RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sigbjørn som forventet

Foto: Johannessen, Sara (Scanpix)
Sist oppdatert:
Revidert budsjett er nøyaktig som ventet. Tallene ser noe penere ut, men i realiteten er det snakk om fikling.

Finansminister Sigbjørn Johnsen har bedret budsjettbalansen med 17 milliarder kroner.

Bedringen skyldes ikke hovedsakelig dype kutt, men at staten får mer enn forventet i utbytte fra Hydro, Statoil og Telenor.

Noe mer er heller ikke å forventet i en periode hvor hovedfokus (naturlig nok) er på statsbudsjettet for neste år og det uansett er begrenset hvor mye man kan legge om midt i året.

Nettopp budsjettbalansen er også det Finansdepartementet har lagt mest vekt på:

- En bruk av oljeinntekter, målt ved det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet, på 131,5 milliarder kroner. Dette er 17 milliarder kroner lavere enn i Nasjonalbudsjettet 2010. Avstanden til 4-prosentbanen anslås nå til knapt 26 milliarder kroner, mot nesten 45 milliarder kroner i Nasjonalbudsjettet 2010, skriver departementet.

Innenfor skatter og avgifter skjer det ingen regelendringer av betydning, men inntektene til staten blir likevel cirka ti milliarder kroner høyere enn vi trodde i fjor høst.

Rundt 4,5 milliarder kroner kommer altså fra økt utbytte fra de store børsnoterte selskapene staten har aksjer i. Det er i og for seg en "gratisforbedring" som ikke krever politisk handlekraft.

Utsettelse av renseanlegg for CO2-utslippene på Mongstad betyr sparte (det vil si utsatte) kostnader, og for å gi miljøbevegelsen enda en liten stikker har man nedjustert kjøp av klimakvoter med 1,1 milliarder kroner.

Norge sparer også penger på at det kommer færre asylsøkere og flyktninger til landet enn beregnet.

Ingen av disse sparetiltakene rammer den jevne nordmann på kort sikt.

På plussiden er det også mest snakk om småfikling. Det er bevilget noen flere kroner til jernbanen og noen klattbevilgninger til vei.

Men noen store politiske grep er det vanskelig å lese ut av revidert budsjett.

Noe annet var knapt å forvente.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere