*Nettavisen* Nyheter.

Sikkerhetsrådet holder krisemøte etter barnemassakren

Foto tatt av Shaam News Network lørdag viser innhyllete døde kropper etter angrepet i Houla, Syria, lørdag. Foto: (AP/Scanpix)

Bildene av blodige barnelik ryster stormaktene. Dødstallene etter massakren oppjustert: 116 personer ble drept.

27.05.12 21:51

FNs sikkerhetsråd holder krisemøte klokken 20.30 søndag kveld for å diskutere massakren i den syriske byen Houla.

Den norske generalmajoren Robert Mood opplyser sikkerhetsrådet om at 116 personer ble drept og 300 skadd i massakren. Dette er en oppjustering fra 92 døde.

Massakren ryster
Blant de 116 drepte, er 34 barn under ti år. Bildene av blodige barnelik fra byen har rystet en hel verden. Syria preges nå av en svært opprørsk stemning, ifølge general Mood.

- Vi reagerer med forferdelse, har blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalt.

Les: - Hele familier ble massakrert

Russland vil ikke fordømme
Ifølge diplomater er det Russland som har tatt initiativ til møtet.

Storbritannia og Frankrike har foreslått en uttalelse i Sikkerhetsrådet som fordømmer Houla-massakren. Diplomater sier imidlertid at Russland ikke vil gå med på en slik fordømmelse før Sikkerhetsrådet får en brifing av lederen av FN-styrken i Syria, general Robert Mood, skriver NTB.

Russland er nemlig i tvil i påstanden om at det var syriske sikkerhetsstyrker som sto bak massakren, og mener det like godt kan være opprørerne som står bak.

Fredagens massakre var den blodigste hendelsen siden «den arabiske våren» nådde Syria for 15 måneder siden.

Det syriske regimet har fraskrevet seg alt ansvar for massakren, og skylder på «hundrevis av tungt bevæpnede menn» som også angrep soldater i området, skriver nyhetsbyrået AP.

Hizbollah beklager massakren
Den sjiamuslimske geriljagruppen Hizbollah, president Bashar al-Assads fremste libanesiske allierte, beklager søndag massakren i den syriske byen Houla.

I en uttalelse sier gruppen at den «fordømmer massakren på det sterkeste».

Hizbollah, som er med i den libanesiske regjeringskoalisjonen, har lenge vært en trofast støttespiller for Syrias president Bashar al-Assad. Den syriske opposisjonen har anklaget gruppen for å ha støttet Assads brutale nedslåing av opprøret som har pågått siden mars i fjor.

Hizbollah prøver få løslatt en gruppe libanesiske sjiamuslimer som ble bortført av en væpnet sunnimuslimsk gruppe i den nordlige provinsen Aleppo i Syria forrige uke.

Oppfordrer til kamp
Den syriske opposisjonslederen Burhan Ghalioun oppfordrer det syriske folk til å delta i en «frihetskamp» mot president Bashar al-Assads regime dersom ikke FN handler militært.

- Jeg oppfordrer det syriske folk til å lede en kamp for frihet og verdighet, å stole på sine egne styrker, på opprørerne rundt om i landet og Den frie syriske hærs brigader og venner, sa Ghalioun på en pressekonferanse i Istanbul søndag.

Han fastslo at han vil gå til dette skrittet «dersom ikke det internasjonale samfunnet tar sitt ansvar under kapittel sju i FN-charteret». Kapittelet omhandler Sikkerhetsrådets mulighet til å iverksette militær eller annen type intervensjon for å gjenopprette internasjonal fred og sikkerhet.

Ghalioun er avtroppende leder av Det syriske nasjonalråd (SNC), som regnes som den viktigste opposisjonsgruppen i Syria.

Nettavisen/NTB

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: MURAD SEZER (Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.