*Nettavisen* Nyheter.

Sier ja til bygging av omstridt kraftlinje

Foto: Stopp Kraftlinja

Regjeringen går inn for å bygge den omstridte kraftlinjen i Hardanger.

02.07.10 15:03

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) mener kraftforsyningen i Bergen må sikres selv om det betyr store naturinngrep i Hardanger og sier ja til den omstridte kraftlinjen mellom Sima og Samnanger. Planenen for en 420 kV luftledning får både miljøorganisasjoner, ordførere og lokale reiselivsbedrifter til å rase.

Statsråden kunngjorde sin beslutning på en pressekonferanse fredag og sukret pillen med en bevilgning på 100 millioner kroner til avbøtende tiltak særlig rettet mot reiselivet rundt Hardangerfjorden.

- Et stort inngrep
- Jeg har kommet fram til at den beste løsningen for å sikre forsyningssikkerheten er å si ja til det omsøkte alternativet fra Sima til Samnanger, begge deler i Hordaland fylke. Det er ikke noe vi gjør uten videre. Her har vi brukt lang tid på å sikre at beslutningen er den riktige. Jeg har stor forståelse for at mange lokalt ikke ønsker denne linjen. Det er et stort inngrep, sa Riis-Johansen.

Samtidig lovet han 100 millioner kroner til avbøtende tiltak i Hardanger. Pengene skal disponeres av fylkeskommunen og er særlig myntet på tiltak rettet mot reiselivet.

- Må sikre kraftforsyning
Han brukte sin innledningen på å forklare hvorfor andre alternativer til luftledning er forkastet og hvorfor det er så viktig å sikre bergensområdet bedre kraftforsyning.

- Nettutviklingen har stått på stedet hvil og knapt nok det, samtidig som forbruket har gått til værs, innledet Terje Riis-Johansen på pressekonferansen. Han pekte på bergensområdet der det har vært en sterk økning i forbruket de siste årene og der forsyningssituasjonen er svært sårbar.

- Vi har en situasjon i Bergen nå hvor folk ikke har tilstrekkelig trygghet for forsyningssikkerheten, sa Riis-Johansen.

Han sa videre at sjøkabel ikke er et godt alternativ, slik departementet ser det.

- Beredskapen blir ikke god nok, sa han og pekte på at ødelagte kabler må hentes opp fra sjøen.

- Valser over naturperler
Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, raser:

- Her ser man igjen at man valser over viktige naturverdier. Her kunne man både sikret energiforsyningen i Bergen og sikret naturverdiene i Hardanger ved å legge linjen i jord- og sjøkabal, sier Haltbrekken opprørt til Nettavisen.

Han er overrasket:

- Vi var blant dem som anket saken inn. Dette er et av de aller største naturinngrepene på veldig mange år, sier han til Nettavisen.

Haltbrekken mener oljeindustrien burde bidratt mer:

- Grunnen til at energiforsyningen i Bergen er blitt så anstrengt, er oljeindustrien har økt sitt kraftforbruk, derfor burde de tatt sin del av regningen, sier han bestemt.

En kraftlinje mellom Sima kraftverk i Eidfjord kommune til Samnager kommune vil berøre kommunene Ulvik, Granvin og Kvam.

Mange motstandere
Ordførere, reiselivsbedrifter og flere natur- og friluftsorganisasjoner har kjempet mot planene for omstridte kraftlinjer gjennom noen av Norges mest naturskjønne områder. Kravet har vært at Olje- og energidepartementet i stedet legger deler av kraftlinjene i kabel.

Utelukker ikke sivil ulydighet
- Vi er lei og oss og sinte, sier sekretær Klaus Rasmussen i folkeaksjonen Stopp Kraftlinja til Nettavisen.

- Dette er en beslutning som går på bekostning av et av verdens mest attraktive reisemål, sier han.

Rasmussen utelukker ikke at sivil ulydighet kan bli neste kampmiddel når når motstanderne ikke har vunnet fram med sine argumenter.

- Dette kommer midt i ferietida, og det er vanskelig å mobilisere nå, men sivil ulydighet er kanskje den eneste muligheten nå, sier han.

- Behov for flere kraftlinjer
Statsminister Jens Stoltenbeg (Ap) fikk spørsmål om de omstridte kraftlinjene og den kritiske kraftsituasjonen i Bergen-området på den halvårlige pressekonferansen i uka som gikk. Også han understreket nødvendigheten av å sikre kraftforsyningen til bergensområdet.

- Det kommer til å være behov for flere kraftledninger. Utfordringen i Bergen er blant annet at vi har elektrifisert Troll, derfor trenger vi flere ledninger til bergensområdet, sa Stoltenberg blant annet.

- Godt nok utredet
- Det var mange timer i fjor vinter hvor man kunne få en utkobling av store deler av strømforsyningen i bergensområdet. Ingen kan leve med at vi ikke har orden på kraftforsyningen. Det må vi gjøre noe med, og derfor må vi ta en beslutning, sa Stoltenberg.

I en pressemelding fredag sier Stoltenberg beslutningen om å gi Statnett konsesjon er viktig og understreker at «alle regjeringspartiene» nå anser saken som endelig avgjort.

Les pressemeldingen her.

Kraftlinjen regjeringen nå har fattet sin beslutning om går mellom Sima og Samnanger. Se kart under. Illustrasjonen viser ikke trasevalget.

HTML EMBED

Vis Sima-Samnager i et større kart

Aktuelle lenker:

Kartillustrasjon på nettsiden til Aksjonen Bevar Hardanger

Pressemelding fra Statnett

Pressemelding fra Norges naturvernforbund

Pressemelding fra Olje- og energidepartementet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.