Gå til sidens hovedinnhold

Siktet 37-åring er dansk konvertitt - erkjenner de faktiske forholdene

Den 37 år gamle pil og bue-mannen drepte fem personer i Kongsberg onsdag kveld. Hendelsene fremstår som en terrorhandling, sier PST.

KONGSBERG (Nettavisen): Mannen som er pågrepet og siktet for drapene på Kongsberg har konvertert til islam. Nettavisen fikk opplysningene fra en politikilde onsdag. Torsdag morgen ble disse opplysningene bekreftet.

Les også: Amerikansk terrorovervåker: - Terrorgrupper har oppmuntret til å bruke bue som våpen

Politiet bekreftet også at det dreier seg om en 37 år gammel dansk statsborger som er bosatt i Kongsberg.

Nettavisen har valgt å navngi den siktede. Espen Andersen Bråthen, som i 2017 publiserte en video der han fremsetter en advarsel og kaller seg budbringer og muslim.

Politiet: Naturlig å avklare terrormotiv

Politiet bekreftet torsdag at det har vært bekymringsmeldinger på mannen knyttet til radikalisering, men at disse ikke er av helt ny dato.

- I etterforskningen er det naturlig å avklare om det er terror eller ikke, opplyste politiet om hendelsen i Kongsberg.

Siktede for drapene brukte andre våpen i tillegg til pil og bue, bekrefter politiet.

PST: - Fremstår som en terrorhandling

Ved 13-tiden gikk PST ut med en pressemelding:

- Hendelsene i Kongsberg fremstår på nåværende tidspunkt som en terrorhandling, men etterforskningen, som ledes av Sør-Øst politidistrikt, vil avklare nærmere hva hendelsene var motivert av. Trusselnivået i Norge vurderes fremdeles som moderat, heter det i meldingen.

På en pressekonferanse klokka 10 opplyste politimester Ole Bredrup Sæverud at alle ofrene trolig ble drept etter klokka 18.18, da politiets første patrulje påtraff gjerningsmannen og han skjøt mot patruljen med piler, men slapp unna i første omgang.

Har du tips eller bilder/video som Nettavisen kan bruke?

Dette vet vi om drapene i Kongsberg

  • Fem personer er drept og to er skadd
  • De drepte er i alderen 50 til 70 år. Det er fire kvinner og én mann.
  • Politiet loggførte klokka 18.13 onsdag den første meldingen om at en person skjøt på folk med pil og bue i sentrum av Kongsberg
  • Klokka 18.17 ble hendelsen lest ut som en PLIVO-hendelse (pågående livstruende vold) på politiets samband
  • Klokka 18.18 observerte en politipatrulje mannen første gang. Mannen skjøt mot politiet med pil og bue og slapp i første omgang unna.
  • Mannen ble pågrepet 18.47. Politiet avfyrte varselskudd i forbindelse med pågripelsen.
  • Tilsammen var 22 politipatruljer i innsats i tidsrommet fram til pågripelsen.

Har forklart seg for politiet

Den siktede har gitt en innledende forklaring til politiet.

- Han erkjente de faktiske forhold, uttalte politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til Nettavisen rett før klokka 09.

- Kan du utelukke flere pågripelser?

- Der er det samme status. Det er ikke holdepunkter for at det er flere.

- Kan du si noe om hva slags våpen som er beslaglagt?

- Jeg ønsker ikke å si noe om hva slags våpen fordi det er flere vitneavhør som gjenstår, sier politiadvokaten.

Overfor TV 2 uttaler politiadvokaten at mannen er kjent av av politiet i forbindelse med flere ulike forhold. Han har flere ganger vært i kontakt med helsevesenet.

- Han er kjent av politiet fra tidligere, uten at jeg ønsker å si hvilke forhold han har vært involvert i, sier Mathiassen til TV 2.

VG skriver at mannen i fjor ble ilagt besøksforbud mot to nære familiemedlemmer etter at han skal ha truet med å drepe en av dem.

Politimann skadd

Fem personer er døde og to skadet etter angrepene i Kongsberg onsdag kveld. En av de skadde er en polititjenestemann som var i en butikk på sin fritid, opplyste leder i driftsenheten i Buskerud-politiet, Øyvind Aas, på en pressebrief onsdag kveld.

Aas sa da at motivet for handlingen ikke er klart, men at politiet ikke kan utelukke terrormotiv. Politiet mente også på det tidspunktet at mannen var alene om handlingen.

Sør-øst politidistrikt får bistand fra Kripos og PST i etterforskningen.

