*Nettavisen* Nyheter.

Siktet 32-åring etter ambulansekapringen: - Ville ikke skade noen

- Hans eneste formål var å ikke bli pågrepet, sier forsvareren.

23.10.19 18:40

Mannen som er siktet for ambulansekapringen på Torshov, hadde ikke til hensikt å skade noen, ifølge forsvareren hans.

Den 32 år gamle mannen ble avhørt av politiet onsdag ettermiddag.

Selv om politiet sier at mannen forsøkte å kjøre på tilfeldige folk med den kaprede ambulansen, sier hans forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, at klienten ikke hadde til hensikt å skade noen, ifølge VG.

- Hans eneste formål var å ikke bli pågrepet, sier forsvareren.

Siktelsene mot de to som ble pågrepet etter ambulansekapringen i Oslo tirsdag, ble onsdag endret. Mannen som tirsdag ble siktet for drapsforsøk, har fått utvidet siktelsen til også å gjelde befatning med våpen og oppbevaring av narkotika. Kvinnen som var siktet for befatning med våpen, er nå også siktet for medvirkning til oppbevaring av narkotika, skriver VG.

- Beklager

Dramatikken startet da en bil 32-åringen kjørte, veltet ved Rosenhoff i Oslo. Den bevæpnede mannen krøp ut av den veltede bilen før han ifølge politiet kapret en ambulanse. Personellet ble ikke skadd.

Etter en vill ferd med ambulansen gjennom gatene, ble han til slutt presset av flere politibiler og en annen ambulanse til å kjøre inn i en bygning.

Før det skjedde, ble en kvinne med barnevogn og et eldre ektepar påkjørt eller måtte hoppe unna ved Sandaker Senter. Ingen ble alvorlig skadd.

Pedersen sier at klienten beklager sterkt at andre ble rammet.

Kvinnen erkjenner ikke straffskyld

Den 25 år gamle kvinnen som er siktet i samme sak ble avhørt klokken 11 onsdag, opplyste hennes forsvarer John Arild Aasen til VG onsdag morgen.

– Hun erkjenner ikke noe straffskyld. Hun har ikke gjort noe galt. Hun har bare sittet på med denne bilen og det er det hele, sier kvinnens forsvarer, John Arild Aasen, til VG, og sier hun stakk fra stedet fordi hun fikk sjokk, panikk og ble redd.

Til Aftenposten opplyser politiinspektør Grete Lien Metlid at ingen av de to vil bli framstilt for varetektsfengsling onsdag.

Les også: Dette vet vi om ambulansekapringen i Oslo

Drapsforsøk

Mannen er siktet for drapsforsøk etter at han tirsdag skal ha forsøkt å kjøre på tilfeldige fotgjengere med en kapret ambulanse.

Ambulansen ble kapret etter ankomst til et ulykkessted, der den siktede hadde gått rundt med en personbil og landet på taket. Etter en vill ferd med ambulansen gjennom gatene på Torshov i Oslo, ble han til slutt presset av flere politibiler og en annen ambulanse til å kjøre inn i en bygning.

I ambulansen fant politiet en hagle og en maskinpistol av typen Uzi, samt en større mengde av det som trolig er narkotika. Ifølge politiet var ikke mannen i stand til å la seg avhøre tirsdag.

Tidligst onsdag

Den 25 år gamle kvinnen som var med 32-åringen i den første bilen, men som siden løp vekk fra stedet, er siktet for befatning av skytevåpen. Hva som vil skje med henne, er ikke avklart.

– Hun erkjenner å ha vært involvert i ulykken, men for henne var det en skrekkelig opplevelse. Etter hennes oppfatning er hun slett ikke skyldig i det hun er siktet for, uttalte advokat John Arild Aasen til TV 2 tirsdag kveld.

En barnevogn med et tvillingpar på sju måneder ble truffet av ambulansen. Begge ble kjørt til Ullevål sykehus, men uten alvorlige skader. Også et eldre ektepar ble kjørt til legevakta, etter å ha skadd seg da de slengte seg unna den kaprede ambulansen.

Godt kjent

Begge de pågrepne ble beskrevet som godt kjent av politiet fra tidligere saker. 32-åringen har fra tidligere en rekke dommer for befatning med narkotika og med våpen. Han er også dømt for grovt ran.

– Siktede synes nå å være inne i en fase der han har altfor liten evne til å avstå fra å begå til dels svært alvorlig kriminalitet, skrev Asker og Bærum tingrett i en fengslingskjennelse mot mannen i 2017 som NRK gjenga.

Ifølge Dagbladet har mannen siden den gang vært i et program for å slutte med narkotika, der han hadde god framgang. Han møtte opp til avtaler, avla negative prøver på stoffbruk og gjorde det bra på skolen. I august skal han derimot, ifølge en kjennelse, ha falt tilbake til rus.

Undersøker trusselbrev

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ser nærmere på et trusselbrev formidlet med epost til flere medier før ambulansekapringen i Oslo. Ifølge Dagbladet uttrykkes et høyreekstreme og rasistiske sympatier i brevet, som nylig skal ha blitt sendt ut via en kryptert adresse.

PST sier de så langt ikke har funnet noen sammenheng med dette brevet og hendelsene rundt ambulansekapringen.

- Jeg vil understreke at vi ikke etterforsker noe, men vi undersøker. Det er nærhet i tid mellom truslene som ble formidlet i epost til redaksjoner og hendelsene i Oslo som gjør at vi undersøker dette. Hittil er det ingenting som tyder på at det er noen sammenheng, uttalte seniorrådgiver Annette Aamodt til Nettavisen tirsdag kveld. Aamodt sier hun ikke kan gå inn på innholdet i trusselbrevet.

Aamodt sier PST bistår Oslo politidistrikt med å gjøre vurderinger rundt denne hendelsen. Trusselnivået er uendret.

32-åringens forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, sier at mannen ikke har noen høyreekstreme tilknytninger eller tilbøyeligheter.

- Jeg vil på det sterkeste avvise slike anklager, sa Pedersen til Aftenposten.

Oslo-politiet sa tirsdag at de ikke tror kapringen er terrorrelatert. Politiet arbeider ut fra teorien om at det ble sendt ambulanse til ulykken på Rosenhoff og at de to som var involvert ikke ønsket helsehjelp.

– PST fortsetter å bistå Oslo politidistrikt i saken. Men på nåværende tidspunkt ser det ikke ut som dette er en terrorhendelse, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til VG.


Annonsebilag