Gå til sidens hovedinnhold

- Sigrid kan ha blitt ført andre steder enn i campingvogna

Den tiltalte 38-åringen nekter for å ha bortført og drept Sigrid.

HTML EMBED

OSLO TINGRETT (Nettavisen): I dag begynte rettsaken der en 38 år gammel mann er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Rettsaken startet 40 minutter forsinket. Årsaken var at transporten av tiltalte var forsinket.

Familien sitter ved siden av Harald Stabell og er svært tynget av situasjonen. Det var likevel ingen sterke reaksjoner å se hos dem da tiltalte kom inn i salen.

Tiltalte er kledd i hvit skjorte med blå genser over. Han reiste seg og fortalte rolig at han sitter i Halden fengsel. Han opplyste videre at han var trygdet og skilt før han ble pågrepet.

Påtalemyndigheten opplyste at påstand kan bli endret til at han er tilregnelig i løpet av rettssaken. Da blir den endret til forvaring i 21 år.

38-åringen ble ikke stilt spørsmål til om han erkjenner straffeskyld. Han ble derimot spurt om han har foretatt de handlinger som er omtalt i tiltalen. Til dette svarte han et kort «Nei».

Blod i låven og i campingvogna
I sitt innledningsforedrag presenterte statsadvokat Nina M. Prebe et kart som viste åstedene. Her er stedet Sigrid skal ha blitt bortført fra ved en barnehage på Østensjø i Oslo merket med rødt. Det samme gjelder låven, der de mener Sigrid skal ha vært holdt fanget og funnstedet på Kolbotn, der liket ble funnet.

Prebe fortalte hvordan Sigrid beveget seg på kvelden da hun ble borte. Sigrid ble borte på vei hjem fra en venninne. Sokker og sko ble funnet ved Kanvas barnehage på Østensjø.

Prebe viste videre bildet av tiltaltes bil: en grønn Citroen. Denne bilen har passert en bomstasjon i Strømsveien, og aktor mener passeringstidspunktet passer med at tiltalte kan ha bortført Sigrid.

- Med unntak av bompasseringer har aktoratet ingen elektroniske spor fra natten Sigrid forsvant, opplyste Prebe.

I den omtalte låven sto en campingvogn som tiltalte ifølge aktoratet disponerte. Det vises bilder fra låven og utsiden av campingvogna. Prebe mener Sigrid har vært i vogna og at hun her ble utsatt for vold.

- Det er funnet blod fra offeret i låven og i campingvogna, sa hun.

Hvor lenge Sigrid ble holdt i låven er ikke aktor sikker på, men Prebe slår fast at Sigrid på et eller annet tidspunkt ble fraktet til et skogholt på Kolbotn.

Spanet i en uke
Videre kom det under sakens første dag frem at politiet allerede 24. august ble tipset en politimann i Ålesund om tiltalte, og at han disponerte en grønn Citroen xantia. Oslo-politiet sjekket opp bilen og fant at den hadde kjørt inn i bompengeringen ved Bryn kort tid før at Sigrid forsvant. Politiet startet spaning på ham og fulgte ham både da han var på Kolbotn, der Sigrid ble funnet, og ved låven der politiet mener hun ble drept.

Påtalemyndigheten mener det er på det rene at skadene på den grønne Xantiaen ble påført rundt tidspunktet da Sigrid forsvant, men det er ikke funnet noe spor av Sigrid på eller i bilen

Prebe forteller nå at Citroenen hardde skader i panser og frontrute, som bilen kan ha fått i tidsrommet Sigrid ble borte. Det er ikke funnet spor etter Sigrid i bilen.

- Et selskap ble bedt om å vurdere om skadene kunne være forenlig med en påkjørsel. De har konkludert med at deler av skadene kan være nettopp, sa aktor.

Både tiltalte og foreldrene fulgte ivrig med da aktor gjennomgikk bevisene, og noterte i dokumentene foran dem på bordet.

- Kan ha blitt ført andre steder enn i campingvogna
Tiltaltes forsvarer, John Christian Elden, stilte spørsmål rundt hvorvidt det er bevis for at det er begått et forsettlig drap, og i så fall om tiltalte er den skyldige. Han påpekte videre at det ikke finnes noe enkelt, fellende bevis i tiltalebeslutningen.

- Han ble først pågrepet i forbindelse med en annen sak, fra Sunnmøre. Etter at tiltalte ble pågrepet, ble han også siktet i Sigrid-saken, sa Elden.

Elden påpekte også at tiltalen ikke sier noe om hvorvidt Sigrid var skadet og hvordan hun ble ført bort. Han mener dessuten at Sigrid kan ha blitt ført andre steder enn i campingvogna.

- Hvordan og når hun døde er et sentralt spørsmål. Og ikke minst hvem er ansvarlig for dette, sa Elden.

Han spurte også om flere kan ha noe med saken å gjøre, og viste til at det har vært en annen siktet i saken.

Til Nettavisen sa forsvareren følgende i den første rettspausen:

- Politiet har i denne saken etterforsket en person og ikke en drapssak. Etterforskningen startet først etter at man hadde en person i varetekt og, all etterforskning har blitt fokusert mot denne ene personen.

Han påpekte at politiet ikke har funnet et fellende bevis mot tiltalte.

- Hver og en av indisiene kan isolert sett forklares. Spørsmålene retten dermed må ta stilling til er om indisierekken holder, sa han.

Les også: Dette vil familien ha svar på

Fakta om rettssaken etter drapet på Sigrid

* En 38 år gammel mann er tiltalt etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble drept i august fjor.

* Påtalemyndigheten har tatt ut en tiltale om forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter og frihetsberøvelse hvor offeret er påført ualminnelige lidelser.

* Oslo tingrett har satt av tre uker til rettssaken.

* Aktor i saken er statsadvokat Nina M. Prebe, den tiltaltes forsvarere er advokat John Christian Elden og advokat Thomas Randby. Bistandsadvokat for den dreptes familie er advokat Harald Stabell.

* Rettens administrator er tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen

* Mandag starter saken med aktors innledningsforedrag, Sigrids far, Tom Schjetne, forklarer seg og den tiltalte 38-åringen starter sin forklaring.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen