Fredag ble det kjent at en mann i 50-årene er siktet for drapet på Birgitte Tengs. Politiet er langt fra ferdig med etterforskningen, men bekreftet fredag at det er nye tekniske bevis som har ført til siktelsen. Politiet mener at det er mannens hårstrå som er funnet på åstedet.

50-åringen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, viser samarbeidsvilje og svarer på politiets spørsmål, opplyser hans forsvarer fredag ettermiddag.

– Han er samarbeidsvillig, har svart på spørsmålene som er blitt stilt, og han medvirker til opplysninger, sier mannens forsvarer, advokat Stian Kristensen, til NTB.

50-åringen ble pågrepet onsdag denne uken. Ifølge forsvareren har mannen det nå tøft.

– Han opplever hele situasjonen som surrealistisk, det er vel ordet han bruker. Han synes dette er uforståelig, sier Kristensen.

Mannen er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000.

Tidlig i etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs, var mannen én av 13 personer som politiet undersøkte. Disse 13 var enslige personer som hadde kjørt rundt i Kopervik-området fredag 5. mai 1995, og som ikke hadde alibi.

Bjørn Olav Jahr, forfatter av boken «Hvem drepte Birgitte?» forteller til NRK at det kom inn flere tips om denne mannen - blant annet at han hadde kjørt unge jenter inn til Kopervik, og at han tidligere hadde bodd der.

I TV 2-dokumentaren «Hvem drepte Birgitte», som Jahr også medvirket i, forteller vitner om en grønn bil i området den kvelden Birgitte ble drept. Den siktede hadde en grønn bil. Tidligere lensmann Hallstein Trælhaug ved Karmøy lensmannskontor mente at mannen var en moduskandidat.

- Drapsforsøk

I dokumentaren forteller Jorun Øpsen, psykolog ved fylkessykehuset i Haugesund at hun i 1990 ble overfalt av mannen, som hadde var en tidligere pasient. Mannen tok seg inn i boligen hennes og ba om hjelp. Han var da iført dameklær.

Se hele dokumentaren hos 2Play

Hun skjønte at han egentlig kom for å ha sex. Hun forsøkte å få ham ut av leiligheten, men han skulle ta litt vann på badet. I stedet kom han tilbake og han forsøker å kvele henne med en snor. Men den røyk i forsøket. Hun forteller at hun opplevde dette som et drapsforsøk. Mannen ble dømt til sikring for denne saken.

Fem år senere, fire dager etter drapet på Birgitte Tengs, tipset hun politiet om mannen, da hun så likheter mellom sakene Hun ble først avhørt i 2017 da saken ble gjenåpnet.

Skygget, lurt og angrepet kvinner

Birgitte Strømme jobbet som politisekretær ved Haugesund politikammer fra 1996 til 1998, fattet interesse for mannen etter at han blottet seg i Haugesund sentrum, og stakk av fra politiet etterpå.

- Det ble full biljakt og Strømme syntes at hans reaksjon hadde vært så kraftig at hun begynte å gjennomgå tidligere dommer og modus og fant flere oppsiktsvekkende episoder med denne personen, sier Jahr til NRK.

Strømme fant blant annet dommen etter overfallet mot Øpsen, samt flere andre «tilfeller hadde skygget, lurt på og gått til angrep på kvinner, i åpenbar seksuelt opphisset tilstand» skriver Jahr i sin Skup-rapport.

Strømme tipset politiet om mannen, men dette ble kjølig mottatt. Hun ble altså siktet for brudd på taushetsplikten. Domstolen frikjente henne tre år senere.

Flyttet fokus til fetteren

I desember 1996 var mannen inne til avhør. Politiet kunne konstaterer at hans forklaring ikke stemte med det andre vitner i saken hadde fortalt.

- Samtidig var han unnvikende i en del av svarene sine, og det burde jo ha vekket større interesse, sier Jahr til NRK.

Likevel fulgte ikke politiet opp de løse trådene rundt mannen. Årsaken var at de flyttet fokuset til Birgitte Tengs sin fetter. Der forble fokuset i mange år, blant annet fordi fetteren ga en uriktig tilståelse.

Konfrontert

Da TV 2 lagde dokumentaren om Birgitte Tengs-drapet, ble mannen konfrontert.

- Jeg har blitt trakassert nok av deg, så bare pass deg. Du kan bare stikke av, jeg har ikke noe å si til deg. Du henger meg ut for noe jeg ikke har gjort. Jeg har ingenting å gjøre med verken den ene eller andre saken, sa mannen da til dokumentarteamet.

I dokumentaren innrømmer han at han var i Stavanger da Tina Jørgensen ble drept:

- Jeg besøkte en tremenning. Akkurat som mange andre var jeg i Stavanger.

Fredag var politiet sparsomme med opplysninger om hans tilknytning til drapet på Tina Jørgensen - utover at han hadde vært i Stavanger den aktuelle kvelden.

Dømt i 2005

Ifølge dommer Nettavisen har fått tilgang til ble han i 2005 dømt for en rekke innbrudd hos kvinner hvor han stjal blant annet klær, sko og bilder. Innbruddene skjedde i perioden 2001 til 2004.

På 1990-tallet ble han blant annet dømt for kroppskrenkelse, vold mot offentlig tjenestemann og utuktig atferd.