Sikkerhetsrådet splittet i synet på Sudan

New York (NTB-AFP): FNs sikkerhetsråd er splittet i synet på Sudan og ble fredag ikke enige om en uttalelse som kritiserer landets beslutning om å kaste ut utenlandske hjelpearbeidere.

Sudan har inndratt tillatelsen til 13 utenlandske hjelpeorganisasjoner, blant dem Flyktninghjelpen, som et svar på at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordre på president Omar al-Bashir.

Sikkerhetsrådets vestlige medlemsland innkalte fredag til møte for å diskutere utviklingen, som kan få store følger for det humanitære hjelpearbeidet i Darfur-regionen.

Ifølge én FN-diplomat nekter Kina, som har vetorett i Sikkerhetsrådet og store oljeinteresser i Sudan, å slutte seg til en uttalelse som ber regimet i Khartoum omgjøre beslutningen om å kaste ut hjelpearbeidere.

? Det kommer ingen uttalelse, bekreftet Storbritannias FN-ambassadør John Sawers da fredagens møte var over.

? Sikkerhetsrådet burde fordømme det faktum at en tiltalt krigsforbryter med overlegg setter enda flere liv i fare ved å utvise hjelpearbeidere, sier Richard Dicker i Human Rights Watch.

? Rådet burde ikke diskutere hvorvidt Bashir skal slippe unna tiltale om forbrytelser mot menneskeheten. Det er rett og slett grotest, sier Dicker.

? USA er dypt bekymret over den sudanske regjeringens hensynsløse beslutning om å utvise internasjonale hjelpeorganisasjoner som arbeider for å redusere lidelsene til Sudans innbyggere, sier Rice.

Ifølge FN har rundt 300.000 mennesker mistet livet i og 2,7 millioner er drevet på flukt fra sine hjem siden konflikten i Darfur brøt ut i februar 2003. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.