Gå til sidens hovedinnhold

Sikret de Romney en seier?

Når det amerikanske fotball-laget Redskins vinner på hjemmebane, betyr det noe helt spesielt. Denne gangen tapte de.

Ifølge den amerikanske storavisen USA Today har Barack Obamas utfordrer, republikaneren Mitt Romney, statistikken på sin side. I hvert fall når det kommer til sport.

I løpet av de hittil 18 presidentvalgene som er gjennomført siden det amerikanske fotball-laget Redskins flyttet til Washington i 1937, har det historisk vært slik at lagets kampresultat på siste hjemmekamp gjenspeiler utfallet i valgkampen. Dette har vist seg å stemme i totalt 17 av de 18 siste presidentvalgene.

Spådommen har vært slik at hvis Redskins vinner siste kamp på hjemmebane, så vinner det sittende partiet presidentvalget. Og om de taper på hjemmebane, så seirer motparten.

At Redskins i sin siste kamp tapte 13 - 21 på hjemmebane mot Carolina Panthers betyr, om vi velger å tro på USA Todays høyst tvilsomme spådom, at Romney har grunn til å være optimist.

Det finnes selvfølgelig ingen regel uten unntak. I 2004 slo Packers Redskins 28 - 14 i siste hjemmekamp. Likevel vant ikke John Kerry valget, noe som forklares med at han skulle ha vunnet valget, fordi demokratene egentlig vant stemmegivningen i valget i 2000. Kerry fikk 48 % av stemmene, men vant bare 19 stater.

Les også disse sakene fra Nettavisen:

Knapp ledelse
Ser man bort fra fotballspådommene og forholder seg til siste meningsmålinger, fortoner situasjonen seg svært annerledes.

Dagen før valget viser all aritmetikk at det skal svært mye til for at Obama ikke vinner. Om han bare vinner Ohio og Wisconsin i tillegg til statene som regnes for sikre, kan han tape alle de andre vippestatene og likevel vinne.

Nettstedet RealClearPolitics registrerer nøye det som kommer av meningsmålinger, og tegner på bakgrunn av disse sitt eget kart over innspurten i valgkampen.

Når det ikke tas hensyn til usikkerheten om utfallet i de såkalte vippestatene, ser Obama på bakgrunn av de siste målingene ut til å sikre seg 303 valgmenn og dermed fire nye år i Det hvite hus. Romney får 235 valgmenn.

Sikre valgmenn
Om man holder vippestatene utenfor og utelukkende regner med det som antas å være sikre stater for de to kandidatene, ligger også Obama best an.

Presidenten har ifølge denne oversikten nå 154 helt sikre valgmenn, mens ytterligere 47 heller mot demokratene. Det gir Obama til sammen 201.

Romney har 127 sikre, men kan trolig regne med ytterligere 64 og har dermed 191 valgmenn.

Følg Nettavisens livedekning av valget her

Obama-ledelse i Ohio
Hvem av de to som kaprer flest av de resterende 146 valgmennene i vippestatene, blir først klart på valgdagen. Ohio peker seg ut som selve nøkkelstaten.

Et gjennomsnitt av de siste tolv målingene i Ohio gir presidenten en oppslutning på 49,4 prosent og et forsprang med 2,9 prosentpoeng til Romney som får 46,5 prosent.

Elleve av de tolv målingene gir Obama forsprang på opptil 6 prosentpoeng i Ohio, mens én måling viser uavgjort mellom de to rivalene. Ingen av målingene spår seier for Romney.

Romney i Florida
I vippestaten Florida er bildet derimot et annet. Der ligger Romney i ledelsen, ifølge et gjennomsnitt av de siste ti målingene.

Romney har i gjennomsnitt 49,1 prosent oppslutning og leder på seks av de ti målingene med opptil 6 prosentpoeng. Obama leder på tre av målingene, mens det er uavgjort mellom de to på én måling.

Ipsos/Reuters-målingen søndag viste imidlertid dødt løp med 46 prosent til hver i Florida.

I vippestaten Virginia gir Reuters/Ipsos-målingen Obama en knapp ledelse med 47 mot 46 prosent, mens målingen viser dødt løp mellom de to i Colorado.

Romneys sjanser
Selv om seieren dermed synes sikret for Obama, håper Romney fortsatt at det skal gå hans vei. Det var først for en ukes tid siden at siget Romney kom i etter den første TV-debatten, stanset opp, og de to kandidatene ble liggende likt på målingene.

Det er helt klart at entusiasmen Obama vekket til live i 2008, særlig blant unge, er borte. Demokratene frykter derfor at mange unge ikke gidder møte fram.

Det samme gjelder Obamas kanskje sterkeste velgergruppe. Alle målinger viser at over 90 prosent av de svarte stemmer på ham, men det hjelper ikke om mange av dem blir sittende hjemme etter rekordframmøtet for fire år siden.

Stormen Sandy
Det kan også være at mange som bor i områdene som ble herjet av Sandy, prioriterer å rydde og bygge opp husene sine framfor å stemme. Men statene som ble rammet, er rimelig sikre demokratiske stater, så det betyr neppe mye.

I flere stater har det også vært problemer med forhåndsstemmingen, blant dem Florida og Virginia, slik at noen velgere kan ha gitt opp. De som forhåndsstemmer i Florida, er gjerne lavtlønnede som på grunn av jobben ikke får tid på valgdagen.

Det er heller ikke et godt tegn for Obama at hans støtte blant kvinner er betydelig svakere enn sist. Mange sier nå de tror mer på Romneys ideer for økonomisk framgang.

Følg Nettavisens livedekning av valget:

HTML EMBED
Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken