*Nettavisen* Nyheter.

Sikter mot åttende plass i Europa

Strategiprosjektet skal gi gode verktøy for å ta norsk fotball videre. Målet er å bli den åttende beste nasjonen i Europa.

Toppfotballsjef Per-Mathias Høgmo presenterte sammen med direktør Niels Røine i Norsk Toppfotball Strategiprosjektet under toppfotballseminaret for menn på Gardermoen i dag.

Tøffe mål

Målet er å kartlegge hvor norsk fotball står internasjonalt og å identifisere tiltak som kan ta norsk fotball videre i en stadig tøffere konkurransesituasjon.

- Det er mye tøffere å hevde seg blant de beste Europa i dag, ettersom økonomien i Øst-Europa har blitt sterkere, sa toppfotballsjef Per Mathias Høgmo.

Og Niels Røine fulgte opp:

- Vi ser at et rumensk topplag henter spillere fra Rosenborg og tilbyr lønninger vi ikke kan konkurrere med. Det blir tøffere og tøffere å henge med fremover, sa Røine.

Sikter mot toppen

Per dags dato ligger A-landslaget for menn som nummer 28 på FIFA-rankingen og er med det den 19 beste fotballnasjonen i Europa. På UEFAs klubbranking ligger Norge på 18. plass.

Nå lanseres en felles ambisjon for landslaget og klubbfotballen internasjonalt, og selv om Strategiprosjektet er midt i prosessen og ingen konklusjoner er tatt, mener både Høgmo og Røine at norsk fotball bør ha som ambisjon å bli den åttende beste fotballnasjonen i Europa på sikt.

Krav til utvikling

Og det setter åpenbart krav til utvikling på områder som sport, kommersiell virksomhet, organisasjon og anlegg.

Strategiprosjektet er organisert med en styringsgruppe som består av representanter fra ledelsen i NFF og NTF, og under den vil det nedsettes arbeidsgrupper innenfor ulike enkeltområder.

Poenget er å fremskaffe et faktagrunnlag på hvor norsk fotball står internasjonalt, som igjen skal danne et best mulig grunnlag for å sette inn tiltak innenfor de ulike områdene som skal bidra til å nå målsettingen.

Konkurransefortrinn

Selv om både Høgmo og Røine påpekte at det har blitt tøffere å hevde seg internasjonalt, fremhevet de også noen av norsk fotballs konkurransetrinn som skal utnyttes enda bedre fremover.

- Om vi tar antall tilskuere i forhold til folketall i Tippeligaen, er det bare Skottland som er foran oss. Det er en enorm interesse, og vi har en meget høy synlighet i media, sa Røine.

Toppfotballsjefen fremhevet også sammenhengen mellom stor fotballaktivitet på gode anlegg i breddefotballen og utviklingen av spillere til toppfotballen og landslaget.

- Norsk Tipping bidrar til at det bygges gode kunstgressbaner over hele landet, og det gir oss et konkurransefortrinn med tanke på spillerutviklingen, sa Høgmo.

Og her ligger også noe av nøkkelen til suksess for både klubb og landslag. Det gjelder å utvikle tilstrekkelig mange spillere som er gode nok til spill på øverste nivå.

Kilde: fotball.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag