*Nettavisen* Nyheter.

Sigurd kuppet Arvesens store åpningsfest

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Bloggmosjonisten duellerte mot Edvald Boasson Hagen og sprengte seg inn i celebert selskap. Se video!

02.11.11 20:48

MELKESYREFABRIKKEN (procycling.no): 45 år gammel, 76,5 kilo tung og 1.74 centimeter høy.

Stuttjukk vil noen kanskje hevde, men i realiteten er Sigurd Sollien en mann i sin aller beste alder.

Før sesongen tok han på seg oppgaven med å være procycling.nos treningsblogger. Den utfordringen har han gått løs på med iherdighet målrettet innsats og store ambisjoner. Den trivelige fyren har rett og slett imponert oss!

Les mer om Sigurds innsats under Enebakk rundt her!

Det er ingen hemmelighet at det er en del av en større plan om å bli en framtidig ambassadør for norsk sykkelsport. En vill idé som forplantet seg et sted bak TV-fjeset da han gikk rundt i sykkelbukse med Dag Otto Lauritzen i Nederland i forbindelse med et program i «På hjul med Dag Otto»-serien.

Med visjonene i mente, ordnet vi audiens hos selveste Kurt Asle Arvesens på hans nye testsenter, Melkesyrefabrikken, på Oslos beste vestkant.

Der skulle vi teste om treningen han har lagt ned siden oppkjøringen mot Enebakk rundt i mai, virkelig har båret frukter.

Vorspiel til åpningsfesten
Vi fikk audiens klokka 15:00, tre timer før den store åpningsfesten, men det skulle vise seg at kvelden så vidt hadde begynt for treningsbloggeren.

Mer om det senere!

Det er Erik Alexander Nordby og Guro Strøm Solli som tar oss imot. Erik er en av initiativtakerne til testsenteret, mens Guro har en karriere som langrennssprinter bak seg.

Hun har også en masteroppgave i fysiologi, noe som gjør at vi føler oss i trygge hender.

Sigurd: - 43,4, er det bra?
I starten av april var vi hos Vest:Helse i Bærum. Etter både test av laktatverdier og VO2-maks (maksimalt oksygenopptak) fikk Sigurd vite at terskelpulsen (den høyeste pulsverdien hvor kroppen fjerner like mye melkesyre som den produserer) hans ligger på 147 og at oksygenopptaket var på 43,4 (millimeter/kilo/sekund).

Les også: Her finner Sigurd sin indre djevel

Denne gangen nøyer vi oss med VO2-makstesten for å se om Solliens sykling, løping og styrketrening hadde hjulpet ham et steg videre i løpet av de siste seks månedene.

- Jeg hadde 43,4 i VO2-maks forrige gang, er det bra? spør Sigurd.

- Ja, det er helt greit. Det er vel over snittet for 45-åringer? undrer Guro, før hun sjekker fasiten og finner ut at snittet for aldersgruppen befinner seg rundt 38.

Prosedyren var ikke ulik det vi har opplevd før. Testpersonen får tid til å varme opp på sykkelen, før neseklypen kommer på og han skal utføre testen ved å puste gjennom et munnstykke med tilhørende slange. Og slik måles altså den største oksygenmengden kroppen tar opp og utnytter i løpet av ett minutt.

Hva er terskelwatt? Les mer her!

Selve testen tar fem-seks minutter, og for Sigurd handler det hele om å produsere så mye watt som han bare orker på sykkelsetet.

Rundt ham står Strøm Solli og overvåker det hele, og når verdiene begynner å dabbe av, vet ekspertisen at det ikke er mer kraft å hente ut fra musklene.

Sigurds nye bestenotering
Den tidligere langrennssprinteren forteller oss at kraften i tråkket på det meste bikket 360 watt.

Sigurd får konstatert et oksygenopptak på 47. Det var den høyeste målingen han holdt i en periode på minimum 30 sekunder, men i en kort periode tippet faktisk måleren 50-tallet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

Vi mottar dommen:

- Jeg synes det er veldig bra av deg å øke med nesten fire milliliter. Det utgjør ganske mange sekunder i et sykkelløp. Du har absolutt en økning i utholdenhetskapasiteten. Dette vil du nyte godt av i løpene som kommer, lyder 28-åringens rosende omtale.

Selv journalisten kjenner på stoltheten en slik tilbakemelding gir.

- Intervaller vil øke det
Mens Sigurd på alle vis gløder fra sykkelsetet kommer Quincy Douglas inn i rommet. Han har fremdeles norgesrekorden på 400 meter med tiden 46,11.

Følger du med på Sigurds blogg på procycling.no? Du finner den her!

Også han mener at procycling.no-bloggeren har gjort en god prestasjon. Bergenseren hadde 63 i VO2-maks tidligere, men det er ti år siden nå.

- Dette er veldig bra, Sigurd! istemmer han.

- Men du kan greit øke til 50-51 dersom du kjører intervalløkter de neste åtte-ti ukene. Det er dersom du skal klatre enda høyere enn det, at det virkelig begynner å bli vanskelig, forsikrer Douglas.

- Da må du nok investere to-tre treningstimer hver eneste dag, legger han til.

Blodprøve og kaffe
Til slutt tas en liten blodprøve for å finne laktatkonsentrasjonen. Sigurd får verdien 12,3 og vi lar Strøm Solli forklare funnet:

- Det sier noe om hvor mye melkesyre du har produsert. Verdien bør helst ligge fra åtte og oppver for at testen skal godkjennes som VO2-makstest, sier hun.

En verdi på 12,3 tyder på at Sigurd har tatt godt i. Et klapp på hodet, en kopp kaffe og en liten matbit på en nærliggende kafé er velfortjent belønning.

Her kan du se et klipp fra testingen hos melkesyrefabrikken:

HTML EMBED

Sigurd vs. Edvald
Ti på seks bærer det opp til Melkesyrefabrikken igjen. Da står hele ekspertisen oppstilt og mottar en siste formaning fra Nils Marius Otterstad (initiativtaker nummer to og manager for Team Xtra Personell):

Kurt Asle Arvesen, Quincy Douglas, Erik Alexander Nordby, Guro Strøm Solli, Jørgen og Anders Aukland. Det er ekspertisen som vil møte mosjonister som ønsker å teste hvor god formen egentlig er.

- Det er først og fremst utholdenhetsidretter som sykling, løping og langrenn vi retter oss mot, men alle som driver med idrett har i større eller mindre grad nytte av slike tester, mener Strøm Solli.

Sigurd kommer kjapt i prat med Otterstad, og får tilbud om ettermiddagens andre V02-makstest. Sollien takker ja før setningen er fullført, og angrer kanskje litt på det idet Edvald Boasson Hagens navn dukker opp i den andre innskutt leddsetningen.

Angrer? Nei da, Sigurd tar dette på strak arm. Da han får høre at sykkelambassadørutfordrer Jon Almås (ja, han fra NRK – og hjernen bak melkesyrenavnet) er personen som måtte melde pass til Boasson-utfordringen, dirrer smilet fra øre til øre.

Sigurd har visjoner – langsiktige mål – og føler nå at han nærmer seg, om det så bare dreier seg om museskritt.

Kjendisparty
Mens vi venter på den store testen, inntas sushi, gulrøtter, selleri, sukkererter og twist (!).

Det mingles i lokalet!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

NRK Sportens Espen Graff er der, Varg Veum (også kjent som Trond Espen Seim, eller var det motsatt?), langrennsløper Simen Østensen, Lars Petter Nordhaug og selvsagt Boasson Hagen selv.

Kveldens nemesis.

På veggtavlen blir Solliens navn ført opp på senterets topp 10-kjendisliste. Den toppes av Kurt Asle Arvesens alldeles praktfulle 93 ml/kg/sek som ble satt i 1997.

- Det var i Italia, etter et langt høydeopphold. Jeg syklet for min første proffkontrakt, så du kan jo tenke deg motivasjonen. Mine normalverdier har nok ligget rundt 83 som toppidrettsutøver, sier den ferske sykkelpensjonisten.

Listen kompletteres av A. Aukland (87), Nordhaug (86), J. Aukland (80), Nordby (71), Douglas (63), Christian Wessel (55) og Sigurd Sollien (47).

Bjørn Dæhlie satte for øvrig uoffisiell verdensrekord med sine 96, mens Boasson Hagen testet 86,4 ml/kg/sek under tester hos Team Columbia i 2008.

Boasson Hagens favorittvåpen
Mens gjestene fortsetter minglingen, sklir spreke Sollien ubemerket inn i sitt allerede gjennomperspirerte treningsantrekk.

Denne gangen skal han løpe, mens Boasson Hagen velger favorittvåpenet sitt, sykkelen.

Konferansier Otterstad introduserer Edvalds motstander som Mark Cavendish, og staben plotter inn 44 kilo i Solliens testverdier for å gjøre konkurransen noenlunde jevn.

Edvald tar plass på sykkelen, mens Sigurd snører på seg joggeskoene. Underveis blir de to kamphanene oppdatert på motstanderens verdier.

86,9 mot 85,2 – eller?
Det blir selvsagt ren underholdning ut av det. Med den fiktive kroppsvekten skyter Solliens verdier i været. Men noe må man da også gjøre for å skape trøbbel for en O2-snapper av Boasson Hagens rang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

Til slutt får Sigurd notert 86,9 i oksygenopptak, mens Edvald får knallsterke 85,2. 24-åringen fikk på det meste 500 watt ut via pedalene, og setter ny rekord for tester utført på Melkesyrefabrikken.

Rettferdig nok er det gudbrandsdølen og ikke «Cavendish» som utropes til kveldens vinner.

- Jeg prøvde å løpe på tærne som Ingrid Kristiansen det siste minuttet, opplyser Sollien fornøyd, men det var nok ingen som bet seg merke i det.

Med to tester av maksimalt oksygenopptak på samme kveld, var det kanskje like greit at styrkeøkten på Elixia ble avlyst en time i forveien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

Kurt Asle Arvesen var i hvert fall strålende fornøyd med prøvekaninens innsats.

- Det var definitivt kjempegod innsats, men det første testresultatet var nok mer reelt enn det andre, flirer eresfjordingen.

- Hvorfor mener dere at vanlige mosjonister har bruk for å teste oksygenopptaket og laktatverdiene sine?

- Jeg håper at det virker som en gulrot i treningsopplegget. Jeg tror mange vil få en aha-opplevelse når de finner laktatverdiene sine og får veiledning i hvordan de bør legge opp treningen i de forskjellige intensitetssonene.

Sigurd trenger nok en aha-opplevelse eller to til før han avslutter sesongen med Jessheim vintermaraton. Da skal han forsøke å henge på forfatteren av denne artikkelen på hans hjemmebane.

Ai, ai, ai, Sigurd!

Her kan du lese mer om testene som tilbys hos Melkesyrefabrikken!

På bloggen til Sigurd dukker det opp flere bilder og videoer i dagene som kommer. Svipp innom!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.