GRÛNERLØKKA: –Tilbudet om åpne timer medfører at det er daglig kø hos oss. I den siste tiden har vi vært nødt til å stenge halvparten av kveldene. Behovet er der, men penger er det ikke, sier Maria Røsok, daglig leder for Sex og Samfunn i Oslo.

Fra mandag til torsdag har klinikken ukentlig åpent for brukere opp til og med 25 år – uten at det koster den yngre garde én krone. I fjor ble det registrert nesten 20 000 konsultasjoner. Første halvår i 2014 var tallet 12 422.

Enorm interesse

Ved siden av driften av klinikken, inkluderer Sex og Samfunns tjenester blant annet svartjeneste på telefon, undervisning, hospitering, kurs og utarbeidelse av informasjons- og undervisningsmateriell til ungdom og helsepersonell m.m.

Interessen rundt seksualitet er enorm, skal vi tro de ansatte ved klinikken.

– Det kommer også tilreisende, svensker, innvandrere og papirløse innom oss. Folk fra alle samfunnslag, egentlig. Oslo har landets nest høyeste rate når det gjelder graviditet og klamydia. Vi skulle gjerne hatt mer forebyggende arbeid i skolen, sier Røsok – og legger til at ansatte ved Sex og Samfunn besøker alle tiendeklassene i Oslo, på oppdrag fra Utdanningsetaten i Oslo kommune.

Får hjelp

Det er i de fine lokalene i første etasje i mursteinsbygget på Schous bryggeri, at de unge kan få informasjon om – og hjelp med – prevensjon og resept, graviditet og graviditetstest, seksuelt overførbare infeksjoner, gynekologisk undersøkelse og tester.

Nylig er det dessuten blitt dratt i gang prosjekter relatert til homofili og sexkjøpere. Tre leger og tre sykepleiere er på vakt hver kveld, i tillegg til én lege og sykepleier på dagtid.

Når Lokalavisene i Oslo besøker klinikken mandag formiddag, gjentar de ansatte snakket om den enorme pågangen av unge mennesker – og får støtte av ungdomsgruppa på klinikken.

– Vi bruker dette stedet fordi det er gratis og et lavterskeltilbud. Det er et sted vi drar til, om vi trenger hjelp. Det er ikke flaut og vi trenger ikke å betale for å ta nødvendige tester. Hadde det kostet en femtilapp, så hadde det nok hevet terskelen for å gå hit, sier en av jentene i ungdomsgruppa.

– Jeg har opplevd at venninner har måttet lete etter panteflasker for å ha råd til angrepille. Det har tidvis vært en del febrilsk jobbing i venninnegjengen, sier en annen med et smil.

Besøk av byråden

Til stede på klinikken denne dagen er også helse og sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide, i embets medfør. Høyre-politikeren legger ikke skjul på at arbeidet ved Sex og Samfunn vekker interesse, og er et satsingsområde. Byrådet har foreslått et driftstilskudd til klinikken på nesten 5 millioner kroner for 2015.

Eriksen Søreide, som også har gått i bresjen for barn og unges psykiske helse, er glad for å se senterets tilbud når ut til mange brukere, men er bekymret for den lille risikoforståelsen blant menn.

– Det er forbausende mange menn som ikke tester seg, også blant menn som har sex med menn, sier byråden.

Etter å ha fått svar på flere av sine spørsmål overfor ungdomsgruppa, slår han følge til ett av legekontorene. Der setter dr. Marte Bratlie smertefritt inn en p-stav på 23 år gamle Silje Mathisen fra Drammen.

Prevensjonsmetoden innebærer at en tynn plaststav legges inn under huden på innsiden av den ene overarmen. Plaststaven inneholder et hormon av samme typen som finnes i mini-piller. Det vil si at de ikke inneholder østrogen.

– Der var den på plass, ja, sier Eriksen Søreide idet legen fullfører plasseringen av p-staven, som forsikrer Silje om at hun ikke trenger å bekymre seg for ny prevensjon før om tre år.

Mange tårer

Men selv om Silje er ved godt mot under dette legebesøket, har det hendt jevnaldrende har tørket tårer på kontoret til legen.

– Det er de som har strigrått fordi de for eksempel har fått påvist underlivsherpes. “Jeg skulle ikke bli blant dem som fikk det”, har noen hulket. Så ja, det har vært noen tårer der de unge har spurt seg selv: “hvorfor var jeg så dum?”, avslutter Bratlie.

LES OGSÅ: Slik sjarmerer du Oslo-jentene på Tinder

LES OGSÅ: ... og slik sjarmerer du gutta på Tinder

LES OGSÅ: – Byens desidert beste sjekkearena

LES OGSÅ; Her er Oslo-damenes favorittkjekkas i Brasil-VM