Sier nei til sirkuselefanter

Foto: Flickr/Erlend Tro Klette

Som de to første kommunene i landet, har Lillehammer og Fredrikstad vedtatt at sirkus fra nå av må dokumentere at elefantene har det bra før sirkuset får slå opp teltet.

27.01.14 11:36

Oslo (NTB): Nå kan det bli vanskelig for sirkus å ha med elefanter når de skal på rundtur i Norge, melder NRK. Kommunestyrene i Lillehammer og Fredrikstad vedtok i forrige uke etter forslag fra Miljøpartiet De Grønne og Rødt at sirkus skal dokumentere god dyrevelferd før de får leie plass av kommunen til å sette opp sirkusteltet.

Dyrevernorganisasjonen Noah mener at hvis kravet til dyrevelferd følges opp, vil det bli umulig for sirkus med elefanter å leie kommunal grunn.

- Mattilsynet har gitt en klar uttalelse om at god dyrevelferd for elefanter i sirkus er umulig. Dermed har man bare én ting å gjøre, og det er avslå fremvisning av elefanter i disse kommunene, sier leder i Noah Siri Martinsen.

Mattilsynet bekrefter at de mener det ikke er forsvarlig å bruke indiske elefanter i sirkus.

- Det er ut fra en totalvurdering av elefantenes liv, fra de blir fanget og temmet i India og gjennom treningen, transporten og reisevirksomheten de blir utsatt for. Dette er unaturlig for en slik dyreart, sier seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud.

Eieren av Cirkus Arnardo, Are Arnardo, vil ikke kommentere saken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.