RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Silje sto to meter unna massemorderen

Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
«Dere kan komme fram. Dette er politiet, vi er her med båter» Deretter hørte hun nye skudd.

SUNDVOLLEN (Nettavisen): Silje Melhus Tobiassen fra Inderøy AUF var på sin første Utøya-leir da idyllen ble til et mareritt.

- Vi hadde hatt et møte og var ferdig med det da vi hørte skudd, som kinaputter, forteller hun til Nettavisen.

Det tar litt tid før hun forstår alvoret. Hun får kontakt med moren på telefonen og forteller om lyden av skudd. Men så ser hun noen falle om.

To meter unna
Skytingen fortsatte, og Silje var på et tidspunkt på kloss hold av gjerningsmannen.

- Jeg så ut av vinduet, og han sto bare to meter foran meg og så foran seg, sier hun.

Hun kom seg unna, gjennom skogen, og fant et gjemmested i vannet.

- Jeg ble der i en og en halv time. Da gikk jeg over åsen. Der så jeg ham igjen, sier hun.

Silje flyktet på ny unna, og søkte denne gangen tilflukt inne i skogen. Der la hun seg oppå noen andre ungdommer som var skadd.

Da dramaet omsider var over, så skrekkslagne overlevende at det var døde og skadde overalt.

«Dere kan komme fram. Dette er politiet»
På ett tidspunkt under massakren da Silje hørte at skytingen opphørt, hører hun en mannsstemme rope til ungdommene som har søkt tilflukt: «Dere kan komme fram. Dette er politiet, vi er her med båter.»

Deretter hørte hun nye skudd.

Reiser hjem
Nettavisen møter Silje lørdag kveld utenfor Sundvolden Hotel, bare få kilometer fra Utøya. Her er det etablert et senter for pårørende og overlevende. Et stort presseoppbud fra inn- og utland har tatt oppstilling utenfor hotellet, og politifolk, redningsmannskap og kriseteam er også der. Noen av de pårørende som har kommet til hotellet har fått det svaret de håpet på - eller fryktet. Noen venter ennå i uvisshet.

Silje skal videre.

- Nå skal jeg først til Oslo og så til Inderøy. Det blir rart, for jeg bor på hybel og har alle sakene mine på Utøya, sier hun.

Flere savnet
Ifølge den siste oppdateringen er 85 drept på Utøya, og 7 i Oslo. Det pågår fortsatt søk etter savnede i sjøen. Politiet opplyste lørdag kveld at 4 eller 5 personer fortsatt er savnet.

Den 32 år gamle høyreekstremisten Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya etter massakren klokka 18.27 fredag. Ifølge politiets logg hadde det da gått en time siden de ble varslet. 32-åringen er siktet både for angrepet på AUF-ungdommene og for eksplosjonen i Oslo. Han har ifølge advokat Geir Lippestad erkjent de faktiske forhold. Blir han dømt for terrorhandlinger, er strafferammen lovens strengeste, 21 års fengsel.

30 ungdommer fra ni kommuner i Nord-Trøndelag er direkte berørt av den tragiske hendelsen i Oslo og Utøya, skriver Adressa.no søndag. Ifølge avisa er det tre personer som har status som savnet fra Nord-Trøndelag mens tallet for Sør-Trøndelag er fem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere