Silje ble slått, forsøkt kvalt og voldtatt i bilen

ØDELAGT: 11 år etter sliter Silje Kolltveit fortsatt med ettervirkningene etter voldtekt. - Han tok livet og tryggheten fra meg, sier harstadkvinnen.

ØDELAGT: 11 år etter sliter Silje Kolltveit fortsatt med ettervirkningene etter voldtekt. - Han tok livet og tryggheten fra meg, sier harstadkvinnen. Foto: Espen Bless Stenberg (Nordlys)

- Han tok fra meg livet mitt.

(Nordlys.no): Harstadbosatte Silje Kolltveit (30) lever, men føler likevel at hun mistet livet sitt en kveld i 2003. I løpet av en 15 minutter lang voldtekt i passasjersetet på en bil, ble hun slått, forsøkt kvalt, og drapstruet flere ganger. Voldtektsmannen skrek og hylte, og sparket henne ut av bilen etter å ha fullbyrdet voldtekten. Silje ble stående igjen på et busstopp med opprevne klær, kvelemerker på halsen og slagskader.

– Han tok fra meg livet mitt, selv om jeg fortsatt lever. Den kvelden mistet jeg tryggheten, og det blir jeg straffet for hver eneste dag, sier Silje Kolltveit som den kan var bare 19 år.

Nordlys har de siste dagene omtalt flere voldtektssaker

LES OGSÅ: – Jeg ble slått ned og voldtatt

Voldtekt er voldtekt

Nå, elleve år etter den grusomme hendelsen som skjedde i et skogholt på Stord i Hordaland fylke, sliter hun med store ettervirkninger. Det går ikke en eneste dag uten at voldtekten plager Silje og gjør henne redd. Mannen som den gang var 23 år fikk to år og åtte måneder i fengsel.

– Nå har det gått elleve år, og jeg blir straffet hver eneste dag for det som skjedde. Grunnen til at jeg står fram er for at jeg synes straffene er for lave, og jeg lar meg provosere av psykiateren som mener voldtekter må deles opp i flere kategorier, sier Kolltveit.

I forrige uke uttalte nemlig psykiater Synnøve Bratlie til Aftenposten at det er forskjell på voldtekter, og at straffereaksjoner må måles ut fra hver enkelt hendelse og tilstand.

– Som voldtektsoffer kan jeg på ingen måte si meg enig i dette. En voldtekt er en voldtekt uansett hvordan man ser på det. Jeg valgte ikke å bli voldtatt, og jo flere slike historier jeg leser, jo større forståelse får jeg for at vi alle føler det likt, sier Kolltveit.

Forsøkt kvalt

Den skjebnesvangre kvelden i 2003 i sentrum av Stord, befant Silje seg sammen med venner på en restaurant i sentrum. Hun begynte å føle seg dårlig etter to halvlitere med øl. Tidligere på kvelden hadde hun drukket to shotter. Nå ville hun bare hjem og sove ut rusen.

– Da jeg var på vei ut av restauranten kom det en mann bort til meg som lurte på om han skulle kjøre meg hjem. Stord er en veldig liten plass som det nesten aldri skjer noe spesielt. Vi brukte ofte å ta pirattaxi uten at vi var redd for noe, forteller hun.

Etter et lite stykke i bilen kjørte plutselig mannen av veien, og inn på en skogsløype som benyttes til jogging og annen fysisk aktivitet. Silje skjønte raskt at noe var galt, og lurte telefonen opp av lomma. Hun fikk ringt til noen venner, og skrek etter hjelp i telefonen. Sjåføren røsket telefonen fra henne og knuste den mot innsiden av bilen. Deretter skrek han gjentatte ganger at han skulle drepe Silje dersom hun ikke gjorde som han sa.

– Da han begynte å skrike til meg at han skulle drepe meg, frøs jeg helt. Han hev seg over meg og rev av meg klærne. Han skjøv setet bakover, slo meg gjentatte ganger i ansiktet, og tok kvelertak på meg, sier hun.

SE VIDEO: - Jeg har blitt voldtatt. Av en jeg hadde kjent siden jeg var liten. I min egen seng

Ville bare glemme

Silje forteller at hun følte at hun forsvant ut av kroppen sin, og ble stående ved siden av mens det hele pågikk. Hun ble helt rolig, og klarte ikke gjøre noen motstand.

– I ettertid har jeg mange ganger tenkt på hva som hadde skjedd dersom jeg hadde gjort motstand. Han slapp kvelertaket etter hvert slik at jeg fikk puste, men ville han blitt mer aggressiv dersom jeg hadde kjempet i mot? Ville jeg ha overlevd da?

Etter voldtekten kjørte mannen tilbake på hovedveien, stoppet på busstoppet og sparket henne ut. Silje løp ned til noen venner som hun visste bodde i nærheten. De skjønte med en gang hva som hadde skjedd, og fikk henne til å ringe politiet. Deretter ble Silje fraktet til sykehuset i Haugesund hvor hun ble undersøkt, og fikk behandling for skadene hun var påført. På sykehuset ble hun over natten, før hun måtte til avhør hos politiet.

– Jeg satt hele dagen i avhør, og da jeg var ferdig ville jeg bare legge det hele fra meg. Voldtekten skulle glemmes, og fortrenges. Slik gikk det ikke i det hele tatt, sier hun.

Senskader

Rettssaken kom opp etter halvannet år. I tingretten var første gangen hun så igjen den ukjente mannen som hadde forgrepet seg på henne. Hun knakk sammen i gråt, og ble hysterisk.

– Jeg falt i bakken, skrek og slet med å puste. Så forferdelig var det å se han igjen.

Tingretten dømte mannen til tre år og seks måneders fengsel, men gjerningsmannen fra Sandnes i Rogaland anket saken da han mente dommerne var inhabile. De måtte møtes igjen i lagmannsretten, som til slutt senket straffen til to år og åtte måneder.

– Da han var ferdig med fengselsstraffen, var han ferdig med saken. Nå sitter jeg igjen og sliter med senskadene som han har påført meg. Han burde hatt mye lengre straff for det han gjorde, sier Silje Kolltveit.

Les flere saker fra Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag