeturer med venner er dokumenter med bilder i den nye boka hans.

Det er sammen med bestekompisen Bjørn Atle Eide at boka «Kom i form med Mesternes mester» ble til og Dag Otto selv håper boka vil bli en inspirasjon til sofagrisene, trimmerne og de som trener aktivt.

- Jeg håper boka vil være motiverende, den er lett forståelig og inneholder treningsprogram, mattips og også treningstips fra mine gode venner fra Mesternes mester-programmet. Årets julegave altså, ler han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Godt å være ute
Den lille løpeturen i Slottsparken er over. Vi har løpt noen runder, fra lyktestolpe til lyktestolpe, opp og ned trapper - og til slutt trent baksider armer på en benk og planketrening for magen i gresset. Pulsen har økt, og følelsen av å være ute i det klare og friske novemberværet føles godt.

- Det er deilig, ikke sant? Jeg nyter naturen overalt og uansett treningsform, det er bare godt å være ute, sier Dag Otto Lauritzen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

SIDE2 TESTER: I høsten har Side2 testet ut nye og morsomme treningstimer på forskjellige treningssentre. Øvelser man kan gjøre ute, hjemme eller selvsagt på treningen.

IndoorWalking: - 200 kalorier på ett kvarter
Viryayoga: Sitter du mye foran PC-en?
Bootcamp: Send kroppen på Bootcamp
Meditasjon:- 15 minutter er nok
Catslide: Skli deg til strammere kropp
Corebar: Genial stang med bøy
Bikram yoga: Trening i 40 varmegrader

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.