*Nettavisen* Nyheter.

Silje fant smaken av Skandinavia

- Jeg fikk virkelig øynene opp for bartending da jeg flyttet til Stavanger i 2001, sier Silje, som siden høsten i fjor har vært barsjef på Etolie i toppetasjen på Grand Hotel i Oslo. Foto: Elisabeth Gilje (Mediehuset Nettavisen)

Landslagsbartender Silje Takle vant skandinavisk konkurranse med rabarbra og kanel.

29.05.09 17:48

(SIDE2): Torsdag kveld gikk Silje Takle (28) til topps i knallhard konkurranse mot åtte av de beste bartenderne fra Norge, Sverige og Danmark i en prestisjefylt bartenderkonkurranse på utestedet Fugazi i Oslo.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Til London
Premien er, i tillegg til ære og berømmelse innenfor bransjen, en tur til London for å utvikle sin egen drink på baren Absolut Icebar, som er laget av is og ligger i kjelleren av den prisbelønte baren Belowzero i Heddon street.

I tillegg havner kveldens vinnerdrink «absolut bestemor» på Icebars meny under navnet «Absolut Scandinavia». Altså kommer Silje til å ha to av sine drinker til salgs i London.

Les: Whisky + damer = sant?

Side2 møtte Silje et par timer før konkurransen, og hun viste ingen tegn til nervøsitet.

Rabarbra
På den solrike takterrassen til baren Etoile på Grand Hotel i Oslo strålte barsjefen, som nettopp hadde laget konkurransedrinken for kvelden til ære for Side2s journalist. «Absolut Bestemor» er laget av Absolut vodka, rabarbra pure, kanelsirup, sukkerlake og sitronsaft. Opp av drinken stikker en rabarbrastilk med sukker på.

SE OPPSKRIFT LENGER NED!

Tre bartendere fra hvert av deltakerlandene Norge, Sverige og Danmark ble plukket ut av den Europeiske Bartenderskolen til å være deltakere i mesterskapet. Bartenderne måtte først gjennom en landsfinale for å finne smaken av sitt hjemland, før de tre vinnerne møttes til skandinavisk blandedyst. Målet med drinkene var å finne smaken av Skandinavia.

- Jeg fikk vite i forrige uke at temaet for konkurransen er skandinavisk smak, sier hun til Side2.

- Da måtte jeg jo utelukke eksotiske frukter som kiwi og mango, og heller tenke på typisk norske ingredienser, som bær, rabarbra, rips. Jeg endte opp med rabarbra, og håper dommerne har samme assosiasjoner til norske bestemødre, rabarbra og sukker som jeg har, fortsetter hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

I AKSJON: Det var høy konsentrasjon da de norske bartenderne konkurrerte mot hverandre. Silje vant her, og igjen senere på kvelden mot de andre finalistene fra Sverige og Danmark. Foto: Morten Krogh (PR-operatørene)

Wine coolers
Silje har jobbet som bartender siden hun var 18 år gammel, men fikk ikke mikse drinker med sprit før hun fylte 20. I 2001 flyttet Silje fra hjembygda Brekke i Sogn og Fjordane via Førde til Stavanger, hvor hun jobbet som bartender og studerte ved Norsk Hotellhøyskole i syv år. I fjor høst bar det til Oslo, hvor hun nå er barsjef på Etoile.

- De første to årene ble det mest wine coolers. Man får ikke servere alkohol før man er 20, hvis ikke man har lærlingskontrakt, forklarer hun.

Jevnest kvalitet
Kveldens jury besto av presidenten i det Svenska Bartendergillet, Martin Bergqvist, tidligere verdensmester i bartending, Adam MacDonald fra den Europeiske Bartenderskolen i Oslo, leder av det danske bartenderlauget, Maria Watzl, Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif og barsjef Fabrizio D’Esposito fra belowzero.

– De norske kandidatene hadde jevnest kvalitet av «lagene», sier Aase E. Jacobsen, jurymedlem og ansvarlig redaktør, Apéritif.

Konkurrert i fire år
Silje sitter nå i styret ved Norsk Bartender Forening, og har vært aktiv medlem der siden 2005. Hun både deltar og arrangerer en rekke konkurranser, inkludert NM i bartending.

- Min beste plassering i NM var sjetteplass i 2006, sier Trine, som har konkurrert aktivt i fire år.

Klikk på bildet for å forstørre.

GOD OG FRISK: Side2 smakte på ABSOLUT BESTEMOR, og syntes den var veldig god og frisk. Ikke for søt og ikke for syrlig. Rabarbrastilken med sukker ga gode assosiasjoner til barndom i Norge om sommeren. Foto: Morten Krogh (PR-operatørene)

Les: Nå blir hun en drink!

I 2007 vant Silje et Stipend fra Norsk Bartenderforening og fikk muligheten til å gå på ”The Elite Bartender Course JWC - Far East” i Singapore. Der kvalifiserte Silje seg til finalen i ”Asia Pacific Bartender of the Year”. Hun har deltatt i en mengde ulike produktkonkurranser, blant annet som norsk finalist i Women's Cocktail Competition i 2007.

- Jeg trives godt i Oslo, men kan gjerne tenke meg å jobbe i utlandet også. I Singapore lærte jeg veldig mye teknikk og knyttet kontakter fra både Asia og andre land i Europa, sier Silje.

Lag ABSOLUT BESTEMOR selv i helgen:

3 cl ABSOLUT Vodka
4 cl rabarbrapuré
2 cl Monin cinnamon
1 cl Monin gomme
2 cl sitronsaft

Garnityr: Rabarbra, sukker, kanel (revet)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag