Gå til sidens hovedinnhold

Sier ja til oljeboring i Lofoten

Men Senterpartiets Ola Borten Moe stiller flere krav til industrien.

Parlamentarisk nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, ønsker oljeboring i Lofoten og sier ja under enkelte forutsetninger.

Senterpartiet har programfestet at partiet i denne fireårsperioden «viser ansvar ved å gå imot åpning av oljeboring i Lofoten og Vesterålen og prioriterer livet i havet». Partileder Liv Signe Navarsete har så langt vært klar på sitt nei til oljeboring.

Nå viser det seg at ikke alle Sp-toppene er like negative til petroleumsvirksomhet utenfor disse naturskjønne områdene av norskekysten.

- Dette er en enorm mulighet for verdiskapning og vekst, ikke bare i landsdelen, men for nasjonen. Verden trenger energi for å få bukt med fattigdomsproblemene, og energien må skaffes mest mulig effektivt og miljøvennlig. Norsk olje og gass er en del av løsningen. Alternativet kan vise seg å være kull eller oljesand i Canada, sier Borten Moe til VG.

Han stiller likevel tre vilkår før han vil åpne for boring utenfor Lofoten:

  • Statoil må bevise at de tar sikkerhet, miljø og klima mer på alvor. Forholdene til miljø og fiskeriressurser må sikres.
  • Virksomheten må sikre arbeidsplasser i Nord-Norge.
  • Oljevernberedskapen må styrkes, slik at man kan håndtere større bølger og tøffere værforhold.

- Dette er både kunnskapsløst og uansvarlig av Borten- Moe, og det viser at han driter i klimaproblemet, sier Silje Lundberg, nestleder i Natur og Ungdom, i en pressemelding.

De mener Borten Moe tar feil når han tror at oljen fra Lofoten vil være med på å begrense verdens fattigdomsproblem.

- Borten Moe lefler med fiskeri og miljø i dagens utspill, sier leder i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken, som mener at Borten Moe opptrer naivt ovenfor oljeindustrien.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken