*Nettavisen* Nyheter.

Sikre norsk selvråderett over den norske kraftproduksjonen

Leserbrev Av Janos Lübeck

4. februar skrev Gunnar Stavrum et innlegg om at «Kraftbransjen forsøker å innbille oss at det lønner seg for norske forbrukere at elektrisitetsprisene i Norge blir som i resten av Europa.»

I innlegget skriver Stavrum at forskjellene vil bli utjevnet hvis man bygger kraftlinjer mellom landene. Han skriver følgende: "Hva hvis det er kortsiktig mangel på strøm i det ene landet og overskudd i det andre - vil det ikke da være gunstig å utveksle strøm i perioder?”

Dagens NVE-analyse, og argumentasjon, som viser at kraftprisen uten kraftkabler til utlandet ville vært 2-3 ganger høyere holder ikke vann. Eksport til utlandet eksisterte også før 1991, som er datoen til "Den nye energiloven - fra forvaltning til forretning". NVE fikk et utvidet ansvar for energiøkonomisering, monopol- og markedskontroll. Det er denne "markedskontrollen" som nå svikter totalt. Myndighetene kvittet seg med en god del av "arvesølvet", og situasjonen blir enda verre når Norge blir medlem av ACER, som er en EU-koordinert, europeisk energi-samarbeidsorganisasjon.

I over 100 år hadde norske forbrukere eierskap og råderett over landets kraftforsyning. Overskuddskraft i årtier ble eksportert, og i de få kraftkrisetider kunne man importere strøm. Det har ikke gått utover strømprisen, som ble bestemt et år av gangen, og dermed ga en budsjettering-sikkerhet både for industrien og for de private strømforbrukere. Ingen kunne tjene på strømforsyningen, eventuell overskudd skulle tilbakeføres til å dekke nyanlegg og vedlikehold.

Det skulle være en selvfølge, at myndighetene setter krav til en minimums fyllingsgrad av vannmagasinene, slik at de ikke oppstår krisesituasjoner i strømforsyningen. Det viser seg at været ikke har noe særlig innvirkning på prisene. Vannmagasinene ble fullt opp i høstens løp, men strømprisene bare steg videre, uansett vær og vind. Årsaken er storstilt og hensynsløs markeds-gambling.

Så er det spørsmålet: "Er import og eksport av elektrisitet bra for norske forbrukere?"

Slik det foregår nå er svaret enstydig nei.

Markedssystemet, slik det virker i dag, har ingen miljømessig fordel. Norge kunne redusere sitt CO2 utslipp ved å forvalte sin vannkraft for sine egne forbrukere, og redusere andre lands utslipp ved å eksportere overskuddskraft. Import og eksport, brukt med fornuft, er en fin sikkerhetsventil begge veier.

Strøm er en livsviktig vare, som aldri burde blitt overlatt til markedskreftene. Tenk hvis "kramkarene" skulle finne på å gjøre det samme med landets drikkevannforsyning. Legge tykke rør fra drikkevannbassengene til utlandet, slik at norske forbrukere måtte i butikken for å kjøpe importert, rent drikkevann. Utenkelig? Det er nettopp det som har skjedd, og skjer med det norske arvesølvet, vannkraften.

Det er ikke mange løsninger på problemet. De ansvarlige må snarest inngå nye internasjonale avtaler som sikrer norsk selvråderett over den norske kraftproduksjonen, og de ansvarlige myndighetene må ta tilbake kontrollen over kraft-Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.