Observert med pil og bue

Politiet sendte ut melding om den pågående aksjonen klokka 18.28 og meldte da at en person var observert med pil og bue i Kongsberg sentrum og at han hadde skutt etter person med dette våpenet. De hadde på det tidspunktet ikke kontroll på gjerningsmannen.

Politiet fikk melding om angrepene klokka 18.12. Mannen ble pågrepet klokka 18.47. Før pågripelsen avfyrte politiet varselskudd. Han ble deretter fraktet til arresten på politihuset i Drammen.

37-åringen blir fremstilt for varetektsfengsling torsdag.

Han samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen, opplyser forsvareren.

Se intervju med driftsenhetsleder Øyvind Aas i Sør-øst politidistrikt:

Møtte mann med pil i ryggen

To unge studenter forteller at de møtte en mann som var blitt truffet og hadde en pil i ryggen da de skulle handle på Coop i Kongsberg sentrum.

- Det sto en pil i ryggen på ham. Det var sjokkerende, forteller en av studentene, en 21 år gammel mann, til Drammens Tidende. Han forteller videre at mannen sa det gikk greit og at han var på vei til legevakta. Kort tid etter var politiet på stedet og jaget kundene vekk fra butikken. Folk fikk beskjed om å holde seg innendørs.

Satte krisestab

Kongsberg kommune satte onsdag kveld krisestab og opprettet mottak på Gyldenløve hotell for pårørende og involverte som trenger bistand og støtte.

Les også: Presidenten i Norges Bueskytterforbund om Kongsberg-hendelsen: – Mest sannsynligvis en person utenfor miljøet

Les også: Forsvarer for Kongsberg-siktet: Han samarbeider med politiet

Les også

Drapene i Norge går verden rundt: - Blodig drap med pil og bue

Ordfører: - Det ingen trodde kunne skje

- En grusom voldshendelse, skriver Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand på kommunens nettsider etter at fem personer ble drept i byen onsdag kveld.

I en oppdatering på kommunens nettsider opplyses det at de setter kriseledelse fra klokken 9, og at Kongsberg kirke er åpen for alle fra samme tidspunkt.

- Det som ingen trodde kunne skje, har skjedd. En grusom voldshendelse har rammet byen vår. Så langt kan vi konstatere at fem personer er bekreftet døde og ytterligere to er skadd, skriver Sand og rådmann Wenche Grinderud i meldingen.

- Vår dypeste medfølelse og varme tanker går til dem som er sterkest berørt. Hele Kongsberg-samfunnet preges av dette. Nå står vi sammen og tar vare på hverandre, skriver de.

Rektor: - Vi skal vise omsorg

Kongsberg-skolene forbereder seg på å møte elever i sjokk torsdag, skriver Laagendalsposten.

På Vestsida ungdomsskole, som er den nærmeste grunnskolen til den tragiske hendelsen, forteller rektor Baard Olsen at elevene skal møte til vanlig tid.

- Vi skal møte elevene på en god måte. Det er noen som er mer involvert enn andre og de må vi ta spesielt vare på. Vi skal være til stede og vise omsorg for elevene, sier Olsen til avisa.

Støre: - Grufulle handlinger

– Det er grufulle handlinger som er avdekket. Dette er uvirkelig, sier påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om drapene på Kongsberg.

Ap-lederen ble orientert om situasjonen av avtroppende justisminister Monica Mæland (H) onsdag kveld.

– Det er grufulle handlinger som blir avdekket. Dette er uvirkelig. Men virkeligheten er at fem mennesker har blitt drept, mange er såret og mange er i sjokk, det gjør inntrykk, sier Støre til NRK.

Kongen: - Tenker på alle berørte

Kongen har på vegne av kongefamilien sendt et bre til ordføreren i Kongsberg kommune, opplyser Det norske kongehus på sine hjemmesider.

– Vi er forferdet over de tragiske hendelsene på Kongsberg i går kveld.

– Vi føler med de pårørende og skadde i sorgen og fortvilelsen. Og vi tenker på alle berørte i Kongsberg som har opplevd at deres trygge nærmiljø plutselig ble et farlig sted.

Videre heter det i skrivet at hendelsen ryster oss alle når grufulle ting skjer nær oss, når man minst venter det, midt i hverdagen på åpen gate,

– Norge er et lite land. Når Kongsberg nå er rammet så hardt som samfunn, står resten av nasjonen sammen med dere.

Videre skriver kongefamilien at de sender varme tanker til alle som nå går en vanskelig tid i møte og alle som har krevende arbeidsoppgaver foran seg.

– Det er vårt håp at tryggheten vil bli gjenopprettet så ikke frykten får feste.