*Nettavisen* Nyheter.

Sikkerhetsselskap bøtlagt for våpensalg

Washington (NTB-AFP-Reuters): Sikkerhetsselskapet tidligere kjent som Blackwater har godtatt en bot på opptil 7,5 millioner dollar for å unngå å bli tiltalt for våpensmugling.

Boten kommer i tillegg til 42 millioner dollar som selskapet tidligere har gått med på å betale som del av et forlik med amerikanske myndigheter. Det opplyste USAs justisdepartementet tirsdag.

Anklagene mot selskapet som i dag kaller seg Academi, dreier seg blant annet om ulovlig våpensalg og militær trening av utenlandske militære styrker. Selskapet skal ha konstruert og solgt pansrede helikoptre og kjøretøyer uten nødvendig godkjenning fra amerikanske myndigheter.

Både Danmark og Sverige har angivelig fått hjelp av Academi til å bygge pansrede personellkjøretøyer. Selskapet skal også ha drevet virksomhet i Sudan i strid med gjeldende handelssanksjoner.

Blackwater ble beryktet i 2007 da minst 14 irakiske sivile ble drept av selskapets vakter i Bagdad. Vaktene hadde ansvaret for sikkerheten til amerikanske diplomater da de åpnet ild på et torg i den irakiske hovedstaden.

Navnet på selskapet ble først endret til Xe Services i 2009 og deretter til Academi LLC. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.