*Nettavisen* Nyheter.

Signerer kols-kontrakt

Foto: helse bergen

Haukeland Universitetssykehus skal samarbeide med et legemiddelfirma for å utvikle bedre kols-medisin. Prislapp: 92,5 millioner kroner.

Forskningsprosjektet skal gå over tre år og omfatter flere land. Men en tredel av pasientene som deltar i studiet, kommer fra Hordaland. I dag signerer Haukeland Universitetssykehus kontrakten med legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline, som tar regningen på 92,5 millioner kroner. Det er den største forskningskontrakten som noen gang er inngått ved sykehuset.

Håpet er at forskningen skal føre fram til en bedre medisin mot kols, som er en raskt voksende sykdom. Verdens helseorganisasjon har spådd at kols vil bli verdens tredje vanligste dødsårsak innen få år.

- Siden kols er en samlebetegnelse på lungesykdommer som blokkerer pusten, vet vi ikke så mye om hva som utløser symptomene hos hver enkelt pasient. Både kronisk bronkitt, kronisk astma og emfysem er en del av kols-begrepet. Hittil har pasientene fått mye den samme behandlingen. Vi håper studien vår kan si oss mer om hva som skjer nede i lungene og hvordan sykdommen utvikler seg. Da vil vi kunne gi behandling som er mer målrettet for hver enkelt, sier prosjektleder for studien, professor Per Bakke, til Bergens Tidende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.