*Nettavisen* Nyheter.

Sikrer seg mot eierne

- Vi må ikke glemme at Redaktørplakaten også er et vern for eierne, mot ballstyrige redaktører som går bananas, sier medieforsker Johann Roppen.

20.06.08 11:02

Dermed går det mot en lovfesting av Redaktørplakaten til våren.

Er lovfesting av redaktørplakaten et mottrekk til eierkonsentrasjon?

- Det er et forferdelig vanskelig spørsmål. Redaktørplakaten er veldig spesiell, den oppfattes som et absolutt vern mot daglig drift, sier medieforsker Johann Roppen.

For femti år siden ble Redaktørplakaten innført. Plakaten gir redaktøren det hele ansvaret og innnholdet i mediene. De første punktene i plakaten beskriver at redaktøren skal ivareta ytringsfriheten og etter beste evne arbeide for det som etter hans eller hennes mening tjener samfunnet. Dessuten, gjennom sin avis skal redaktøren fremme en saklig og fri informasjons- og opinionsformidling.

- Jeg tror norske mediekonsern har enklere rammevilkår gjennom Redaktørplakaten, fordi det tydeliggjør hvor ansvaret ligger. Men det er ikke bare med Redaktørplakaten du sikrer ytringsfrihet i landet. I så fall har ikke USA eller England ytringsfrihet, hevder Roppen.

Hovedresonnementet fra Norsk Redaktørforening er at Redaktørplakaten og redaktørinstituttet står sterkt i forhold til eierne. Eieren legger likevel føringer for avisdriften, i tillegg til å ansette redaktørene.

- Vi må ikke glemme at Redaktørplakaten også er et vern for eierne, mot ballstyrige redaktører som går bananas. Hvis redaktører ikke følger avisenes grunnsyn kan eierne kvitte seg med redaktøren, uten å ta noe ansvar selv. Det like mye et vern av eierrollen, hevder Roppen.

En lovfesting er ikke helt ukontroversiell. Forsker Asle Rolland ved Senter for medieøkonomi mener en lovfesting skaper et nytt grunnlag for statlig ettersensur, og staten har dermed lykkes i å rive redaktørene ut av medieeiernes hender og over i sine egne.

Også sekretær i PFU, Gunnar Bodahl-Johansen er skeptisk til lovfesting, fordi ideen med plakaten er at den er basert på frivillighet og dermed åpner for mange debatter. Forslaget stammer fra mediemeldingen Ellen Horn la frem i 2001.

Hvordan vil Redaktørplakaten fungere når stadig flere aviser får énledermodell, der administrerende direktør og redaktør er samme person?

- Det betyr at redaktører blir bedømt på mer enn den redaksjonelle jobben. Redaktøren vil ha ansvar for avis, fjernsyn, nettsatsning, radio og blir vurdert etter både økonomiske og journalistiske resultater. Det er en uhyre komplisert endring som skjer og jeg er spent på utviklingen, sier Roppen. Han håper å få midler til å forske på dette til neste år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.