RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Silje har to barn - men ikke noe sted å bo

VIL UNDER SAMME TAK: Silje Floden (24) har søkt etter bolig i sju måneder på det private markedet i Ullensaker uten hell. Kommunen har ingen ledige boliger.
VIL UNDER SAMME TAK: Silje Floden (24) har søkt etter bolig i sju måneder på det private markedet i Ullensaker uten hell. Kommunen har ingen ledige boliger. Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Måtte flytte hjem til moren. Alene.

Verken kommunen eller private utleiere tilbyr 24 år gamle Silje Floden og hennes to barn tak over hodet. Nå bor hun hjemme hos moren, skriver Romerikes Blad.

- Den vanskelige boligsituasjonen gjør at jeg nå mister tid sammen med barna mine som nå må bo midlertidig hos sine fedre. De eneste stedene vi kan treffes er utendørs eller på senteret, sier 24 år gamle Silje Floden fra Jessheim.

Hun har akkurat flyttet hjem til moren. Der er det ikke plass til barna.

- Å søke bolig på det private leiemarkedet i Ullensaker uten å være kredittverdig, ha Nav-garanti og deltidsjobb gjør det nærmest umulig å få tilslag. Jeg har varslet Nav om at jeg ikke greier å ordne dette selv, og har dermed havnet på en venteliste for kommunal bolig. Det kan ta over et år før noe er ledig, sier alenemoren.

Hun opplever nå situasjonen så tung at hun ikke greier å dra på jobb.

- Hadde det ikke vært for mamma hadde jeg ikke hatt noe sted å gjøre av meg akkurat nå, forklarer 24-åringen.

Bakerst i køen
Floden har søkt på over 10 ledige boliger på leiemarkedet i Ullensaker det siste halve året mens hun har bodd midlertidig flere steder, blant annet hos broren sin. Tidligere bodde hun i Holter, men valgte å flytte derfra på grunn av vanskelig bussforbindelse til barnehage og jobb.

FÅR IKKE HJELP: Silje Floden og moren Elin Rue mener kommunen bryter regelverket når de ikke kan bistå ved et akutt boligbehov.


Da hun forrige gang var i kontakt med Nav var svaret ifølge 24-åringen at hun kunne forsøke å finne seg bolig utenfor kommunen.

- Det vil bety at jeg mister plassen på ventelista for kommunal bolig. I tillegg er det ikke bare å flytte ut av kommunen når barnehagen og begge barnefedrene bor her. Jeg har heller ikke førerkort, og er helt avhengig av nærhet til barnehagen og bussforbindelse til jobben. Etter flere måneder med flytting vil jeg nå tilby barna mine en permanent bolig og en stabil hverdag. Det er ikke bare å kaste seg på midlertidige løsninger, forklarer Silje Floden.

- Satt på gata
24-åringens mor, Elin Rue, er også fortvilet over situasjonen.

- Jeg syntes det er uforståelig at en 24-åring med to barn ikke får hjelp av det offentlige i en slik akutt situasjon. Min datter og hennes barn er rett og slett satt på gata uten et eneste tilbud. Jeg mener Nav i denne saken opptrer lovstridig, sier moren. 24-åringens største drøm er å kunne komme ut i arbeid igjen, men da må boforholdene være på plass.

- Det er vanskelig å konsentrere seg om noe annet nå, ettersom situasjonen er så tung. Savnet etter barna er stort, sier hun.

- Nav plikter å bistå med å finne en midlertidig bolig i en akutt situasjon – ikke minst når det er barn involvert. Opplever du å ha fått den bistanden du har krav på?

- Nei. Det gjør jeg ikke. Ikke har kommunen kommunal bolig å tilby nå, og i tillegg blir jeg stående utenfor det private markedet. Hva gjør jeg da? spør Floden oppgitt.

Har ikke tilgang til nok boliger
Nav i Ullensaker bekrefter at et tøft utleiemarked og lange ventelister på kommunal bolig gjør det vanskelig å hjelpe alle som trenger det.

KJENT PROBLEMSTILLING: Leder for Nav i Ullensaker, Gry Hosøy, sier det tøffe boligmarkedet også går ut over kommunen.

- Vi kommenterer ikke enkeltsaker men på generelt grunnlag skal Nav bistå der den enkelte ikke kan sikre midlertidig bolig selv. En midlertidig løsning i en krisesituasjon kan være å bo hos venner eller familie, sier leder for Nav i Ullensaker, Gry Hosøy.

- Hvordan kan Nav bistå med å finne midlertidig bolig når det ikke finnes muligheter på privatmarkedet eller ledige kommunale boliger?

- Et midlertidig botilbud i en akutt situasjon omhandler et tilbud på døgnbasis over en kortere periode. Saker der barn blir berørt skal også ha høy prioritet. I slike tilfeller skal Nav jobbe sammen med familien for å finne bolig så raskt som mulig, sier Hosøy.

Hun sier videre at det er et stramt boligmarked på Jessheim, med høye utleiepriser.

- Det gir også en utfordring for Ullensaker kommune. Spesielt har mennesker med svak økonomi problemer med å skaffe bolig privat, sier hun. Per august var 81 personer på venteliste for kommunal bolig. Så langt er det tildelt 23 boliger i Ullensaker i 2014.

Et sentrum for alle
- Jessheim sentrum er kun forbeholdt de pengesterke, mener Janka Holstad (Ap).

- Det er ingen menneskerett å bo i sentrum, men når utleieprisene er skyhøye i hele Ullensaker og mange privatutleiere ikke ønsker Nav-garanti, har vi lite å stille opp med dersom kommunen ikke selv har sørget for mange nok og gode nok kommunale løsninger, sier kommunestyrerepresentant Holstad.

Det har vært arbeidet med en ny boligsosial handlingsplan det siste året, men ifølge Holstad har den kommet langt på overtid.

- Vi har sett over tid at tilbudet om kommunale boliger er marginalt, og at mange står utenfor boligmarkedet generelt.

- Unge mennesker med kun en inntekt blir boende hjemme hos sine foreldre langt utover det man kan forvente, fordi de ikke har økonomi til å etablere seg i kommunen i dag, sier Holstad.

FLERE BOLIGER: Janka Holstad (Ap) mener det må sørges for boliger til alle.


Hun mener boligtilbudet i og rundt Jessheim i dag i stor grad er forbeholdt ressurssterke mennesker med høy inntekt. – Jessheim sentrum skal være for alle. Det innebærer at vi i utbyggingen av Jessheim også må inkludere mindre utleieboliger, særlig for nyetablerte, omsorgsboliger, leiligheter, rekkehus og eneboliger. For å sikre en sosial boligbygging må en del av boligtilbudet være prisregulert, understreker Holstad.

Les flere saker i Romerikes Blad


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere