Lørdag ble 21 år gamle Philip Manshaus fra Bærum siktet for drapsforsøk etter at det ifølge vitner skal ha blitt avfyrt skudd inne i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Denne siktelsen er nå endret til terrorhandling.

Det bekrefter leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE), Grete Lien Metlid, til Nettavisen mandag formiddag. Det var NTB som først meldte om terrorsiktelsen.

Les også: Mann i 20-årene siktet etter angrep på moské i Bærum

Les også: Derfor identifiserer Nettavisen drapssiktede Manshaus

Terrorsiktelse

- Det er ikke stor endring i etterforskningen. Vi har vært klar på at saken etterforskes som forsøk på terrorhandling, og det samlede bildet gjør at politiadvokaten gjør denne vurderingen etter ganske intens etterforskning, sier Metlid til Nettavisen.

- Den delen av siktelsen som gjaldt drapsforsøk er det som nå er blitt en siktelse for terrorhandling. Siktede har valgt ikke å forklare seg, og vi ønsker ikke å gå ut med så mange detaljer før han har forklart seg. Men endringen kommer etter at det er gjort nye vitneavhør siden i går (søndag), tekniske undersøkelser og åstedsundersøkelser. Vi har også fått verifisert informasjon som har vært tilgjengelig på nettet.

21-åringens forsvarer, Unni Fries, sier til Nettavisen at hennes klient ikke erkjenner straffskyld.

- Jeg kan ikke kommentere noe på saken nå, vi har ikke mottatt et eneste dokument og har ikke hatt mulighet for å ta stilling til den endrede siktelsen. Det eneste jeg har snakket om med min klient går på siktelsen fra i går (søndag), som da gjaldt drap og drapsforsøk. Min klient har heller ikke forklart seg ennå, fordi han ikke ønsker det, sier Fries til Nettavisen.

- Har din klient erkjent å ha begått handlingene i siktelsen, men mener han ikke har gjort noe straffbart?

- Det får vi vente med å si noe om før fengslingsmøtet. Der kan han si noe om akkurat det.

Én person ble lettere skadd under moskéangrepet. Politiet opplyste søndag formiddag at angrepet nå etterforskes som forsøk på terror.

Se video om hva vi foreløpig vet om moskéskytingen:

«Siktelsen omfatter nå drap (straffeloven §275) og terrorhandling ( straffeloven §131 1. ledd, jf. 2. ledd bokstav b, skriver de i en pressemelding.

Denne delen av loven går på å skape alvorlig frykt i befolkningen, og har en strafferamme på 21 års fengsel.

Politiet bekreftet søndag at Manshaus kan ha tilknytning til høyreekstremisme. De kjenner også til hans aktivitet på ulike forum for personer som er innvandrerfiendtlige.

– Kartleggingen har vist at gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger. Han har uttrykt holdninger til støtte for Quisling, og har innvandringskritiske holdninger, sa fungerende enhetsleder ved Oslo politidistrikt Rune Skjold til Nettavisen søndag.

Da politiet skulle utføre ransaking i boligens hans fant de også en død tenåringsjente. Dette var hans stesøster. Mannen er siktet for drap av henne. Omstendighetene rundt drapet er ikke kjent.

Les også: Dette vet vi om terrorsiktede Philip Manshaus

Drapsofferet ble adoptert til Norge da hun var rundt to år gammel, får Nettavisen opplyst, og er datteren til siktedes fars samboer. Hans mor døde da han var veldig ung. Stesøsteren ble adoptert fra Kina. Ifølge Oslo-politiet skal de ha bodd på samme adresse.

Politiet fikk meldingen om moskéangrepet klokken 16.07, og gjerningsmannen ble overmannet av tre medlemmer av moskeen, deriblant en mann på 65 år. 21-åringen ble anholdt av de tre mennene, og etter hvert pågrepet av politiet.

Etter det Nettavisen får opplyst er den drapssiktede mannen tidligere ustraffet. Dette bekrefter også Skjold i Oslo-politiet.

Ifølge folkeregisteret har Manshaus bodd i Bærum hele livet, og er norsk statsborger.

Manshaus valgte ikke å forklare seg for politiet natt til søndag, men det er usikkert om dette kom etter råd fra hans forsvarere eller om det var han selv om ikke ønsket å gi en forklaring. Det var planlagt et nytt avhør av ham søndag, men dette ble utsatt.

Vil varetektsfengsle i fire uker

Politiet opplyste til Nettavisen søndag at de kommer til å begjære den siktede 21-åringen varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud, og full isolasjon de to første ukene.

- Det er helt vanlig i denne typen saker i en innledende fase. Vi har ikke tatt stilling til dette ennå, sa forsvarer Fries til Nettavisen søndag ettermiddag.

Politiet er også anmodet om å gjøre en såkalt prejudisiell observasjon. Dette er en undersøkelse som gjøres for å danne en foreløpig konklusjon på om siktede er strafferettslig tilregnelig.

Oslo politidistrikt har en egen seksjon med sakkyndige eksperter som utfører dette. Det er enten to rettspsykiatere, eller én rettspsykiater og én psykolog som gjør den prejudisielle observasjonen.