Sier ja til søndagsåpne butikker i Oslo

MANGE MENINGER: Rekordmange har ytret seg om forslaget om søndagsåpne butikker. Snart vil det bli tatt en avgjørelse.

MANGE MENINGER: Rekordmange har ytret seg om forslaget om søndagsåpne butikker. Snart vil det bli tatt en avgjørelse. Foto: Berit Keilen

Nærmere 7000 har sagt sin mening om søndagsåpne butikker.

01.07.15 12:44

Tirsdag gikk høringsfristen ut for regjerings forslag om søndagsåpne butikker, og det har kommet inn rekordmange høringssvar.

Forrige onsdag hadde 4200 ytret seg om forslaget, men den siste uken har antallet økt betraktelig. Totalt har Kulturdepartementet fått inn nærmere 7000 høringssvar.

Her kan du lese alle høringssvarene (ekstern lenke)

- Innen fristen 30. juni var det kommet inn totalt om lag 6980 høringssvar, sier statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet til Nettavisen.

- Departementet går nå gjennom det omfattende antallet høringsuttalelser. Regjeringen vil deretter behandle saken og vil føre samtaler med begge våre samarbeidspartier for å finne en god løsning når saken behandles i Stortinget, sier han.

Les også: Erna tror det blir søndagsåpne butikker
Les også: Vil du ha søndagsåpne butikker? Stem her!

- Seks dager med åpent er nok
Blant de mange høringssvarene kommer det fram at Byrådet i Oslo kommune sier et klart ja til søndagsåpent.

«Oslo kommune er positive til departementets forslag om å fjerne påbudet om søndagsstengte butikker», skriver Byrådsavdelingen for kultur og næring.

Byrådet mener dagens regelverk praktiseres på en urettferdig måte.

«Byrådet er positive til søndagsåpne butikker i Oslo. Per i dag er regelverket likt, men praktiseres på en slik måte at det medfører forskjellsbehandling mellom aktører og mellom regioner. For det første behandles lignende butikker ulikt, f. eks. får hagesentre som selger møbler lov til å ha søndagsåpent, men ikke møbelbutikker som selger hageutstyr. For det andre får butikker på «typiske turiststeder» holde søndagsåpent, men dette gjelder allikevel ikke for Oslo, som er Norges uten sammenligning største turistby», skriver byrådet.

Både kommuner, organisasjoner, trossamfunn og privatpersoner har sagt sitt om forslaget, og de mange høringssvarene vil nå bli gjennomgått.

- Seks dager med åpent er nok
Mange av de som har sendt inn høringssvar, er imidlertid negative.

«Seks dager med åpne butikker er nok. Da trengs en handlefri dag», skriver Bergen Kirkelige Fellesråd.

Kritiske er også veldig mange av landets kommuner.

«Berlevåg kommune støtter ikke forslaget til endringer i helligdagsloven som åpner for å tillate søndagsåpne butikker. Det alternative forslaget om at beslutningsmyndigheten legges til den enkelte kommune, støttes heller ikke», skriver Berlevåg kommune.

«Ringerike kommune ønsker ikke søndagsåpne butikker. Ringerike kommune støtter ikke forslaget om å gi den enkelte kommune adgang til å tillate søndagsåpne butikker», skriver kommunen.

Regjeringens støttepartier KrF og Venstre er også skeptiske til forslaget, som har to ulike alternativer: Det ene er ja til søndagsåpne butikker, det andre er at kommunene må få bestemme selv.

- Trenger en dag for stillhet
Også flere organisasjoner har sagt sitt.

«Bærum Natur- og Friluftsråd er sterkt imot søndagsåpne butikker og alt det medfører av pålagt arbeid på søndag for en rekke mennesker. Søndagsåpne butikker er i konflikt med mange samfunnsinteresser, det er både et unødvendig og uønsket tilbud, og vi ber regjeringen trekke forslaget», skriver Bærum Natur- og Friluftråd i sitt høringssvar.

I tillegg er det rekordmange privatpersoner som har skrevet høringssvar.

«NEI til søndagsåpne butikker. Vi trenger 1 dag i uken hvor alt ikke handler om å bruke penger, rekke både det ene og det andre. Søndager er en dag for familie og sosiale relasjoner. En dag for stillhet. En dag for å gjøre andre ting enn ellers i uken. En dag for tur i skogen og familiesamlinger», skriver en.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.