RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sikkerhetsrådet vil stanse pengestrømmen til IS

FNs sikkerhetsråd vil gjøre mer for å stanse pengestrømmen til den ytterliggående islamistgruppa IS.

For første gang er det finansministrene i de 15 medlemslandene som setter seg ved Sikkerhetsrådets bord.

USAs finansminister Jacob Lew leder torsdagens møte, der et utkast til en omfattende resolusjon trolig vil bli vedtatt.

Oljeinntekter

IS kontrollerer store områder av Irak og Syria og har blant annet store inntekter fra oljeutvinning. Oljen smugles til naboland som Tyrkia, noe Sikkerhetsrådet vil ha slutt på.

Sikkerhetsrådet vedtok i februar et russisk resolusjonsutkast som var et forsøk på å kutte pengestrømmen til IS, men diplomater mener mange land både kan og bør gjøre langt mer i så måte.

Skjerpede lover

Resolusjonsutkastet som nå ligger på bordet, oppfordrer FNs naboland til å skjerpe lovverket og kriminalisere alle former for finansiering av IS og fremmedkrigervirksomhet.

Landene blir også bedt om å føre opp flere av IS' støttespillere på FNs sanksjonsliste, som fra før også inkluderer al-Qaidas støttespillere.

Rapport

Sikkerhetsrådets resolusjon vil også gi FNs generalsekretær Ban Ki-moon 45 dager på seg til å utarbeide en omfattende rapport om IS og hvor de henter inntektene sine fra.

– Om vi kan få tilgang til lommeboken og kassa deres, på en intensivert og mer aggressiv måte, så kommer det til å få store følger for deres evne til å føre krig, mener USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Utpressing og plyndring

Ifølge det London-baserte analyseselskapet IHS henter IS inn rundt 700 millioner kroner hver måned, men russiske og amerikanske flyangrep mot oljeinstallasjonene de kontrollerer har den siste tiden rammet inntektene deres.

Rundt halvparten av inntektene kommer fra utpressing og plyndring av eiendommer, mens 43 prosent kommer fra oljesalg. Det resterende kommer fra narkotikasmugling, salg av elektrisitet og pengegaver, anslår IHS. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere