RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Siktet for bussdrapet møter ikke i fengslingsmøtet

Sist oppdatert:
Mannen som er siktet for trippeldrapet i Årdal, er ifølge sin forsvarer i så dårlig forfatning at han ikke møter i fengslingsmøtet torsdag formiddag. Møtet går for åpne dører

Bergen (NTB): Den 30 år gamle sørsudanske asylsøkeren var først innlagt til medisinsk behandling for kuttskader før han tirsdag ble overført den psykiatriske klinikken tilknyttet Haukeland universitetssjukehus.

SISTE NYTT: Forsvarer ber om løslatelse for bussdrapssiktet

Ikke avhørt
Han ble framstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett klokken 11 torsdag.

Mannen er ennå ikke avhørt av politiet, og det synes fortsatt helt uklart hva som eventuelt hva var motivet for trippeldrapet om bord i Valdresekspressen mandag kveld.

- Jeg snakket med ham onsdag, men innholdet i samtalen får bli mellom ham og meg. Vi har ennå ikke snakket om saken eller om omstendighetene rundt den, sier mannens forsvarer, advokat Fredrik Verling, til NTB.

Ber om lukkede dører
Ifølge NRK vil politiet be om at mannen holdes i isolasjon de to første ukene av fengslingsperioden, og til sammen fire uker i varetekt.

Verling vil ikke opplyse om hva han kommer til å anføre i retten, heller ikke om hans klient samtykker til fengsling. Det er imidlertid på det rene at 30-åringen kommer til å bli værende på Sandviken sykehus fordi legene hans mener det fortsatt er behov for behandling, ifølge Verling.

Ukjent med tvil om nasjonalitet
Verling er ikke kjent med at det skal være tvil om mannen i virkeligheten er sørsudaner.

Ifølge opplysninger NTB har fått, ønsker den sørsudanske ambassadøren til Norge, Bol Wek Agoth, å møte 30-åringen i Bergen allerede torsdag. Ambassadøren mener det er tvilsomt om mannen er sørsudaner, slik han skal ha oppgitt overfor norske myndigheter.

- Jeg er ikke kjent med at det skal herske tvil rundt hans nasjonalitet, og dette har ikke vært et tema i samtalene jeg har hatt med min klient, sier mannens forsvarer, advokat Fredrik Verling.

UDI vet ikke
- Vi vet ikke om det er en sørsudaner. Ifølge lederne i det sudanske miljøet er det ingen asylsøkere fra Sør-Sudan i det området. Vi vil jobbe hardt for å undersøke dette nærmere, sier ambassadør Bol Wek Agoth til avisa Dagen.

Utlendingsdirektoratet (UDI) kan ikke bekrefte at den trippeldrapssiktede er fra Sør-Sudan, slik han har opplyst. Siden han skulle sendes til Spania, der han hadde søkt asyl, har ikke norske myndigheter vurdert om opplysningene han har gitt er riktige.

- Han har oppgitt til norske myndigheter at han er fra Sør-Sudan, og det er det vi forholder oss til, sier seniorrådgiver Therese Bergwitz-Larsen i UDI.

Flere identiteter
Den 30 år gamle mannen opererte med flere identiteter etter at han kom til Norge fra Spania i vår, ifølge Aftenposten. Til det sørsudanske eksilmiljøet oppga mannen et navn, mens han overfor norsk politi og Utlendingsdirektoratet opererte under en helt annen identitet.

Ifølge asylsøknaden 30-åringen leverte i Spania, kommer han fra Mayom-distriktet i Unity State i Sør-Sudan. Mannen skal ha oppgitt at han reiste fra Sudan til Egypt og senere Israel før han til slutt søkte om asyl i Spania.

Da han i vår kontaktet eksilmiljøet i Norge, oppga han ifølge Aftenposten noe annet som sitt «offisielle» navn. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere